Tag en mellemstor kartoffel, vask jorden af den, og hvis skrællen er tynd, så lad den være. Skær nogle dybe ridser i kartoflen med 2-4 mm mellemrum, dryp med lidt olie (raps, oliven eller andet), og sæt den i ovnen for fuld energi. Prøv, om den er mør efter et par minutter, og hvis ikke så fortsæt et par minutter igen. Regn også med, at mørningen fortsætter, lidt efter den er taget ud af ovnen. Jo flere kartofler, jo længere tid. For hver kartoffel skal man øge tiden med 1 til 2 minutter. 6 mellemstore kartofler er færdige efter 6-8 minutter på fuld effekt i min ovn, og du finder hurtigt ud af tiden i din egen ovn. I stedet for olie kan du også smøre lidt pesto af den ene eller anden slags ud på overfladen, så det siver ned i ridserne, når kartoflerne bager.
Eller
Skiveskær kartofler, taglæg dem i en ring på en tallerken, dryp med lidt olie, og mikrobølg for fuld energi. Når de er møre, kan man eventuelt drysse med revet ost, en god parmesan eller hakkede krydderurter (dild, persille, basilikum) og salt og peber.
Eller
Skiveskær kartofler, taglæg dem på en tallerken, og hæld lidt fløde med revet muskat over.
Eller
Bland skiver af almindelig kartoffel med skiver af sød kartoffel, og dryp med smeltet smør eller olie og/eller revet ost.
Eller
Bland kartoffel- og løgskiver, dryp med lidt olie, eller dæk med fløde og/eller revet ost.
Eller
Bland kartoffelskiver med løg i tern og finthakkede ansjoser (eller luksusvarianten: En skefuld stenbiderrogn).
Eller
Lav din egen komposition af kartoffel og andre grøntsager.
Svampe kan bruges hele eller delte, i skiver eller hakkede, dryppet med lidt smør eller fløde eller olie. De mikrobølges i kort tid og krydres med salt og peber samt eventuelt et par dråber citronsaft eller mild eddike. Spis dem, som de er, på ristet brød eller som tilbehør til andet – næsten hvad det skal være.
Eller
Store svampehoveder som eksempelvis store champignoner eller portobellosvampe, hvor stilken er skåret væk, kan fyldes med forskelligt – for eksempel finthakket løg og lidt smør eller en klat hvidløgsost eller anden cremet ost – og mikrobølges 1 minut eller 2 afhængigt af mængden og størrelsen. Som variation kan man lave fyld af den hakkede stilk, løg og bacontern, som blandes sammen og mikrobølges lidt, inden det lægges i hovederne, der dækkes af tynde skiver tomat og så sættes i ovnen endnu en gang, indtil svampehovederne er, som man vil have dem. Drys eventuelt med finthakket persille eller revet parmesan.
Æggekage kan laves med succes i utallige variationer med forskellige grøntsager og med eller uden fisk, skaldyr, skinke, pølser, bacon eller andet kød. Æggemassen består af hele æg og letmælk. En spiseskefuld mælk og en halv teskefuld kartoffelmel per æg. Tag et tærtefad eller en tallerken med kant af en størrelse, der passer til den portion, du vil lave – fra 1 til 6 personer, det vil sige fra 2 til 8 æg – og som mikrobølgeovnens egen tallerkenstørrelse tillader. Princippet er, at man først mikrobølger de grøntsager, man vil bruge, og derefter tilsætter æggemassen. Til æggekage med tomat og løg dækker du bunden af et fad med løg, røde eller gule, i tynde skiver, tilsætter et par tynde flager af smør (brug en ostehøvl) og mikrobølger det et par minutter, til løgene er bløde. Hæld så æggemassen på, læg en ring af tomatskiver rundt i kanten, og mikrobølg til passende konsistens. Følg med ved at kigge til retten undervejs, og rør eventuelt lidt her og der, hvis det ikke stivner nogenlunde jævnt. Når retten er færdig, kan den spises, som den er.
En god variation er at lave fisk i svøb af kålblade. Jeg bruger mest blade af spidskål, men andre kålblade, der er relativt tynde og bløde, kan også bruges. Tag de yderste store, ofte lidt slappe, blade fra et spidskålhoved, skyl dem, og skær stilken i midten væk. Så har du to gode stykker til at lægge ikke for tykke fiskestykker på. Her er så igen mange muligheder for at krydre fiskestykkerne, inden kålblad og fisk rulles samme til en pakke. Smør alene er fint, men lidt sød ravigottesennep eller måske en lille smule wasabi kan ændre retten i meget forskellige retninger. Læg pakkerne, der ikke må være for tykke (mikrobølgerne når 2 til 2,5 cm ned i pakkerne fra alle sider, så maksimalt 3 til 4 cm), i bunden af et fad eller en tallerken, gerne i en ring, og dryp med olie for at holde på fugtigheden. Brug raps- eller olivenolie af hensyn til smagen. Sæt i ovnen og mikrobølg, til fiskekødet har fået nok. Føl på rullerne, eller skær eventuelt en eller to over og se, om de er færdige.
Eller
Fiskefars, din egen eller fiskehandlerens, kan med succes anvendes til indsvøbning i kålblade som ovenfor. Man kan variere retten ved at blande små tern af fersk laks og hakkede kapers i. Du kan også bare anbringe farsen i frikadellestørrelse i en ring på en tallerken og fx overhælde dem med en god tomatpure, inden du mikrobølger. Server med et drys karse.
Du skal bruge god, mørk kogechokolade, smør, mælk, mel, bagepulver, æg og sukker. Til fire-seks personer skal du bruge 50 gram mørk chokolade, 25 gram smør, 1 dl mælk, 50 gram hvedemel, 1 tsk. bagepulver, 1 æg og 1 spsk. sukker. Smelt chokoladen som til chokolademousse sammen med smørret, rør mælken i, bland med ægget, der er godt sammenrørt med sukker, og tilsæt til sidst mel og bagepulver. Smør bunden af en rund skål eller et fad med høje sider og hæld chokoladedejen i, så den kun fylder halvvejs op. Den hæver nemlig en del under mikrobølgningen. Læg et stykke fugtig køkkenrulle på toppen. Den angivne portion er færdig på cirka 2 minutter på højeste effekt, men kig til kagen og bank forsigtigt på overfladen. Så får du indtryk af, om den stadig er meget blød eller ved at være færdig. Husk, at den fortsat bager nogle minutter, efter at den er taget ud af ovnen. Start første gang med at give den højst 2 minutter, tag den ud, og lad den stå nogle minutter, før du prøver at skære i den for at se, om den er blevet bagt. Den kan altid få mere. Hvis den har fået for meget og er blevet lidt for hård, kan man lave en redningsmanøvre, for eksempel ved at skære kagen i skiver og lade skiverne soppe i en blanding af appelsinsaft og ahornsirup, til de er blødere. Til både den vellykkede og den reddede chokoladekage kan der serveres flødeskum eller is.
—————
Brug mikrobølgeovnen – nem, sundt og lækkert er skrevet af overlæge Grete Krag Jacobsen i en lettilgængeligt og jovial tone. Ud over opskrifter på især fisk og grøntsager så indeholder bogen også mange informationer om, hvad der sker med maden i mikrobølgeovnen og om forskning på området.
Bogen er udkommet på forlaget Turbine og koster 199 kroner i vejledende udsalgspris.