Kan du sparke din vrede væk?

Af: Anette Prehn

Foto: Shutterstock

”Nogle gange bliver jeg  rasende”, sagde den unge mor, Helen. ”Forleden var jeg ved at sparke til vaskemaskinen, da den teede sig tosset.” Det eneste, der afholdt Helen fra at sparke, var hendes to små børn, der stod og kiggede på.

Helen fortalte, at hun bliver hurtigere vred end tidligere og nærmest også bliver mere vred for hver gang, hun gribes af vrede. “Det er helt hjernelogisk,” sagde jeg. “Det, du træner, bliver du bedre til. De ’stier’, du øver dig i at gå på, får du stadig lettere ved at benytte. Også vredesstien.”

Hver intens følelse, vi har, udgør en generalprøve på næste gang, vi kommer i en lignende situation. Det gælder for følelser som nervøsitet, misundelse, afmagt og vrede, men også taknemmelighed, empati, accept og ro. Med den formbare hjerne, vi alle har, er vi nærmest i ”fitnesscenter” hele tiden. Vi styrker blandt andet de følelsesmæssige ”muskler”, vi træner mest.

Forskerne taler i dag om, at dét at udtrykke en følelse kraftfuldt svarer til at kaste benzin på et bål. I stedet for at blive ilden kvit gør man flammerne vildere.

I mange år har vi slæbt rundt på en tung illusion fra Freud og Co. Den gik på, at man kunne tage luften ud af sin vrede ved at ventilere den: Spark til vaskemaskinen. Slå i puden. Råb op imod vinden. Det er ganske enkelt forkert.

Helens skuldre sænkede sig. Hun så lettet ud. “Jeg får lyst til at arbejde på at blive mindre vred …” udbrød hun eftertænksomt. Jeg svarede: “At arbejde på at blive mindre vred får hjernen til at fokusere på og forstærke sætningens konkrete ord – ‘vred’ – og så er du jo lige vidt.”

Vi er frie mennesker, der lever i et frit land, og alle følelsesmæssige reaktioner er selvfølgelig tilladte at have, så længe de udfolder sig inden for lovens rammer. Selvom det kan være klædeligt at have en vis følelsesmæssig bredde og kulør som menneske, er det værd at vide at udbruddet – det vil sige dét at udleve følelsen – kan skræmme andre fra vid og sans og spænde ben for dig selv.

Hvis det skal lykkes for Helen at træne et nyt repertoire op, skal hun levendegøre og vælge de ”stier”, hun hellere vil gå på. Alternative stier for hende kunne være: Ro, tålmodighed, humor eller det større perspektiv (der er milliarder af mennesker, som står uden vaskemaskine hele tiden). Kun Helen kan afgøre, hvilken alternativ sti der vil være mest værdifuld at trampe op og styrke.

Spørgsmålet: ”Kan du sparke din vrede væk?” kan besvares med et rungende ”nej!” Du kan til gengæld sparke din vrede op. Men hvor fedt er det lige i længden?

Læs også: Så kan det også være lige meget – eller?

#Hjernesmart