Sundhedsstyrelsen har udarbejdet en ny beslutningsstøtte, der skal hjælpe læger i almen praksis med at vurdere, hvornår behandling med kolesterolsænkende medicin, også kendt som statiner, er relevant.
Kolesterolsænkende medicin er blandt de mest brugte forebyggende lægemidler herhjemme.
Alene i 2023 indløste over 833.000 danskere medicin, der sænker kolesterolniveauet.
Behandlingen er effektiv til at reducere risikoen for hjerte-kar-sygdomme, men kan også have bivirkninger og kræver nøje vurdering af behovet hos den enkelte patient.
Den nye beslutningsstøtte er udviklet som en hjælp til lægerne, når de skal vurdere, hvornår en behandling med statiner er nødvendig, hvor længe den bør fortsætte, og hvornår det kan være tid til at stoppe.
For nogle patienter kan behovet for behandling ændre sig over tid, især hvis de bliver ældre og mere skrøbelige, eller hvis de tager mange andre typer medicin.
Dette kan øge risikoen for, at medicinen modvirker hinanden eller giver uønskede bivirkninger.
Sundhedsstyrelsen har længe arbejdet på at nedbringe overforbruget af medicin, og den nye beslutningsstøtte er et skridt i den retning.
Udarbejdelsen er sket som svar på et ønske fra almen praksis om hjælp til blandt andet at træffe beslutninger om at afslutte medicinsk behandling.
Guiden bygger på en australsk model, som er blevet tilpasset danske forhold. Den indeholder blandt andet:
Siden 2022 har Sundhedsstyrelsen haft særligt fokus på at reducere overforbruget af medicin i Danmark.
Det har blandt andet resulteret i kampagner og samarbejder om lægeordinerede opioider og anden medicin, hvor forbruget skal nedbringes.
Artiklen er baseret på informationer fra Sundhedsstyrelsen og Welltica LÆS OGSÅ: Global Sundhed: Danmark halter bagud