Junk food kan svække hukommelsen

Af: Helse Foto: Adobe Stock

Et nyt studie har kastet lys over de potentielle farer, som vestlige kostvaner – rig på sukker og fedt – udgør for hjernens udvikling og funktion. Forskning udført på rotter har vist, at denne kost kan forårsage langvarige hukommelsesproblemer, selv efter at kosten er skiftet til en sundere variant. Opdagelserne peger på, at vores madvalg i barndommen og ungdomsårene kan have vedvarende indflydelse på vores mentale velbefindende.

Studiets fokus lå på hippocampus, en hjerneregion, der er kritisk for hukommelsen, og som viste sig særlig sårbar overfor mad med meget fedt og sukker. Dette område af hjernen er stadig under udvikling hos børn og unge, hvilket gør det ekstra følsomt overfor skadelige miljøpåvirkninger. Det skriver Medical News Today.

Forskerne fandt, at rotter, som blev fodret med junkfood, havde nedsat signalering af neurotransmitteren acetylcholin (ACh) i hippocampus – en effekt, der er sammenlignelig med forstyrrelser observeret i Alzheimers sygdom hos mennesker.

Læs også: Apoteket hjælper, når hukommelsen svigter

Interessant nok havde rotterne stadig hukommelsesproblemer, selv efter at de kom på en sundere kost. Det antyder at følgevirkningerne ved at spise junk food kan være langvarige eller endda permanente. Yderligere undersøgelser er dog nødvendige for fuldt ud at forstå, om skaderne er permanente.

Forskningen har også belyst den negative effekt, som en vestlig diæt kan have på tarmfloraen, hvilket igen kan påvirke hukommelsen. På den positive side viser resultaterne, at skadelige ændringer i tarmfloraen potentielt kan vendes ved at skifte til en sundere kost.

Læs også: Hjælp til din modne hukommelse

Det er værd at bemærke, at dårlige kostvaner, især dem med et højt sukkerindhold, har vist sig at reducere udviklingen af nye neuroner i et nøgleområde af hjernen, der er nødvendigt for at danne minder.

Eksperter anbefaler at inkludere fødevarer rige på cholin – såsom æg, omega-3-rige fisk, nødder og korsblomstrede grøntsager – i kosten for potentielt at kunne støtte hukommelsen.