Killa Enna: Kartoffelpizza

Der er hverken brug for rullepind eller æltning for at opnå en vellykket pizza, men kartoflerne skal skæres hamrende tyndt.

Giver 7 pizzaer a 18 cm i diameter

Du skal bruge:

Dej

  • 4 dl 38 grader varmt vand
  • 1 tsk. honning
  • 20 g gær
  • 40 g koldpresset olivenolie
  • ca. 625 g hvedemel
  • 10 g fint havsalt grove majsgryn (polenta) til bunden

Fyld

  • koldpresset olivenolie
  • ca. 150 g faste kartofler m. skind
  • evt. ca. 8 spsk. bagt aromatisk pebercreme (se opskrift i bogen) – eller hak nogle modne tomater og smag dem til med finthakket rosmarin og hvidløg, lidt rørsukker, salt og chiliflager, og brug det i stedet
  • strejf af chiliflager
  • 125 g parmesan

Salat

  • ca. 100 g renset rucola
  • 1⁄2 spsk. koldpresset olivenolie
  • 1⁄2 spsk. balsamisk æbleeddike
  • strejf af chiliflager
  • havsalt
  • friskkværnet sort peber

Sådan gør du:

Dej: Bland vand, honning, gær og olivenolie sammen i en lille skål. Lad det stå et par minutter, indtil det bliver  levende og bobler. Kom gærblandingen op i en større skål, og vend nu hvedemel og salt forsigtigt i massen ved  hjælp af en træske. Rør indtil dejen kun lige begynder at hænge sammen. Den skal hverken være glat, smidig eller  ensartet. Det tager under 1 minut.

Hæld dejen ud på bordet, som er drysset med lidt hvedemel. Hæld rigeligt  olivenolie i skålen, og kom dejen tilbage i den. Vend dejen et par gange i olien, så den er helt overtrukket med  olien. Læg noget over som låg, og lad dejen hæve til dobbelt størrelse et lunt sted (ca. 20 grader) i ca. 6-8 timer.

Tag dejen op, og del den i syv portioner. Drys lidt mel på bordet, og rul dejklumperne til boller. Sæt dem på en  bageplade med olie, og sprøjt dem med lidt vand. Lad dem stå ved stuetemperatur (ca. 20 grader) og hæve til  dobbelt størrelse. Det tager ca. 2 timer.

Læg en keramisk bagesten eller en omvendt bageplade i bunden af ovnen, og varm den op til 275 grader.  Bagestenen bør varmes igennem i 1 time, inden man begynder at bage.

Bagning: Kom rigeligt med mel på bordet og tryk forsigtigt dejen flad med fingerspidserne. Drej dejen ud til siderne  med fingrene. Hiv og drej igen i dejen, indtil den bliver tyndere, men ikke går i stykker. Vær opmærksom på, at  dejen skal være lidt tykkere ved kanten end i midten. Drys en træspartel eller lignende med lidt grove majsgryn, og  læg pizzabunden oven på den. Pensl bunden med olivenolie.

Smør forsigtigt pebercreme på oversiden indtil 2 cm fra kanten. Høvl kartoffelskiver på et mandolinjern, og læg på.  Drys med chili-flager. Riv parmesanen og drys den henover. Skub pizzaen ud på den varme bagesten. Når pizzaen  begynder at boble op i kanterne og får en smule farve, tager du den ud og pensler den hurtigt med lidt olivenolie.  Skub den ind igen og bag pizzaen færdig i 5-10 minutter, indtil den er sprød og gylden.

Salat: Vend rucola med olivenolie, æbleeddike og chiliflager,og krydr med salt og peber. Fordel salaten på de varme pizzaer, og server med det samme.

TIP: På billedet ses blå congo, en kartoffelsort, der beholder sin charmerende blålilla farve under bagningen, men  alle faste kartofler kan bruges.

Af: Kille Enna