Denne vinter er usædvanligt mange ramt af fnat – en ufarlig, men meget generende hudsygdom forårsaget af fnatmider. De skal bekæmpes med en speciel creme og grundige forholdsregler.
Det klør og klør, og kløen kan blive næsten uudholdelig. Værst er det om natten, og værst er det mellem fingrene, omkring håndleddet og de andre steder på kroppen, hvor fnatmiden holder til.
Man kan kende fnat på, at huden får små røde prikker og måske blærer og hævelser. Ser man godt efter, kan man se de 1 cm lange, gråhvide, tynde og slyngede gange, som fnatmiden gnaver i huden.
Her lægger den sine æg, der efter et par dage bliver til larver. De kravler op på hudens overflade, hvor de modnes til voksne mider, som kan smitte andre.
Fnat er en stærkt generende, men ufarlig sygdom, og den smitter nemt dem, man er i fysisk kontakt med. Det kan være familien eller måske vennerne på efterskolen. Fnat kan også smitte via tøj, sengetøj, håndklæder og andre tekstiler.
Derfor skal man være uhyre grundig med behandlingen af fnat – og alle, der har været i fysisk berøring med den smittede, skal behandles. Det gælder eksempelvis hele familien, selv om ingen andre familiemedlemmer viser tegn på at være smittede. Ubehaget med kløe starter nemlig først 2-6 uger efter, man er smittet, så man kan være smittet uden at vide det. Har man haft fnat før, kan kløen dog komme allerede efter få dage.
Fnat behandles med en creme, der indeholder permethrin, og som fås på apoteket i håndkøb. Hele kroppen smøres omhyggeligt ind fra kæben og nedefter. Man skal være ekstra grundig med fingre, tæer, under neglene, i armhuler, på bryster og baller samt de udvendige kønsdele. Børn under tre år og ældre på eksempelvis plejehjem skal desuden smøres ind i ansigtet og i hovedbunden.
Det er vigtigt ikke at spare på cremen, og alle over 12 år skal regne med at bruge en hel tube creme. Cremen skal sidde på i 8-12 timer, hvorefter man vasker det hele af.
Den eller de personer i familien, der er smittet, skal gentage behandlingen efter en uge. Herefter smitter man ikke længere, men kløen kan fortsætte i 4-6 uger. Hjælper behandlingen ikke, skal man søge læge.
Fnat kan i sjældne tilfælde smitte via eksempelvis sengetøj. Derfor skal alt tøj, sengetøj, håndklæder m.m., som den smittede har brugt, vaskes ved minimum 60 grader.
Tøj, der ikke tåler dette, samt overtøj, dyner, puder og andet luftes godt igennem og sættes væk i mindst tre dage ved stuetemperatur, så eventuelle fnatmider dør. Er temperaturen højere eller lavere, skal isolationen vare i længere tid.
Fnat er forårsaget af en lille mide, der gnaver gange i huden, hvor den lægger æg. Fnat klør voldsomt og viser sig som små prikker, blærer og hævelser i huden.
· Den smittede og alle, der er i fysisk kontakt med personen, skal behandles med en creme, som fås i håndkøb på apoteket. Den smittede skal gentage behandlingen efter en uge.
· Tøj, sengetøj og håndklæder skal vaskes ved minimum 60 grader i forbindelse med behandlingen
· Tøj, der ikke tåler vask ved 60 grader, skal lægges væk i tre dage ved stuetemperatur
· Overtøj, dyner, madrasser, puder m.v. luftes godt igennem og sættes til side i tre dage ved stuetemperatur
· Man bør orientere skole eller institution om, at man er smittet.