Gør julen mindre fed og mere sund!

Af: Redaktionen

Foto: Shutterstock.com

December er måneden, hvor flest mennesker døjer med fordøjelsesproblemer.

Det er koldt, og mange sætter motionen på en pause for at bytte den ud med julehygge, og så går det galt! For mange søde sager, julekager, fed mad og alkohol samt måske for lidt væske og fiberrig mad, sætter for alvor din fordøjelse på en stor prøve. Antallet af indlagte på de danske sygehuse mellem jul og nytår, der lider af forstoppelse boomer, og nogle er så forstoppede, at kun en operation kan fjerne den gamle afføring, der ligger i tarmene.

Men, men … Julemaden er noget, som vi nødigt vil lave om på, da den er bundet op på traditioner og følelser. Men for at det ikke bliver en tid med indtag af alt for fed, næringsfattig og usund mad samt for mange søde sager, kan det være en idé at udskifte nogle af de traditionelle julemåltider med sundere alternativer. Her får du gode forslag til, hvordan du kommer sundere og slankere gennem december måned.

Hvis du gerne vil gøre julen lidt mindre fed, så kan du følge disse råd:

Drik 2 liter vand dagligt.

Konsekvensen af ikke at drikke nok kan være forstoppelse. Hvis du ikke drikker væske nok, genbruger din krop den væske, der er i din afføring, fordi væsken er en nødvendighed for flere kropsfunktioner. Du bruger væske til at regulere din syre/base værdi i dit blod, din temperatur reguleres også gennem væske samt dit energiniveau, desuden består dine kropsceller af ca. 2/3 del væske, som skal opretholdes dagligt for at opretholde et godt stofskifte.

Hvad angår din mad, så:

  • Undgå at overspise, tag små portioner og tyg din mad grundigt, det mætter!
  • Lav sovsen mere fedtfattig, brug lidt mere vand
  • Suppler buffeten med frugt og grønt –­ rødkål, appelsin, gulerødder, salat.
  • Erstat mayonnaisen med ymer, fromage frais, kvark eller lignende.
  • Undgå for meget brød –­ det meste til en julefrokost­ eller -middag kan spises uden brød.
  • Ha’ godt med fisk på frokostbordet –­ bare ikke fisk, der svømmer i mayonnaise. Spis mest af fisken og mindre af for eksempel leverpostejen og flæskestegen.
  • Spis løs af salaterne (hvis der er nogen). Spis også godt af pynten ved ostebordet -­ eksempelvis kiwi, peberfrugter, radiser, melon, ananas og lignende.
  • Når du spiser sødt, så vælg mørk kvalitetschokolade minimum 70 procent kakao, samt frugter og bær.

Husk også at bevæge dig så meget som muligt – sørg for at gå en rask tur hver dag, det sætter nemlig gang i tarmene!