Kom julemave i forkøbet

Man siger, at julen er hjerternes fest. Men den er også mavernes fest – med rigelige mængder flæskesteg, and, sovs, snaps og ris a la mande. Desværre kan julemenuen være en udfordring for din fordøjelse, og derfor er december højsæson for mindre sjove oplevelser som f.eks. halsbrand, sure opstød og forstoppelse.

HALSBRAND

Når julemaden lokker, er det en god idé at tænke over, hvad du spiser. En af de typiske grunde til, at mange får halsbrand og sure opstød, er nemlig, at vi spiser masser af fed mad og drikker for meget alkohol.

Det er syren i vores mavesæk, der er skyld i den svidende eller brændende fornemmelse bag brystbenet – det, vi kender som halsbrand. Hvis mavesyren kommer helt op til svælget og munden, så syren kan smages, kaldes det for sure opstød. Det er som regel ufarligt, men kan være ubehageligt.

Selvom mange danskere døjer med halsbrand og sure opstød i julen, er symptomerne ikke kun forbeholdt julemåneden. Det er også en gene, som mange mennesker kæmper med i dagligdagen.

Heldigvis kan du selv gøre meget for problemerne. F.eks. kan du holde lidt igen med den ekstra portion, sørge for at undgå fedtholdige måltider og drikke mindre alkohol og kaffe. Er du overvægtig, kan det også betale sig at tabe dig i vægt.

Husk også at være opmærksom på, om halsbranden eller de sure opstød opstår, når du spiser bestemte fødevarer, f.eks. løg eller stærkt krydret mad. Hvis du ved, hvad der udløser ubehag, kan du sørge for at undgå det fremover. Det er også vigtigt at vide, at nogle typer lægemidler kan irritere maven.

Når du bruger midler mod halsbrand

Langt de fleste gener kan afhjælpes med medicin, men du bør kontakte lægen, hvis symptomerne står på i længere tid. Det gælder også, hvis du har smerter i maven i over en uge, taber dig af uforklarlige årsager eller ofte har opkastninger. I sjælne tilfælde kan halsbrand og sure opstød være tegn på mere alvorlig sygdom.

Gode råd til at modvirke halsbrand og sure opstød:

• Spis hellere 5-6 små daglige måltider (frem for 3 store)

• Nedsæt dit alkohol- og kaffeforbrug og stop rygning

• Undgå tøj der strammer over maven

• Undgå at bøje dig forover, gå ned i knæ i stedet

• Sov med hovedgærdet hævet

 


FORSTOPPELSE

Når man har forstoppelse, har man hård og tør afføring, der er vanskelig at komme af med, og typisk kommer den med flere dages mellemrum. Selvom det i langt de fleste tilfælde er en uskadelig tilstand, kan det være rigtig ubehageligt og smertefuldt.

Hvis kroppen ikke kan komme af med sine affaldsstoffer, føler man sig oppustet og utilpas, og mange får ondt i maven, fordi tarmen er udspilet. Forklaringen på forstoppelse kan ofte findes i ens mad- og drikkevaner, men visse former for medicinsk behandling kan også virke stoppende.

Heldigvis er der mange gode råd til, hvad du selv kan gøre for at undgå hård mave. I de fleste tilfælde vil væske, den rette ernæring og motion lindre og helbrede forstoppelsen, så det er en god idé at drikke rigelige mængder vand og spise fiberholdig mad – det vil sige masser grøntsager og frugt. Det er også vigtigt at dyrke motion regelmæssigt, fordi det styrker dine tarmfunktioner.

Gør kostændringerne, det øgede væskeindtag og motionen ingen forskel, findes der afførende midler, der kan afhjælpe problemet. Du kan spørge på apoteket, hvis du har brug for lindrende medicin.

I nogle tilfælde kan forstoppelse være et tegn på mere alvorlig sygdom, som for eksempel for lavt stofskifte eller kræft i tyktarm eller endetarm. Derfor er det vigtigt at være opmærksom og kontakte lægen, hvis problemet varer ved mere end en måned. Du bør også være særligt opmærksom, hvis du samtidig med forstoppelsen oplever træthed, vægttab eller blødning fra tarmen, da det kan være faresignaler på kræftsygdom.

Værd at vide:

• Det er ikke kun kosten, der kan give dig forstoppelse. Forstoppelse er også en kendt bivirkning for visse lægemidler bl.a. syreneutraliserende medicin.

• Har du mistanke om, at din medicin giver dig hård mave, bør du kontakte din læge.


Lindrende midler mod halsbrand og problemer med mavesyre

 Syreneutraliserende medicin

      • Anvendes til milde gener.

      • Har en kraftig og hurtigt lindrende virkning.

      • Fjerner ubehag med det samme.

Antirefluksmidler

      • Anvendes til milde gener.

      • Danner en skum, der lægger sig oven på mavens indhold.

      • Forhindrer mavesyren i at løbe op i spiserøret.

H2-blokkere

      • Anvendes til behandling af milde gener, som sker ofte.

      • Hæmmer dannelsen af mavesyre.

Syrepumpehæmmere

      • Anvendes i sværere tilfælde.

      • Har en kraftigere og længerevirkende effekt end H2-blokkere.

      • Hæmmer det enzym, der pumper syre ud af nogle celler i maven.


Der findes forskellige typer lægemidler, som behandler halsbrand og sure opstød sikkert og effektivt. Dit lokale apotek kan rådgive dig, så du får den medicin, der virker bedst for dig.

Du kan også læse mere om, hvordan du bliver din halsbrand kvit i brochuren “Halsbrand og sur mave”, som fås på apoteket.