Kom med bag mundbindet

Af: Lise Grosmann

Foto: Shutterstock

– og læs om maskne, nedbrudt hudbarriere, allergi og andre hudproblemer, der kan opstå i det særdeles hudfjendtlige miljø bag masken. Og ikke mindst, hvad man kan gøre for at forebygge og behandle rigtigt.

Man føler, at man ikke kan trække vejret bag mundbindet, men huden bliver også nærmest kvalt i sin egen sved, talg og varm udåndingsluft, der gnides rundt af mundbindet. Dens barriere bliver svækket, når den bliver opblødt i det fugtige miljø, og det gælder også den gode mikroflora, der har betydning for at holde skidt og snavs væk og styrke hudens forsvar. Problemerne, der kan opstå, er utallige, og et af dem har fået et nyt navn: Maskne. ’Maskne’ er en sammenstrikning af ordet maske og akne og dækker over det, hudlægen kalder acne mechanica. Ikke ukendt for de, der i kraft af deres job må bære mundbind, men lige nu er vi mange, der oplever, hvad vi måske tror er pubertet version 2.0. Hvis man i forvejen har stor talgproduktion og tilstoppede porer, er risikoen selvfølgelig størst, men alle kan altså opleve maske-akne. Selv om der ikke er hormoner i spil. Andre oplever, at huden pludselig bliver meget sensitiv med rødme og irritation, og atter andre oplever en forværring af eksem eller rosacea. Lige som den nedbrudte hudbarriere øger risikoen for allergi – måske forvoldt af partikler fra selve mundbindet.

Læs også: Din hud passer på dig – passer du på den?

Hudplejen, der virker bedst under masken

Keep it simple under masken, hvis den skal være på længe, altså hudpleje til den enkle side med få lag, ikke for meget fedt og gem de aktive ingredienser* til nattens genopbygning og styrkelse af huden.

# Rens er vigtigtere end nogen sinde, men vælg til den nænsomme side – renselotion, mild rensemousse eller micellar lotion.

# Brug en fugtende toner gerne med probiotiske ekstrakter på den tørre og sarte hud efter rens, men vælg en peeling med talgopløsende salicylsyre til huden med tilstoppede porer og måske ’maskne.

# Gå efter serum/creme med effektive fugtingredienser som glycerin, hyaluron og gerne med hudberoligende ingredienser som B5/panthenol og B3/niacinamid.

# Undgå fedttunge cremer og kig i stedet efter dem med ceramider og squalane, som optages hurtigt i huden, så fedtstofferne ikke forværrer det fugtige miljø bag mundbindet.

# Har huden brug for mere, så vent til mundbindet er taget af. Og vent ligeledes med makeupcreme. Og når masken skal på igen i længere tid, så rens og gentag med let fugt, hvis det er muligt.

# Om natten er det vigtigt at bruge ingredienser, der styrker og genopbygger huden, og her er A-vitamin den suveræne ingrediens.

*) Førhen brugte hudlæger stofbind, okklusion, når de behandlede forskellige hudsygdomme med et præparat for at øge optagelse og effekt. Mundbindet virker som okklusion, meget aktive ingredienser vil optages utilsigtet i huden, og fede cremer vil øge det fugtige miljø under masken.

Skånsom rens for al hud

Hudvenlig rensemousse tilsat stoffet syricalm, der mindsker risiko for rødme og irritation. En effekt, der yderligere forstærkes af B3/niacinamid, som også virker regulerende på talg og porestørrelse. Desuden ses hyaluron og allantoin, som bevarer fugt i huden. Ingen parfume, parabener og farvestoffer. Rensemoussen er certificeret AllergyCertified. Det samme er serum samt dagcreme i serien, og de er rigtig velegnede til hud under maske.

Ultimate Cleansing Mousse, ca. 150 kr. for 150 ml. Fås på apoteker

Peel uden irritation

Denne peelende toner, som anvendes efter rens, er sammensat med bl.a. mælkesyre, der kendes af huden og derfor er nænsom, samt salicylsyre, som er fedtopløsende, så tilstoppede porer forebygges. Den indeholder godt med glycerinfugt og desuden flere plantekestrakter, der stimulerer og virker som antioxidanter.

Mizon AHA & BHA Daily Clean Toner, 250 kr. for 150 ml. Fås hos Matas, Magasin samt beaumonde.dk og flere andre netshops

Få styr på rødme og irritation

Denne serum giver masser af fugt og styrker hudbarrieren, den beroliger udfordret hud og mindsker eventuel rødme og brændende følelse i huden. Serum kan også anvendes omkring øjnene og i øvrigt anvendes af al hud. Indeholder ikke parfume og alkohol.

La Roche-Posay Toleraine Ultra Dermallergo Serum, ca. 255 kr. for 20 ml. Fås på apoteker

Som skabt til maskne

Eau Thermale Avène er i den grad på forkant med ’maskne,’ selv om produkterne blev udviklet, fordi man i det hele taget har set en stigning i voksenakne hos kvinder. I formlen finder man en ny anti-bakteriel og anti-inflammatorisk ingrediens samt en ingrediens, der mindsker risikoen for den hyperpigmentering, der kan ses efter akne. Der er serum og natcreme i serien. Produkterne kan selvfølgelig også bruges af mænd.

Eau Thermale Avène Cleanance Woman, serum 240 kr. for 30 ml og natcreme 200 kr. for 30 ml. Fås på apoteker.

Ingrediensen, der vil al hud det bedste

’A-vitamin for fuld styrke pakket ind i ro’ lyder teksten på emballagen, og det er lige så forståeligt formuleret som Ansigtscremen er for huden. En velopdragende og multitaskende ingrediens, som Anette Kristine Poulsen kalder A-vitamin. Og det er netop den kendte journalist fra Børsen og Go’morgen TV2 og én af landets største blogs, Beautyspace, der er kvinden bag den nye creme. Hun er også forfatter til tre bøger herunder ’Seriøst bedre hud’, som altså fik en 3D version, som hun kalder Ansigtscremen. Den indeholder maksimalt niveau af A-vitaminet fordelt på to af de mest effektive udgaver – retinyl palmitate, som vores hud allerede indeholder, samt Granactive Retinoid. Og den ro, som A-vitaminet er pakket ind i, er den gode fugt godt forvaret af squalane og ceramider og den dygtige dulmer B3/niacinamid, som også har talenter i forhold til at mindske hyperpigmentering og porestørrelse. Ansigtscremen er AllergyCertified certificeret og beregnet for kvinder og mænd i alle aldre samt teenagere.

Seriøst bedre hud Ansigtscremen, 395 kr. for 50 ml. Fås på beautyspace.dk samt hos udvalgte hudlæger (se dem på beautyspace.dk).