Johnny “Kandis” Hansen: Jeg vil gerne udfordre mig selv

Af: Jette Warrer Knudsen

Foto: Anders Trærup

Frontfiguren i dansktopbandet, Kandis – Johnny Hansen – kan næste år fejre sit 40 års jubilæum. At han er selve meningen med livet hos mange af sine fans står klart for alle, der har set dokumentarfilmen, Kandis for livet. Næste år følger et helt nyt musikalsk talkshow med Kandis-stjernen, som Helse har mødt til en snak om fremtiden og om, hvordan det er at være nærmest gud for mange mennesker.

Forventningens glæde er nærmest til at føle på, så massiv er den en regnfuld og grå dag i maj på plejehjemmet i Vamdrup i Sydjylland, hvor ingenting er, som det plejer at være på en almindelig hverdag.

I fællessalen er der ved at blive dækket op, og på gangene tripper flere af beboerne for at få det første gensyn med Johnny “Kandis” Hansen. For frontfiguren fra dansktopbandet er ventet med længsel. Han har været på besøg før, men nu kommer han så igen for at underholde en times tid.

Inden da har jeg aftalt med Johnny Hansen, at vi skal mødes et par timer før – for at tale om, hvor han er i livet lige nu efter den meget roste dokumentarfilm, Kandis for livet, efter sin medvirken i TV2-programmet, Junkfood eksperimentet, og ikke mindst lanceringen af, at Johnny Hansen næste år i anledning af sit 40 års jubilæum tager hul på en ny måde at optræde på – nemlig en række musikalske talkshows, hvor folk igen kan komme tæt ind under huden på den populære sanger. Det sker i samarbejde med revymanden og talkshowværten, Lukas Birch. Og nå ja, så er der også en bog på vej, som Johnny skriver sammen med vennen og tidligere Café Hack vært, Søren Dahl.

Jeg er kommet i god tid og bliver budt velkommen af et venligt personale og bliver vist ind i det lokale, som er reserveret til Johnny Hansen. Så ankommer han, kan jeg se fra det store vindue. Bilen med musikgrej får lov til at blive stående, mens Johnny hurtigt smutter ind ad hoveddøren iført afslappet sportstøj.

Frelser

Han kommer smilende ind ad døren til sin tildelte stue, og vi får skænket os en kop kaffe, og så går vi igang. Vi lægger ud med at tale om den meget anmelderroste film, Kandis for livet, som i den grad har fået landets anmelderkorps til gavmildt at dele ud af anmelderroser og stjerner. Filmen, som både er blevet vist i landets biografer og på TV, viser med rørende tydelighed, hvordan fankultur kan udvikle sig i Danmark. At Johnny Hansen og Kandis hos mange i årevis har været populær er ikke nyt. Man, at Johnny nærmest er Gud for sine fans har overrasket og forbavset mange.

I dokumentaren står flere frem og fortæller, at Johnny Kandis Hansen betyder alt for dem – er selve meningen med livet, lyder det igen og igen.

At Johnny og Kandis-musikken har reddet dem ud af livskriser og ja selv fra selvmord. Men, hvordan er det at skulle bære alt det på sine skuldre, når man ser sig selv som en almindelig mand, der bare gør det, han godt kan lide. Nemlig at synge og spille musik? Johnny kan godt virke noget forlegen over den frelseragtige rolle, han har fået. For ham er det nemlig heller ikke så let, som mange måske tror, at tale om de helt store følelser. Det går meget bedre på scenen, når han kan synge og spille sig ud af dem.

– Jeg synes jo, at det er underligt, at jeg kan betyde så meget for folk, som jeg reelt ikke kender, og som ikke kender mig, selvom de tror det. Nogle gange kan det være svært. Men på den anden side er det jo også en cadeau til mig og bandet – og jeg kan da selv blive rørt, når folk kommer hen og siger til mig at takket være mig og musikken, så  har de fået øje på og åbnet op for nogle sider i livet, som de havde svært ved at tale om før. Det giver stor mening for mig i mit job.

Publikum i øjenhøjde

Johnny Hansen har altid været tæt på sit publikum. Og i pauserne har han for vane at gå ned til sit publikum og blande sig med det.

