Karina fik smilet tilbage med en tandprotese

Af: Clara Edgar

Foto: Shutterstock

Tandproteser er ikke, som de var engang, et tydeligt falskt tandsæt, der skal opbevares i et glas vand om natten. Tandproteser er et håndværk i udvikling og en måde at få et både smukt og brugbart tandsæt tilbage, som man kan smile frem med stolthed.

Smilet er noget af det første, vi viser, når vi møder nye mennesker. Og er tandsættet grimt, kan det både gå ud over selvfølelsen og andres opfattelse af én. Det ved Karina Jacobsen alt om. Hun er 46 år gammel og har i flere år levet næsten uden tænder. De få, der var tilbage, var små og sorte.

– Det startede da jeg var gravid med min søn, som i dag er 13 år gammel. Jeg fik noget eksem, og så begyndte mine tænder at rådne. Til sidst var de næsten alle sammen ødelagte, og der var ingen, hverken læger eller tandlæger, der kunne finde ud af, hvorfor det skete, siger Karina. 

Hun forsøgte løbende at få lavet løsninger med broer, søm, enkelte påsatte tænder, men intet virkede. De nye tænder blev også ødelagt. Det var hårdt for Karina, både fordi det gjorde ondt, og hun i perioder var rigtig fysisk skidt, og fordi hendes sociale liv blev begrænset.

– Jeg holdt jo konstant hænderne foran munden, når jeg talte, for det var tydeligt, at folk så mig på en bestemt måde, når de så de grimme tænder. Ofte undlod jeg at lade være med at se mennesker siger hun.

Men i dag smiler Karina. Stort, meget og uden antydningen af flovhed. Hun har nemlig for nyligt fået lavet tandproteser. Det har været en proces for hende at vænne sig til proteserne efter at have et så sparsomt tandsæt i mange år. Men hun er ikke i tvivl – for hende har det været tilvænningen værd.

Læs også: Tænderne hører med til behandling af diabetes

Du har sikkert talt med nogen

Karina er bare én af omkring 800.000 danskere, som har en tandprotese. Det er altså slet ikke så unormalt, som man måske skulle tro, og det er meget sandsynligt, at man har talt med én eller flere, som har proteser uden at have opdaget det. Håndværket omkring proteser har nemlig udviklet sig meget, så der i dag findes flere løsninger og mange måder at skabe et naturligt udseende på de kunstige tænder og tandkød. 

Susanne Kleist er formand i Tandlægeforeningen, og hun forklarer, at der er sket en stor udvikling i proteser.

– For generationer siden var det jo normalt, at man fik sin første protese i konfirmationsgave, og man trak tænder ud i højere grad, hvor vi i dag forsøger at redde tænderne. Men når det ikke kan lade sig gøre, er jeg glad for, at vi i dag har flere muligheder for at erstatte det, man mangler, og gøre det på en måde, som ser naturligt ud og passer til patienten, siger hun.

Man kan i dag lave tandkød, som ser meget mere naturtro ud end tidligere, og der findes også flere muligheder med proteser og implantater, som giver den rigtige løsning efter behov.

– Implantater sidder bedre fast, og jeg vil altid anbefale det, når det er muligt. Men implantater er også dyrere, og derfor vil det for nogle være det rigtige med hel- eller delproteser i stedet, hvis det passer til patientens økonomi, siger Susanne Kleist.

Læs også: Kost og livstil udfordrer tænderne

Investér i livskvalitet

Når Susanne Kleist anbefaler implantaterne, er det fordi, de giver en højere grad af frihed og sikkerhed.  For med de løse proteser er der en risiko for, at tænderne vil sætte sig fast i maden. Anderledes er det med implantaterne, som bliver klikket fast, så man er sikker på, at tænderne ikke render væk med æbleskroget. Birgitte Bergerling er klinikchef på tre Tandprotetikeren klinikker i Odense, og hun er enig i Kleists analyse.

“Der er ikke noget særligt positivt at fremhæve om de løse proteser kontra implantater, men der er jo mennesker for hvem, implantaterne er for dyr en løsning, og som bliver rigtig glade for deres proteser og finder måder at omgå, at de sidder løst.”

På Birgittes klinikker laver de alle tre løsninger, og på en klinik alene, har de indtil videre lavet 150 proteser i år. Hun forklarer, at de ser mennesker i alle aldersgrupper, og at en del af deres patienter også er unge mennesker, som grundet paradentose og manglende tandlægebesøg har brug for at få erstattet nogle tænder med de kunstige alternativer. En af dem, som har været under Birgittes kyndige hænder, er Karina, som valgte protese fremfor implantater.  

Hun har i mange år gerne ville gøre noget ved sit tandsæt, men det var først nu, der var luft i økonomien til at gøre drømmen til virkelighed. Men pengepungen rakte altså ikke til den dyrere og mere faste løsning. Hun er dog ellevild med resultatet.

– Jeg smiler jo hele tiden til mig selv i spejlet, og jeg har altså fundet ud af at spise mange ting, som jeg ikke har kunnet i mange år – både nødder og alt muligt. Så selvom jeg ikke tør kaste mig over gulerødder, er jeg så glad, og der er ingen, som kan se, at det er proteser, hvis de ikke ved det, siger hun.

Man kan i nogle tilfælde få tilskud gennem kommunen til tandproteser, ligesom Tandprotetikeren også tilbyder forskellige finansieringsløsninger, da det hurtigt kan rende op.

– Man skal jo også huske at se det som en investering. Smilet er så vigtigt, og tænderne bruger vi mange gange om dagen, så det er en investering i livskvalitet at få et tandsæt, men er tilfreds med, siger klinikchef Birgitte Bergerling.

Læs også: God mundhygiejne er afgørende for dit helbred