Kan blinde spille bold?

Mange seende tror, at blinde ikke rigtig “kan” noget. Det er helt forkert. Blinde kan sagtens gå i skole, tage uddannelser, gå på arbejde, dyrke idræt og fritidsinteresser, blive gift, være forældre, købe ind, lave mad og gøre rent og bruge offentlige transportmidler, mobiltelefoner og computere.

Indtil 1960’erne var det almindeligt at blinde børn blev sendt på kostskole, hvor de udelukkende var sammen med andre blinde børn. Her blev de trænet i Braille (punktskrift) og lærte, hvordan de skulle begå sig i en blindeverden. I dag bliver blinde børn enkeltintegreret i den lokale folkeskole sammen med seende børn, og de bor hjemme hos deres forældre og får en så “normal” barndom som muligt. Til gengæld lærer de ikke i lige så høj grad som før at kompensere for deres synshandicap. Og mange får det svært, når de bliver teenagere og ikke lige kan cykle over til kammeraterne, gå med i biffen, følge med i modefarver og -tendenser eller læse de andres kropssprog og visuelle signaler. Mange blinde ender derfor med at blive isolerede som voksne, og så går der ofte færdigretter og inaktivitet i den, hvilket gør, at mange blinde har dårligere helbred end seende.

Undervisning giver frihed

Men det behøver slet ikke at være sådan. Med undervisning i Mobility og Aktiviteter i DagligLivet kan man lære at færdes både ude og inde og at foretage alle hverdagens små og store opgaver, selvom man ikke kan se. Fra rengøring og tøjvask til at lave mad, tømme opvaskemaskine, købe ind, hælde kaffe op i et krus, spise med kniv og gaffel, vande potteplanter, sy en knap i, lægge dug på bordet eller gå på posthuset. Der findes teknikker og hjælpemidler til stort set alt – fra hvordan man holder styr på, hvornår man har vasket hele gulvet til mærkning af krydderihylden, så man ikke hælder karry på risengrøden. Der findes køkken- og personvægte, der kan tale og apps, der fortæller hvilken farve ens tøj har, så man ikke går til vigtigt møde med to forskellige sokker på.

Mobility går ud på at lære sig en række teknikker, så man kan orientere sig og færdes så selvstændigt som muligt inde og ude på en sikker måde. Man kan øve sig på at lære en rute eller et område at kende – for eksempel turen til busstoppestedet, stationen eller det nærmeste supermarked. De fleste lærer at bruge den lange hvide stok, så man kan opdage forhindringer i lav højde, registrere forandringer i underlaget og skanne området, så man ikke går ind i noget eller falder i et hul ved vejarbejdet. Et andet hjælpemiddel til at færdes sikkert er en førerhund.

Svært at finde arbejde

Det er dog ikke alle blinde, der er en aktiv del af samfundet. To rapporter fra SFI – Det nationale Forskningscenter for Velfærd – dokumenterede i 2010, at det desværre går den forkerte vej i forhold til at integrere blinde i samfundslivet. Der er færre blinde, der får uddannelse og job end før i tiden – også i forhold til andre handicapgrupper. En af forklaringerne er, at mange typiske blindehåndværk er forsvundet eller på vej til det – som børstenbinder, kurvefletter, pianostemmer eller telefonist. Der er mange tekniske hjælpemidler, som kan hjælpe de blinde, men ligesom blandt alle os andre, er der også nogle, som synes, det er svært og uoverskueligt med teknologi, og som ikke får lært at bruge computer, smartphones og andre hjælpemidler. Det gør det endnu sværere i forhold til erhvervslivet.

Men selv om det er svært med erhvervslivet, så er der altså mange muligheder – ikke mindst for at dyrke sport, selvom man er blind. Så svaret på overskriften bliver: Ja – Goalball er en sportsgren lavet specielt for blinde og svagsynede, og det er kun en af mange former for sport, som blinde dyrker.

Her kan du få mere at vide om blinde i Danmark:

 

Hvor mange blinde findes der i Danmark?

Der findes ikke præcise tal på, hvor mange mennesker i Danmark, der er blinde eller svagsynede, men man skønner, at omkring 65.000 personer har en alvorlig synsnedsættelse. Heraf vurderes det, at 90 procent af alle personer med synshandicap er over 75 år. Det skønnes at ca. 3-4 personer mister synet pr. dag i Danmark.