Kål i peberrod med bagt skalotte og brombær

Af: Mette Løvbom

Foto: Columbus Leth/Jonas Normann

Det skal du bruge

8 skalotteløg

1 lilla spidskål

2 bergamotter (eller appelsiner)

1 dl mandelcrumble

1 stor håndfuld brombær

lidt plukurter (her brøndkarse) flagesalt friskkværnet peber

Basisdressing

2 spsk sennep

1 dl balsamico (mørk eller lys)

3 dl ekstra jomfruolivenolie

flagesalt (ikke fint salt)

godt med friskkværnet peber

Peberrodsdressing

1 stor tommeltot frisk peberrod

1 dl basisdressing

Sådan gør du

Fjern det yderste lag på løgene, kom dem hele i et ovnfast fad med bagepapir og bag dem i ovnen ved 200 grader i 40 minutter. Lad dem køle ned, “smut” dem ved at trykke dem i enden og krydr med salt og peber.

Del kålhovedet i to på langs og fjern den grove stok i bunden ved at lægge et omvendt V-snit. Del dernæst kålen i kvarter og snit den i let grove strimler på langs ved at føre kniven fra top mod rod.

Basisdressing

Kom sennep, balsamico, olivenolie og salt og peber i et cylindrisk glas eller sylteglas. Før en stavblender ned i bunden af glasset. Blend i 10 sekunder med stavblenderen i bunden af glasset, til du kan se, at den har fået fat i senneppen. Før meget stille og roligt blenderen op til toppen af glasset. Tag dig god tid, så dressingen når at samle sig.

Dressingen har konsistens som en mayonnaise. Stil den straks på køl, så du undgår, at den evt. skiller. Dressingen holder sig fint op til flere måneder på køl. Tag lidt fra hver dag til dagens salat og opbevar den på køl.

Peberrodsdressing

Riv peberroden fint og rør den i dressingen. Masser peberrodsdressingen ind i kålen, til denne føles blød. Pil bergamotterne og skær dem i fine tern. Anret kålen, pynt med løg, bergamotte, mandelcrumble, brombær og lidt urter.

TIP Salaten kan også laves med rødkål i stedet for spidskål.

Fra bogen ‘Salattøsens sunde fyldige salater’ af Mette Løvbom.