Kom med i Helses sundhedsrevolution!

Et sundt liv med alle de glæder, der følger af energi, overskud og velvære. Det er grundlæggende det, Helse handler om. Og det er på den baggrund, vi har indledt et samarbejde med IT-virksomheden Mobile Fitness om en digital hjælp til at komme i gang og fast holde et sundt liv.

Helse-life er navnet på den app, du nu kan hente ned på din smartphone, og så bliver det straks lidt nemmere at være sund. Programmet indeholder artikler og funktionaliteter, som hjælper dig med at komme i form, tabe dig, stoppe med at ryge eller få mere velvære i hverdagen. Programmet indeholder artikler, som fortæller om, hvordan du får succes med at opnå dit mål. Du kan selvfølgelig arbejde på alle fire områder på samme tid, men programmet indeholder så mange funktioner, at vi anbefaler, at du vælger et indsatsområde, som du får succes med, inden du fortsætter med et af de andre.

I de næste udgaver af Helse vil du kunne finde vejledning til at komme i gang med de forskellige områder, og vi vil dele vores egne erfaringer med dig.

Har du ikke en smartphone, kan programmet også tilgås fra en computer.

Kom med i Helses sundhedsrevolution allerede i dag. God fornøjelse – og held og lykke med din nye og sundere livsstil.

Splatter: Sådan taber du dig med Helse-Life

Kom godt i gang

Disse 10 trin giver dig en kort vejledning til at komme godt i gang med dit vægttab sammen med Helse-Life.

  1. Download programmet til din smartphone. Du finder det både i AppStore og i Google Play, og det kan bruges på alle de mest udbredte smartphones. Du kan også finde programmet på www.helse-life.dk
  2. Registrer dig med dine data. Din nuværende vægt og din ønskede vægt. Programmet giver dig herefter mulighed for at vælge hvor hurtigt, du ønsker at nå dit mål. Programmet vil aldrig anbefale, at du taber dig mere end et kilo om ugen, da det med et større vægttab er svært at sikre, at du stadig får alle de vitaminer, proteiner, mineraler og fedtsyrer som din krop har brug for. Og husk, det er bedre at tabe sig fem kilo, og holde den vægt end at tabe ti kilo, som du tager på igen.
  3. På baggrund af dine ønsker, anbefaler programmet dig et dagligt kalorieindtag. Brug lidt tid på at lære dine vante madvarer at kende. Hvor mange kalorier får du fra en skive rugbrød, et stykke chokolade eller en tur på McDonald. Du kan også lave en kostplan med opskrifter fra programmet. Der er mulighed for at finde enkelte opskrifter, sammensætte en kostplan for en periode og få en oversigt over ingredienser, så det er nemt at købe ind. Du kan gøre det hele fra telefonen, men det er nemmere på en computer.
  4. Udover kalorierne indeholder programmet et system af felter, som fortæller noget om, hvor du får din energi fra – er det fra sukker, fedt, stivelse (kulhydrater) eller proteiner. Programmet anbefaler dig en fordeling af energi-indtaget i form af felternes farver, som sikrer, at du får din energi fra vigtige kilder – det hjælper med til at give en god mæthed og sikrer, at du får vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer. Systemet sikrer dog ikke, at kosten er sund. Spiser du pommes frites og avocado får du eksempelvis fedt fra begge fødevarer, men fedtet fra pommes frites er meget mere usundt end det fra avocadoen. Brug din sunde fornuft.
  5. Du kan indtaste din kost i programmet og se, hvor mange kalorier, den indeholder. Prøv at indtaste det, du planlægger at spise, så kan du nemt slette det og rette til, hvis det viser sig, at det overstiger dit mål.
  6. Hvis du får lyst til at spise mere end det anbefalede antal kalorier, så kan du optjene ekstra kalorier ved at motionere.
  7. Husk også at indtaste drikkevarer – de indeholder flere kalorier, end man skulle tro.
  8. Systemet er baseret på, at man har et stille liv uden megen fysisk aktivitet. Har du et arbejde med middel fysisk aktivitet, kan du begynde med at tilføje xx, har du et arbejde, der er meget fysisk krævende kan du tilføje xx på din oversigt over motion – men husk at være meget realistisk. Har du et stillesiddende arbejde på et kontor eller som chauffør, så passer beregningerne formentligt fint.
  9. Spiser du ofte det samme – det kan være yoghurt om morgenen eller rugbrød til frokost, kan du markere det som en favorit, så det er hurtigt at indtaste det igen og igen.
  10. Tilmeld dig gruppen med vægttab, så har du nogle at følges med i dine bestræbelser.