– Jeg kan godt lide at tale med folk om alt mellem himmel og jord. Det gør jeg gerne. Og hos mig går man aldrig forgæves efter en selfie, siger han med et smil. Johnny Hansen tilføjer, at han og Kandis bare altid har været sig selv, og at de bliver ved med at være det – også efter den store succes med dokumentaren og den store anerkendelse fra uventet side. Den har faktisk været noget af en gamechanger. For Johnny og Kandis oplever nu, at helt nye døre har åbnet sig.

– Nu bliver vi taget alvorligt af kultureliten – jeg har modtaget flere henvendelser fra kulturpersonligheder, som siger, at de var ved at tabe underkæben, da de så filmen. Både statsministeren og kulturministeren har da også kommenteret den, og på de sociale medier har de skrevet om, hvor stort et indtryk, filmen har gjort på dem.

Johnny Hansen noterer uimponeret og med et afvæbnende smil, at det er helt fint, at det også er gået op for kultureliten, at Johnny Kandis Hansen er mere end En lille ring af guld (Titlen på en af Kandis mest kendte og mest populære sange.) Men den nye platform skal helt klart bruges til at afprøve nye sider af sig selv. Derfor glæder han sig til at kunne præsentere sit nye musikalske talkshow for danskerne til næste år, og han har flere nye initiativer i ærmet.

– Jeg vil gerne udfordre mig selv, og det kommer jeg helt sikkert til at gøre i de kommende år, vurderer han. Lige nu glæder han sig til at underholde på plejehjemmet i Vamdrup. for den slags jobs betyder noget særligt for ham.

Landets plejehjem har også virkelig bud efter ham og er med til at gøre, at Johnny Kandis Hansens kalender er propfuld. Hver dag i måneden er besat af jobs over det ganske land.

Johnny Hansen med guitar

Ny livskabale

Hele sit voksenliv har det at synge og spille på scener, markedspladser og halballer og altså også plejehjem, fyldt så meget, at det har været svært at få plads til familielivet. Det er tydeligt, at Johnny her op til sit 40 års jubilæum tænker meget over, hvordan livskabalen skal lægges fremover. Længe har han øvet sig i at sige nej, når venner har bedt ham om at optræde til deres sølvbryllupper – noget, han altid har sagt ja til tidligere.

– Men jeg har været nødt til at begrænse det, og det er rigtig svært, for jeg vil jo gerne. Men min familie betyder rigtig meget for mig, og jeg har ikke givet den nok tid, fordi musikken er kommet i første række.  Det vil jeg prøve at gøre anderledes fremover, fortæller Johnny og tilføjer.

-I morgen har Gitte og jeg bryllupsdag, så for at være på den sikre side for at nå at fejre dagen, så skal vi ud at spise i aften, fortæller Johnny, der selv, som søn af tidligere tiders dansktopidol, Bjørn fra bandet Bjørn & Okay, ved, hvordan det føles, når far sjældent er hjemme. Den manglende tid med sin far er han nu igang med at få rettet op på, da de to indimellem optræder sammen.

– Så får vi snakket om mange ting i bilen på vej til og fra jobs, fortæller han.

I 2008 blev Johnny Hansen og hans to døtre ramt af en stor tragedie, da Johnnys første kone og pigernes mor, Helle, tog sit eget liv. Johnny Hansen har været åben og fortalt offentligheden om sit livs tragedie, og synes egentlig, at det nu kan være nok. Men vi kommer alligevel ind på den svære tilgivelse, som dokumentaren, Kandis for livet stærkt, kommer ind på. Johnny Hansen har nemlig aldrig besøgt sin første kones gravsted og tror heller ikke, han kommer til at gøre det. Ihvertfald ikke lige med det samme.

– Jeg er stadig vred på hende, og mine frustrationer fylder fortsat meget. Jeg synes simpelthen ikke, hun kunne være det bekendt over for vores to piger. Man kan ikke være med til at sætte børn i verden og så gøre sådan noget. Det er hårdt at se, hvordan især den yngste af pigerne stadig er præget af Helles selvmord, fortæller Johnny Hansen, der tilføjer, at han betaler for gravstedet, som hans døtre og hans mor besøger.

