Det må nærmest være en klassiker af en opskrift til nybegyndere i køkkenet, men det skal da ikke forhindre næste generation i at prøve?
100 g smør
25 g gær (½ pakke)
3 dl mælk
1 spsk sukker
1 knsp groft salt
1 tsk stødt kardemomme
Ca. 500 g hvedemel (8 dl)
1 dl sukker
50 g blødt smør
1 spsk stødt kanel
Lidt mel til bordet
GLASUR
2 dl flormelis (100 g)
1-2 spsk vand
Smelt smør i en gryde. Lad det køle lidt af. Smuldr gæren, og rør den ud i lidt af mælken i en stor skål. Rør med en grydeske, til gæren er opløst. Tilsæt resten af mælken, smeltet smør, sukker, salt og kardemomme. Rør hvedemel i, indtil dejen er så fast, at den kan æltes med hænderne (hold 1 dl mel tilbage). Ælt dejen glat og smidig. Kom mel i, indtil den næsten ikke klistrer til bordet mere – den skal æltes cirka 200 gange. Læg dejen i en skål, læg et rent viskestykke over. Lad den hæve ved stuetemperatur i cirka 1 time. Tænd ovnen på 225 ºC. Rør smør, sukker og kanel sammen. Drys mel på bordet. Rul dejen ud med en kagerulle til en firkant på ca. 20 x 25 cm. Smør kanelblandingen i et jævnt lag på dejen med en dejskraber. Rul dejen sammen til en roulade. Skær 12 skiver af den med en brødkniv. Sæt kanelsneglene på en bageplade med bagepapir, lad dem efterhæve i cirka 30 minutter. Sæt bagepladen i midten af ovnen, og bag sneglene i 15 minutter. Tag en ud af ovnen – brug grydelapper. Sneglen er færdigbagt, hvis det lyder hult, når man banker på undersiden af den. Lad sneglene køle af på en bagerist. Rør glasur af flormelis og lidt vand, til den er tyktflydende. Pynt kanelsneglene med glasuren.
Børnenes KøkkenOpskrifterne kommer denne gang fra en klassiker, der allerede er solgt i næsten 30.000 eksemplarer. Bogen indeholder 300 lette opskrifter, viden om forskellige madvarer, køkkenredskaber og teknikker. Bogen er skrevet af Katrine Klinken, der er uddannet kok og ernærings- og husholdningsøkonom, madskribent og forfatter til en lang række kogebøger. Børnenes Køkken er udkommet på Politikens Forlag og koster 250 kroner i vejledende udsalg. |