Kemoterapi udfordrer tandplejen

Af: Gitte Kaas, tandplejer, medlem af Dansk Tandplejerforening

Foto: Colourbox

Kemoterapi kan give nedsat spytproduktion og store udfordringer med bevarelsen af et sundt tandsæt, men er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at der vil opstå et øget tandbehandlingsbehov. Jo sundere tænderne er før behandlingen og jo bedre mundhygiejne, des mindre risiko er der for problemstillinger, der kræver behandling.

Kemoterapi er en cellegift, der hovedsageligt rammer celler, der vokser hurtigt, hvilket kendetegner kræftceller. Enkelte andre celler i kroppen vokser også hurtigt, eksempelvis hår-, hud- og slimhindeceller. Derfor er problemstillinger med hårtab, tør og sart hud og tørre og sarte slimhinder velkendte i forbindelse med kemoterapi.

 

Øget risiko for huller i tænderne

Det spyt, vi producerer, har mange funktioner. Det beskytter mundens slimhinder og tænderne mod kemiske påvirkninger og angreb fra mikroorganismer ved at neutralisere den syre, bakterierne i mundhulen danner, når der tilføres sukker. Samtidig hjælper spyttet os med at synke maden ved at gøre maden mere flydende og smøre slimhinderne.

Ved nedsat eller helt ophørt spytsekretion nedsættes den rensende/skyllende effekt, som spyttet normalt har, og tænderne bliver vanskeligere at holde rene. Derfor er der øget risiko for at få huller i tænderne.

 

Slimhinder i mund og svælg

Når læber og slimhinder bliver tørre, kan det medføre blister, irritation, sår og i nogle tilfælde svamp i munden, der kræver behandling.

Svamp ses som højrøde områder med hvid/gullige afskrabelige belægninger på tunge, gane og øvrige slimhinder i munden. Svamp giver typisk en brændende og sviende fornemmelse i munden og en ubehagelig smag. Der findes flere forskellige præparater til behandling af svamp. Nogle af disse præparater indeholder sukker, hvilket bør undgås på grund af den øgede risiko for huller i tænderne. Medicin mod svamp er receptpligtigt.

Blister (aphter) kan være et problem i forbindelse med kemobehandling. Blister ses som et hvidligt/gulligt sår med en rød ring omkring. Størrelsen kan variere fra et par millimeter til flere centimeter. Blister kan sidde overalt i munden, f.eks. på slimhinderne i kinden, tungen eller under tungen. De kan være meget generende og pinefulde, når man spiser og taler. Der findes geler i håndkøb, der danner en beskyttende hinde, som giver umiddelbar lindring.

Ved slimhindeproblemer kan det i øvrigt anbefales at drikke/skylle munden med kamillete. Laves der te af hele kamilleblomsten, indeholder den olier, der har en desinficerende og lindrende virkning (tebreve har ikke denne effekt).

 

Instruktion i god og skånsom mundpleje

Ved ømme slimhinder og tandkød kan det være svært at udføre en god mundhygiejne. Dette øger risikoen for betændelse i tandkødet og huller i tænderne. Det er derfor vigtigt at opretholde en god mundhygiejne under og efter kemoterapi.

For at undgå betændelse i tandkød og huller i tænderne skal tændernes tyggeflader og overgangen mellem tænder og tandkød børstes grundigt og systematisk. Hvis mundhulen er sart og øm, kan der anvendes en ultrablød tandbørste, også selv om tandkødet bløder og er ømt. For at holde tandmellemrummene rene kan man også benytte ultrabløde mellemrumsbørster. Børsterne findes i forskellige størrelser, der passer til de forskellige tandmellemrum. Tandplejeren kan vejlede i hvilke størrelser, der skal benyttes. Tandstikker kan opleves for hårde og kan beskadige den sarte slimhinde.

 

Lindring af tør mund

Mundtørhed lindres ved at fugte munden med vand. På apoteket kan man købe sukkerfrie sugetabletter, vingummi, spray, geler og mundskyl, der fremmer eller erstatter spytproduktionen. Mange oplever en god effekt ved at fugte munden med vand inden brug af disse produkter. Brug f.eks. spray om dagen og gel om natten. Gelen holder længere på fugten, da den lægger sig som en beskyttende hinde på mundens slimhinder.

 


Vejledning i mundpleje under kemo-terapi

Dansk Tandplejerforenings gratis pjece, “Pas på dine tænder ved kemoterapi,” giver vejledning i mundpleje i forbindelse med et kræftbehandlingsforløb. Pjecen indeholder også råd om produkter, der kan lindre og gøre den daglige pleje nemmere og mere effektiv.

Læs pjecen på www.dinmund.dk

Bestilling på info@dansktp.dk