Knib din bækkenbund stærk

Med den rigtige træning kan en slap bækkenbund blive stærk igen, og du slipper for inkontinens.

Knib, knib, knib – hvorfor er det så vigtigt?

Bækkenbunden er en muskel, og du kan derfor træne den lige som alle andre muskler. Vigtigt – ikke blot, når du har født men også, mens du er gravid.

En svag bækkenbund efter en graviditet er ikke ualmindelig, fordi bækkenbunden er en muskel, der bliver udsat for en stor belastning, når man er gravid. Konsekvensen kan være inkontinens, som for mange desværre er pinligt og et tabu. Synd, fordi inkontinens kan være temmelig ødelæggende og eksempelvis påvirke mulighederne for at dyrke sport. Både medicinsk behandling og operation kan være nødvendig, men man kan med den rigtige træning gøre meget selv.

– Der er overraskende mange, der ikke ved, at man skal træne bækkenbunden. Får man en svag bækkenbund, kan den hænge og danne ligesom en suppeskål, og i værste tilfælde bliver det umuligt at lukke af for de tre åbninger endetarm, skede og urinrør, siger fysioterapeut, Rikke Warrer, der møder mange kvinder med bækkenbundsproblemer både på klinikken og på hendes hold med barselsgymnastik.

– Desværre melder problemerne sig ofte først, når man starter på arbejde igen, hvor mange også får rygproblemer, siger hun.

Har man en slap bækkenbund, er det man begynder at dryppe og ikke kan holde på vandet. Det viser sig måske, når man eksempelvis hopper, hoster og nyser eller ved, at man pludselig skal tisse og næsten ikke kan nå på toilettet. RIkke Warrer fremhæver, at det er vigtigt at starte med bækkenbundstræningen tidligt i graviditeten – eller før.

– Når man først er nået et stykke hen i graviditeten, og belastningen er stor, kan det være vanskeligere at mærke, hvordan man får fat i musklen. Har man fat i den i starten, bliver det nemmere at mærke den senere og fortsætte med knibeøvelserne, siger hun.

En del af hverdagen

Laver man knibeøvelserne, får man ikke alene en stærkere bækkenbund. Ens muskelkorset bliver også mere stabilt, især hvis man kombinerer med træning af de dybe ryg- og mavemuskler. Rikke Warrer nævner, at mange er glade for at gå til barselsgymnastik, fordi de her kommer hele kroppen igennem og også får arbejdet med kroppens andre muskler. Samtidig er der mulighed for at få råd og vejledning og måske mest af alt komme ind i en god vane med at få trænet bækkenbundsmusklen – også når man kommer hjem fra træningen.

– Og man behøver ikke at skulle ned på gulvet derhjemme. Det handler om at gøre øvelserne til en del af hverdagen, så det bliver en vane at lave knibeøvelser eksempelvis, når man vasker hænder, slutter Rikke Warrer.

En kort – en lang

Når vi hoster og nyser, har vi brug for at knibe hurtigt. Lav 10 korte knib (1-2 sekunder).

Skal vi eksempelvis løfte noget tungt, har vi brug for lidt længere knib. Lav 10 lange knib (30 sekunder – husk at trække vejret).

Vil du tjekke, om du kan knibe nok til at dyrke sport, kan du drikke et stort glas vand, vente ½ time, hoppe på trampolin eller løbe. Blæren skal være fyldt, så den presser på bækkenbunden. På den måde kan du teste, om du kan knibe.

Sandhed eller skrøne

* Det er altid en god idé at se, om man kan knibe strålen over, når man tisser – skrøne. Man kan gøre det en gang, men gør man det for ofte, risikerer man at få blærebetændelse, fordi man ødelægger refleksen til blæren.

* Man kan selv mærke efter, om man kan knibe nok – sandhed. Prøv f.eks. at stikke to fingre op i skeden, så kan du mærke, hvor meget du kan knibe.

* Sex træner bækkenbunden – skrøne. Men du får et bedre sexliv med en spændstig bækkenbund.

* Bækkenbundsøvelser gør det vanskeligere at føde – skrøne. Du får en bedre fødsel og kommer hurtigere ovenpå igen, hvis du træner din bækkenbund under graviditeten.