KOL og tænderne

Af: Alice Kristensen, næstformand Danske Tandplejere

Foto: Shutterstock

Er du diagnosticeret med KOL, skal du være ekstra opmærksom på at få passet dine tænder dagligt og gå til regelmæssig tandpleje.

Kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL) er en lungesygdom, som fortrinsvis angriber de mindre luftveje. Lungefunktionen bliver gradvist ringere. I Danmark anslås det, at mellem 200.000 og 400.000 mennesker har sygdommen. En stor del af dem er dog endnu ikke diagnosticeret med sygdommen.

Når man diagnosticeres med KOL, skal man være ekstra påpasselig med at holde mund og tænder sunde. Risikoen for at få caries, (huller i tænderne,) parodontitis, (betændelse i tandkødet,) svamp og mundtørhed er nemlig væsentligt forøget hos KOL-patienter.

En god mundhygiejne er vigtig. Børst tænderne rene med en blød tandbørste, minimum 2 gange dagligt. Brug evt. en elektrisk tandbørste. Fyld tandbørsten op med en mild tandpasta, uden for meget skummemiddel. Nogle har behov for at bruge en tandpasta med mere fluor for at forebygge huller i tænderne.

Åndenød, gentagne lungebetændelser med træthed til følge kan udfordre den daglige tandbørstning og mundpleje. Det kan være svært at få gennemført tilstrækkeligt til at holde tandsygdomme fra døren. Som kroniker og KOL-patient er det vigtigt at gå regelmæssigt til tandeftersyn og forebyggelse. Tal med din tandplejer på klinikken om en løsning, der passer lige netop til dit behov.

KOL-patienter, som har hyppige lungebetændelser, skal være ekstra omhyggelige med den gode mundhygiejne, da bakterier fra mundhulen kan transporteres til de nedre luftveje og forværre betændelsen. Ved store mængder bakterier på tænderne, er der risiko for, at nogle af disse kolonier kan rive sig løs og fejlsynkes med lungebetændelse til følge.

Gode tandplejevaner, den rette medicin og rygestop kan være en hjørnesten i KOL-behandlingen.

Læs også: KOL og angst følges ad

Gode råd

  • Børst tænderne grundigt minimum 2 gange om dagen. En grundig tandbørstning tager over 2 minutter
  • Brug en blød tandbørste, eller en blød elektrisk tandbørste
  • Brug en mild tandpasta uden skummemiddel
  • Brug en lille ”flaskerenser” til at rengøre mellem tænderne
  • Har du proteser, skal disse tages ud og børstes samtidig med egne tænder
  • Tag gerne protesen ud om natten, så gummerne ikke belastes mere end højst nødvendigt

Gå regelmæssigt til tandeftersyn

  • Tandplejeren undersøger tænder, tandkød, slimhinder og eventuelle fyldninger, kroner og implantater
  • Med røntgenbilleder tjekkes, om der er huller, og om knoglen rundt om tænderne er intakt
  • Tandplejeren forebygger og behandler. Renser dine tænder og guider dig, så du får nemmere ved at holde tænderne og munden ren i hverdagen.
  • Fortæl din tandplejer, om du har vejrtrækningsproblemer og svært ved at ligge ned i stolen.

Læs også: Unge negligerer tandsundhed