Huden: Kan du holde barrieren?

Af: Lise Grosmann/BeautyBlog.dk

Foto: Coloubox

Glem aldrig, at huden er en fysisk biologisk levende og livsvigtig barriere. Dens ydre afspejler vores indre og påvirkes af det og alt omkring os. Mikrotynd er den, men utrolig robust, hvis vi behandler den rigtigt. 

Det gør vi ved at holde på hudens fugt, styrke cellernes sammenhæng og overfladens unikke mikrobeliv. Ikke for ingenting er barriere og probiotika to ord, der kommer til at kendetegne fremtidens hudpleje.

Kun her er de levende

Som eneste kosmetikmærke leverer Esse Probiotic Skincare en milliard levende Lactobacillus-mikrober pr. milliliter direkte til huden. I det øjeblik, de levende probiotikabakterier kommer i kontakt med hudens fugt, aktiveres de og udkonkurrerer uromagere, der kan true hudens økosystem og dermed dens gode balance. De levende bakterier er i Esse Plus Probiotic Serum+ og i Sensitive Serum, men alle produkter indeholder probiotiske ekstrakter (eks. fermenterede) samt præbiotika, som er ’mad’ til de gode bakterier.

Esse Probiotic Skincare Esse Plus Probiotic Serum+, 849 kr. for 30 ml. Esse forhandles på klinikker, bl.a. completeme.dk.

Det kribler og krabler i os og på os

Der er rigtig mange bøger og flere på vej om vores mikrobiom, de mikrober, der er mere talrige i os og på os end vores egne celler. De er vores biologiske fingeraftryk, og mikrobiomet er ’det nye sort’ inden for forskning, som Helle Forum skriver i sin bog  ’Probiotika – En guide til dine gode bakterier’.

Den er et rigtig godt sted at få en introduktion til emnet, for Helle Forum er en dygtig formidler. Bogen fortæller også om hudens mikrobiom, og er der noget, Helle Forum ved noget om, så er det hud efter at have skrevet mange år i ALT for damerne om emnet.

21 pct. af kroppens mikrobiom er på vores overflade, fortæller hun, og det siger noget om, at naturen satser på vores hud som ydre værn og har tildelt mikrobiomet stor betydning i det forsvar.

’Probiotika – En guide til dine gode bakterier’ af Helle Forum, 199,95 kr.

Det, der holder cellerne sammen

Ceramider er det, man kalder membranlipider, og de er noget så vigtigt for vores hud som det cement, der holder cellerne tæt sammen og gør vores hud til et tæt og modstandsdygtigt ’murværk’. Elizabeth Arden var de første med ceramider i 1990, og gennem årene er formlen i de små berømte kapsler blevet opdateret og indeholder nu tillige fedtsyrer og kolesterol, som også er vigtige for hudbarrieren.

Elizabeth Arden Advanced Ceramide Capsules 395 kr. for 30 stk. Produktet blev vinder i Danish Beauty Award i år.

Hudens vandfyldte madras

Tænk fugtblød hud med glatte kinder og ikke for mange af de dybe rynker, så har du billedet på hyalurons egenskaber. Dem, vi kan se og føle i hvert fald. Hyaluron er et af de mest vandelskende molekyler, naturen har fundet på.

Det er som en evigt vandsugende svamp, og jo mere vi kan holde på det i bunden og fylde på i toppen, jo glattere er huden. Men det er også her, alle bindevævets celler,  blodkar og fibre ligger, og så er nok fyld i vandmadrassen en forudsætning for udveksling af stoffer og kommunikation mellem cellerne. The Ordinary indeholder både høj- og lavmolekylært hyaluron samt B5, som også forbedrer fugtniveauet.

The Ordinary Hyaluronic Acid 2% + B5, 69 kr. for 30 ml. Fås bl.a. på magasin.dk

Er det nu nødvendigt?

Behøver man virkelig at bruge en toner efter rens? Svaret er ja. Huden tørrer hurtigt efter rens og lukker for adgang. En toner holder huden fugtig og bløder horncellerne lidt op, så man kan sluse hyaluron og andre vandopløselige ingredienser ind. Derfor er det en rigtig god idé at forfugte huden, men en toner rækker langt, man bruger kun ganske lidt.

Mizon indeholder foruden hyaluron og  glycerin samt planteolier ligeledes ceramider, der styrker hudbarrieren.

Mizon Intensive Skin Barrier Tone, 200 kr. for 150 ml bl.a. på  magasin.dk.

To, der yder dobbelt op

Squalene indgår i hudens talg. I kosmetik kaldes det squalane, men nytten er den samme. I øvrigt også for hudens mikrobiom. Det er et stof, der vinder stadig mere frem af netop den årsag, men det danske mærke Beauté Pacifique har også på det punkt været pionerer, og de har endog lavet deres Paradoxe til både ansigt og krop.

Mange glemmer netop kroppen, hvor vi unægtelig har en del mere hud end i ansigtet. I både Serum Paradoxe og Body Oil er også et par uhyre stærke antioxidanter fra chilenske druer. Antioxidanter er mindst lige så vigtige på huden, som de er indvortes. Dagen igennem dannes der kaskader af potentielt celleskadende frie radikaler på vores hud.

Beauté Pacifique Corpus Paradoxe Body Oil, 395 kr. for 100 ml.

Rens af huden er vigtigt

Det siger sig selv, at hvis nanosmå forureningspartikler skader huden, så er det alene af den grund nødvendigt, at alle renser hud om aftenen. Men det er også nødvendigt for at fjerne eventuel makeup og solcreme. Og fordi disse hæfter sig til hudens fedtstoffer, og fordi vi skal passe på hudens gode mikrober, så er det en god idé at bruge en renseolie, selv om ’vand-og-sæbe’ måske føles forfriskende om sommeren. For er der sæbestof i, så udtørrer det og slår som bekendt bakterier ihjel, også de gode.

Cremorlab er et nyt sydkoreansk mærke herhjemme, og denne renseolie har en rigtig hudfin ingrediensliste med bl.a. squalane, flere planteolier samt glycerin, så barrieren ikke strippes. Den masseres ind i huden og vaskes af med lunkent vand.

Cremorlab T.E.N Cremor Refreshing Cleansing Gel Oil, 275 kr. for 150 ml. på bl.a. boozt.com og i deres butikker i Roskilde og København.

HUSK den rigtige rækkefølge

Huden er fedtelskende og vandskyende. Dens hornlag er dækket af et talglag og cellerne under er kittet sammen med andre typer lipider. Det vil sige, at olier er som skabt til at transportere aktive ingredienser gennem hudens lipider og godt ned i huden, hvor de kan forandre og forbedre.

Man skal så bare huske, at alt det vandige, som al hud har brug for, skal på før olien, for vand preller som bekendt af på olie. Det vil sige, at toner og vandigt serum kommer før creme og olie. Men snedige konstruktioner som liposomer, som er små fedtkugler med vandopløselige ingredienser indeni, kan også løse problemet.