Min patient i dette tænkte eksempel er en yngre kvinde, der er sygemeldt på 6. måned grundet angst og stress. Hun har mistet sit arbejde og går nu på et af kommunens kurser for stressramte.
Tilbage til spørgsmålet fra min patient:
– Ja, du kan henvises til psykolog med tilskud fra sygesikringen, hvis du har brug for kriseterapi, f.eks. hvis du er ramt af alvorlig sygdom eller dødsfald i familien, eller hvis du er mellem 18 og 37 år og har en depression. I alle andre tilfælde skal du selv betale – sådan er sygesikringens regler groft sagt.
– Det har jeg ikke råd til, hvad med en psykiater? spørger min patient måske.
En psykiater tager sig mest af patienter, der har behov for medicin pga. psykoser, sværere depressioner etc. Mange psykiatere tager sig også af f.eks. angstlidelser, men ventetiderne kan desværre være lange. Til gengæld er det gratis ved henvisning.
– I dit tilfælde tror jeg, vi skal gøre noget andet. Vi kan prøve at sætte dig i medicinsk behandling mod angst og så tage nogle samtaler én gang om måneden her i klinikken. Samtidig kunne jeg jo henvise dig til en angstklinik.
Flere steder i landet er der oprettet angstklinikker, hvor man kan henvises til, hvis angstlidelsen ikke kan behandles i almen praksis. Her får man tilbudt samtaler hos psykolog og psykiater. Angstklinikken for patienter fra mit område ligger i en mindre by ca. 50 km væk.
– Det tør jeg ikke. Jeg har svært nok ved at tage bussen her ind til dig, så at tage toget til X-købing er helt umuligt.
Min patient har social fobi, en angstlidelse, hvor man har det svært med at opholde sig et sted med andre mennesker. Derfor starter vi med medicinsk behandling og ‘støttende samtaler’ her i klinikken. Hen ad vejen håber jeg, hun tager mod et tilbud fra angstklinikken, og sandsynligheden taler heldigvis også for, at hun ender med at være tilbage i arbejde igen.
Angst er en af de hyppigste psykiske lidelser. Medicin hjælper mange til at kunne arbejde med deres sygdom, men ofte skal det suppleres med anden behandling, fx samtaler hos en psykolog. Mange lettere tilfælde behandles hos patienternes egen læge, men der er behov for flere – også lokale – tilbud til patienter med angstlidelser. Angst er en dyr lidelse i form af tabt arbejdsfortjeneste og sygedagpenge; og hvad værre er, betyder det tabt livskvalitet for det enkelte menneske.
Min slutreplik til patienten lyder: – Du har en sygdom, som du skal arbejde med i mange år, måske resten af dit liv. Jeg tror, at medicinen og samtalerne her hos mig giver dig mulighed for at komme i gang med dét arbejde, og med at komme videre i dit liv og ud blandt andre mennesker.
En væsentlig del af behandlingen er nemlig netop at undgå isolation og langvarig sygemelding.
Af: Holger Kjær, privatpraktiserende læge