Når kvinder oplever et fald i østrogenproduktionen midt i livet, udsætter det vores knogler for større risiko for at blive ramt af knogleskørhed. For at vedligeholde sunde og stærke knogler er det vigtigt at få de nødvendige næringsstoffer, og så styrkes de, når du belaster dem.
Når flere kvinder end mænd rammes af knogleskørhed, skal det især tilskrives vores fald i kønshormoner efter overgangsalderen – både det østrogene og det andet kvindelige hormon progesteron (gestagen).
Efter overgangsalderen danner kvinder fortsat østrogener, men det sker i binyrebarken og i fedtvæv, så overvægtige danner mere østrogen end de tynde. Det er en af årsagerne til, at tynde kvinder, der ryger (rygning ødelægger det østrogene hormon), er i særlig stor risiko for at få osteoporose.
Hormonerne er nemlig en del af den proces, der hjælper kroppen med at bygge næringen ind i vores knogler. Og derfor kan især hormonbehandling have en betydning for knoglerne, når vi er nået lidt op i årene.
Vores hormoner er faktisk et kompliceret puslespil, hvor der hverken skal være for lidt eller for meget af de forskellige hormoner. Derfor er det altid en god idé at have sin læge med på sidelinjen – f.eks. i forbindelse med overgangsalderen. Tidligere har kunstige hormoner vist sig at kunne øge risikoen for kræft, og mange kvinder vægrer sig derfor for at bruge denne behandling.
I dag fås der også mange gode og mere naturlige alternativer, hvis man vil tilføre kroppen bio-identiske hormoner, altså hormoner, der nøjagtigt ligner dem hos mennesker. Din læge kan følge effekten af hormonerne ved hjælp af blodprøver.
I naturen findes ligeledes flere planter, der naturligt indeholder hormonlignende stoffer. Soja og rødkløver er bl.a. kendt for at have høje niveauer af østrogenlignende stoffer. Sidstnævnte har været undersøgt i flere studier i Aarhus for effekt på overgangsalderen og knoglesundheden. Denne forskning har vist, at udover effekt på hedeture og velbefindende, kan kvinder ved hjælp af rødkløverekstrakt opleve en markant bedre knoglesundhed i forbindelse med overgangsalderen.
Men en ting er, hvordan hormonerne påvirker os, noget andet, at vi selvfølgelig skal have byggeklodserne til at opbygge og vedligeholde sunde knogler.
Her er der gennem livet rigtig meget fokus på kalken. Fra anbefalingen af mælk til de yngste og lægens anbefaling af kalktilskud til kvinder efter overgangsalderen. Men kalk er langtfra det eneste saliggørende. Tværtimod skal vi være sikre på at få nogle af de andre næringsstoffer, der skal til for at bygge kalken ind i knoglerne. Ellers risikerer vi blot at indtage kalk, der flyder rundt i blodet, hvor det kan gøre mere skade end gavn.
Derfor bør du altid tage tilskud af magnesium sammen med kalk.
Heldigvis indeholder en række fødevarer et stort indhold af magnesium, f.eks. spinat, broccoli, havregrød, avocado, rejer, tunfisk, helleflynder, brune ris, nødder, kerner og havsalt. Men P-piller, kaffe, alkohol og vanddrivende medicin fører til øget udskillelse af magnesium og derfor til et øget behov.
Magnesium er vigtigt for indbygningen af kalk i knoglerne samt for at modvirke, at kalken igen forsvinder ud af knoglerne.
Ligeledes spiller kisel, bor, zink, mangan og kobber også en rolle for knoglerne.
Udover mineraler til knoglerne spiller flere af vores vitaminer også en stor rolle. D3-vitaminer er nødvendige for optagelsen af calcium og indbygningen i knoglerne, så derfor er det vigtigt at få sol på kroppen om sommeren og at sikre et højt indhold i blodet vinteren igennem ved at tage tilskud.
K2-vitamin er vigtigt for optagelsen af calcium og for at sikre, at kalken ikke aflejres i de bløde væv som f.eks. pulsårerne. Mangel på K2-vitamin er en vigtig årsag til åreforkalkning. K-vitamin finder du primært i grønne grøntsager, ligesom det dannes af sunde tarmbakterier.
Mangel på B12-vitamin øger risikoen for knogletab og knoglebrud. B12-vitamin er vigtigt for blandt andet bloddannelse og nervesystemet og virker også på denne måde forebyggende på fald og knoglebrud.
C-vitamin er vigtigt for bindevævet og er vores vigtigste antioxidant (bortset fra vand). Bindevævet spiller en stor rolle i knoglerne. Er der meget kalk, men et svækket bindevæv, vil knoglen kunne splintre ved belastning. Er der meget bindevæv og kun lidt eller ingen kalk, vil knoglerne kunne bøje, men ikke knække. Så det er vigtigt, at vi styrker bindevævet – og derfor sørger for at få nok C-vitamin.
Vores knogler elsker generelt grøntsager og sunde ingredienser. Ikke kun fordi de indeholder de vigtige næringsstoffer, men også fordi de er med til at skabe et basisk miljø i kroppen. Til gengæld giver sodavand, sukker, kaffe, alkohol og kød en mere syreholdig krop, som slider på knoglerne.
Mangel på motion er også en vigtig faktor, når det gælder knogleskørhed. Der skal vægt på og træk på knoglerne for at bevare deres styrke. Sidder eller ligger du for meget, afkalker du. Vægtløftning er meget effektivt, men det er vigtigt at lære at bruge kroppen rigtigt – samt give den de små stød, som provokerer kroppen til at styrke knoglerne. Dem får du ved løb og hop, så gang og svømning er ikke helt nok.
Meget anstrengende og vedvarende motion, f.eks. konkurrencesport, kan til gengæld nedsætte dannelsen af kvindeligt kønshormon og give afkalkning.
Knogleskørhed handler altså om langt mere end en kalktablet – der rent faktisk kan være farlig, hvis den er dit eneste forsvar på knoglefronten. Til gengæld har den knoglesunde krop den fordel, at den er sund fra inderst til yderst.
Denne artikel er blevet til i samarbejde med magasinet Naturli, der skriver om sundhed og velvære med fokus på naturlige og alternative metoder og midler.
Se mere på www.naturli.dk – hvor du også kan søge på artikler om knogleskørhed, hormoner og overgangsalder, og finde kilderne brugt til denne artikel.