Kan man spise sig til en bedre søvn?

Af: Malene Tonnung

Foto: Shutterstock

Ja, det kan du faktisk godt, men det handler ikke nødvendigvis om, hvad du spiser lige før, du lægger dig. En god søvn kan lige så vel grundlægges fra morgenstunden ved at starte dagen med sunde næringsstoffer.

Sovepiller er hverken for børn eller sunde sjæle. Men en god søvn er nødvendig for os alle – store som små og alle midt imellem.

Men hvad så, hvis man ikke kan sove? Hvis roen ikke indfinder sig og den dybe tiltrængte søvn føles uden for rækkevidde? Så er gode råd velkomne, og de naturlige af slagsen kan have stor effekt, da vi i en moderne verden sagtens kan være i underskud af nogle vigtige ingredienser til den gode søvn.

Søvn får os til at producere livseliksir

Når vi sover godt i mørke danner vi melatonin. Det er et vigtigt stof, der både sikrer os den gode søvn, men som faktisk i sig selv er vigtigt for kroppen, hvor det medvirker til at holde os unge – eller at vi i hvert fald ikke ældes før tid. Måske deraf kommer udtrykket skønhedssøvn?

Melatonin dannes af forskellige andre stoffer blandt andet tryptofan. For at omdanne tryptofan til melatonin kræves forskellige enzymer, der blandt andet er afhængige af B-vitaminer, zink og magnesium.

Mange af os mangler både zink og magnesium, men tilskud af et B-vitaminkompleks for en sikkerheds skyld tager du heller ikke skade af, da vitaminerne er vandopløselige og derfor tisses ud, hvis du har et overskud af dem.

Tag f.eks. B-vitaminer og zink om morgenen og magnesium om aftenen, da mineraler godt kan konkurrere med hinanden om optagelse i kroppen, hvis de tages samtidigt.

Husk også generelt en multivitamin og gode fedtstoffer, hvis du er i tvivl, om du får næringsstoffer nok. De hjælper hinanden indbyrdes med at fungere i kroppen, så derfor er alle næringsstoffer vigtige.

Søvn- og humørstoffer hænger sammen

For at kunne producere melatonin, skal der være tryptofan til stede i kroppen. Dette stof bruger kroppen til først at lave neurotransmitteren serotonin (vores humør-afbalancerende stof) og derefter melatonin.

Du kan rent faktisk få tryptofan gennem kosten – blandt andet fra græskarkerner, bananer, spinat, soja og mandler.

Spis gerne tryptofan sammen med komplekse komplekse kulhydrater – så spis det f.eks. på havregrød (havre indeholder også beroligende stoffer).

Hvis du ønsker at indtage tryptofan – enten som kosttilskud eller som et godnatmåltid – så spis det gerne lige før sengetid. Stoffet konkurrerer nemlig med andre aminosyrer om at passere blod-hjerne-barrieren.

Tryptofan findes i flere kosttilskud – også i pulver som Zenbev, som kan bruges af både store og små.

Naturens beroligende stoffer

Udover at spise kost eller tilskud med tryptofan findes der forskellige tilskud, der er sammensat med et eller flere af naturens beroligende eller søvnfremmende ingredienser.

Som tidligere nævnt er havre en beroligende ingrediens, faktisk nerveberoligende, men også med en evne til at stimulere nerveenergien – det  gør havre til et godt valg både om morgenen, når man f.eks. skal komme sig oven på sygdom, men også om aftenen, da det siges at virke mod nervøs udmattelse.

Baldrian er en lægeurt, der har været kendt i århundreder for at stimulere søvn, øge ens søvnkvalitet og sænke blodtrykket.

Humle er ligeledes på listen over beroligende fødevarer. Humle er beslægtet med hamp-planten, og man ved, at det bl.a. er valerianesyren i planten, der har en beroligende og søvndyssende effekt.

Der findes en del tilskud på markedet, hvor de beroligende og søvndyssende stoffer er koncentreret op i de naturlige midler. Men fælles for naturmidlerne er, at de fremmer søvnen uden at føre til afhængighed.