Johnny Hansen med guitar

De svære følelser har han gennem årene talt med sin præst om, og det lindrer. Han tænker også meget over TV-værten Peter Ingemanns ord til ham efter dokumentaren:  Nemlig “tilgiv, tilgiv, tilgiv!” Peter Ingemanns far begik også selvmord.

I dag er Johnny Hansen gift med Gitte, som er en robust og solid støtte for ham og døtrene, og sammen har de 10-årige Nicklas, som fremover skal have mere tid med sin far. Johnny drømmer nemlig om at drosle ned, men de mange fans skal på ingen måde frygte et farvel. Kabalen skal bare lægges på en anden måde.

– Kandis kan jo ikke spille til halballer i al evighed. Tiderne ændrer sig, og det vores forældre gjorde, gør de nye generationer ikke på samme måde. Så jeg tænker, at det bliver noget med at spille til sommerarrangementer – festivaller og så kulturarrangementer i vinterhalvåret.

At bopælen i vinteråret meget gerne må være i Spanien, er også noget Johnny drømmer om. Men hans appetit på at underholde i mange år endnu er fortsat stor. Efter han har deltaget i TV2-programmet, Junkfood eksperimentet, har han i den grad prøvet at ændre livsstil. Og gevinsten er, at han kan mærke, at hans energiniveau er steget betydeligt og kan holde til mere på scenen og i hverdagen. Istedet for pizza, burgers og hotdogs står den nu på salater, når han på sin vej rundt i landet besøger motorvejenes tankstationer. I forbindelse med TV-programmet fik Johnny Hansen konstateret, at han havde søvnapnø. Det var et chok for ham. Men han kom i behandling og sover i dag med  en CPAP-maske. Noget, som også har givet ham mere energi. Og endnu mere at snakke med sine fans om.

-En mand kom efter en koncert hen til mig og sagde, at det virkelig havde hjulpet ham at høre om min søvnapnø. For det har gjort, at han selv fik opsøgt hjælp og i dag også sover med maske.

Forbundethed

Nu er det tid til omklædning og opvarmning. Johnny skal igang med sin times underholdning. Ude på gangen tilbyder en mandlig beboer med festligt blåviolet farvet skæg sin hjælp til Johnny med at få slæbt musikgrejet ind. På bordene står der flødeskumskager. Jeg sætter mig ved siden af en nydelig kvindelig beboer, som har sin søn med som gæst. Vi hilser og kommer hurtigt i livlig samtale. Så byder Johnny velkommen, og en times musikalsk undeholdning kan begynde. Johnny Hansen viser også, at han har stor humoristisk sans, som bliver helt foldet ud i præsentationen af de udvalgte sange.

Der er også fællessang, når Johnny Hansen tilbyder mikrofonen til ivrige kvinder, som gladeligt istemmer. Der bliver kørt en seng ind, og den får sin plads ved siden af vores bord. Her ligger en kvinde med drop, iltslanger og lukkede øjne – tilsyneladende i dyb søvn.

Men da Johnny Hansen går igang med at synge: “Du er min øjesten”, sker der noget. Kvindens mund og læber begynder at bevæge sig, og hun nynner med.

Johnny Hansen skal til at runde af. Det er ikke til at forstå, at der allerede er gået en time. Han siger, at der vil være plads til et ekstranummer. Og det skulle vise sig, at dem var der flere af fra den gavmilde sanger. Et strejf af næstekærlighed og forbundethed slog ned den eftermiddag på plejehjemmet  i Vamdrup. Og jeg kører glad og fornøjet hjem.

Kort om Johnny Kandis Hansen:

Født 1965

Uddannet elinstallatør

Blev i 1983 medlem af bandet Airport, som blev opløst i 1988. Er i dag forsanger i Kandis, som han dannede i 1989.

Sammenlagt har han solgt knap to millioner albums.

Er gift med Gitte Mortensen. Familien tæller desuden sønnen Nicklas og Johnny Hansens to voksne døtre fra ægteskabet med afdøde Helle Bekhøj

Er også iværksætter inden for leasingbiler og udlejningsejendomme

Bor i Hurup i Thy.