Jeg har en datter på 12 år. Hun er en glad og livlig pige, som klarer sig rigtig godt i skolen. I modsætning til sin søster er hun meget spinkel og lille i forhold til sin alder. Hun er nu begyndt at fokusere meget på, at hun er den mindste i klassen, og at hun stadig i modsætning til sine veninder kan passe meget af sit børnetøj. Jeg har læst en del om behandling med væksthormoner og overvejer, om en sådan behandling ville være det rigtige for min datter. Normalt skal man jo være ret forsigtig med hormoner. Så jeg er meget i tvivl. Og det skal vel snart være, hvis min datter skal have gavn af behandlingen, som vist nok skal begynde, inden hun kommer i puberteten? Er der nogle bivirkninger ved behandlingen med væksthormoner?
Men venlig hilsen
mor til ”lillepigen”
Kære ”lillepigemor”
Jeg forstår udmærket din bekymring for, om din datter kommer til at afvige fra de gængse normer, da hun som snarlig teenager går ind i en sårbar periode. Omvendt hæfter jeg mig ved, at hun er både glad, livlig og kvik, og det er jo et godt udgangspunkt.
Der er mange faktorer, der har betydning, når man skal bedømme en 12-årigs sluthøjde. Langt vigtigst er forældrenes (og bedsteforældrenes) højde, og hvor langt barnet er i sin pubertetsudvikling.
Ved hjælp af følgende formel kan man beregne forventet sluthøjde, men det er kun en rettesnor:
Det kan dog også dreje sig om kromosomfejl (oftest opdaget langt tidligere) eller sygdom, vigtigst stofskiftelidelse eller forskellige mave/tarmsygdomme. Også forhold fra tiden i fosterlivet kan have betydning, hvis der allerede da var tale om en vækststagnation, der ikke senere er blevet indhentet.
I skal bestille en tid hos jeres læge, som vil bedømme, om din datter er rask og virker normalt ernæret. Hun er ved de tidligere børneundersøgelser ”kortlagt” med hensyn til højde og vægt, og derfor kan lægen se, om hun følger sin kurve, eller om der er tale om en uventet afvigelse. Lægen vil også notere sig, hvor langt hun er i sin pubertetsudvikling. Jeg læser mellem linjerne, at ”lillepigen” endnu ikke er gået i fuld pubertet, og så er der en del højde at hente endnu, idet væksten først aftager, når hun har fået menstruation.
Lægen kan henvise til en praktiserende børnelæge eller en børneafdeling og kan vælge at iværksætte en røntgenundersøgelse for at finde frem til en såkaldt knoglealder, der siger noget om vækstpotentialet.
Kun i yderst sjældne tilfælde bliver der tale om væksthormonbehandling. Den beslutning træffes af børneafdelingen, som bl.a. vil lægge vægt på, om barnet er psykisk påvirket, om højden er ekstremt lav, eller tilvæksten er meget lille. Et almindeligt krav for behandling er, at beregnet sluthøjde er mindre end 150 cm for piger eller mindre end 161 cm for drenge.
Så i langt de fleste tilfælde vil barnet/den unge skulle indstille sig på at forblive lille. Men med den rette støtte plejer det at lande godt. Kylie Minogue og Dustin Hoffman er begge små og er alligevel nået langt. Held og lykke med det.
De bedste hilsener fra
Lene Agersnap, 161 cm høj
Lene Agersnap er speciallæge i almen medicin og fungerer som praktiserende læge hos Lægehuset Ry.