Diætistens anbefalinger

Baggrunden for alle kostanbefalingerne og programmets tilgang til vægttab stammer fra en af de største undersøgelser af vægttab og vægtkontrol nogensinde. Nanna Lukic Knudsen er uddannet motions- og ernæringsvejleder fra Suhrs Seminarium med speciale i ernæring, sundhed og fysisk aktivitet. Hun arbejder til daglig hos Mobile Fitness med vejledning af helt almindelige danskere. Helse har spurgt hende om gode råd og tips til vægttabsprogrammet.

Hvor meget skal jeg tabe sig?
Det afhænger selvfølgelig af, hvem man er. En god begyndelse er at udregne sit BMI og så lægge sin vægt inden for det område, der er betegnes som “normal”, da det er her, man virkeligt reducerer sandsynligheden for et liv uden livsstilssygdomme som følge af overvægt. Men husk: Lyt også til, hvor du selv føler, at din normalvægt bør være.

Skal du tabe dig meget, kan du dele dit vægttab op i små bidder, hvis det virker motiverende. Skal du eksempelvis tabe tyve kilo, kan du vælge at gøre det ad to omgange, så du hurtigere kommer i mål, og kan holde en pause fra kuren, hvor du alene fokuserer på at holde vægten i perioden mellem de to vægttab. På den måde får du også lidt træning i den livsstil, der skal til, når du har opnået din ønskede vægt.

Vi ved fra undersøgelser, at dem, der taber sig hurtigt i begyndelse, har størst sandsynlighed for at lykkes med et varigt vægttab. Måske øger det motivationen og viljestyrken at se hurtige resultater.

Hvis man har tabt sig mange gange, og vægten kører op og ned, kan det være svært, fordi ens overvægt sikkert skyldes en hel række af usunde vaner, men brug programmet til at blive opmærksom på dem, og bekæmp dem en efter en.

Jeg er sulten! Hvad skal jeg gøre?
Man skal ikke sulte, og man skal ikke være i en faste-tilstand. Men vægttab handler om, at man spiser mindre, end kroppen har behov for, og kroppen kan godt reagere på, at den får mindre, end den har behov for. Derfor er det hverken forkert eller farligt at føle sig sulten, mens man er på kur. De fleste kan dog godt holde sig mætte, hvis de fokuserer på at spise madvarer, der mætter godt. Fokuser på farverne og brug din sunde fornuft, så får du en alsidig kost, som mætter bedre. Grove kulhydrater og gode proteiner er nogle af de madvarer, som mætter godt. Kroppen vil også vænne sig til, at du spiser mindre, og du vil opleve at bliver hurtigere mæt. Du kan også træne dig i at blive mere bevist om mætheden, så du ikke spiser en masse af ren vane.

Jeg synes, det er svært at få proteiner nok – og jeg kan ikke lide at spise kød hele tiden. Hvad skal jeg gøre?
Proteiner er noget af det, der giver en god mæthedsfornemmelse, og som desuden øger forbrændingen, så det er godt at fokusere på at få godt med proteiner. Magert kød, fisk og kylling er rigtig gode kilder til gode proteiner, men du får også protein fra mælkeprodukter som ost, yoghurt, hytteost og skyr. Husk dog altid at vælge de fedtfattige mejeriprodukter. Du kan også vælge at drikke et glas fedtfattig mælk til din mad, så får du proteiner – uden du får ret mange kalorier. Æg indeholder også proteiner. Bælgfrugter som kikærte
r, mungbønner, hestebønner, røde bønner, linser og gule ærter er også gode kilder til proteiner. Dog skal du være opmærksom på, at der er nogle essentielle aminosyrer, som ikke findes i de vegetabilske proteinkilder. Derfor optjener du ingen blå felter for de vegetabilske proteiner. Lever du vegetarisk, vil jeg anbefale, at du konsulterer en ernæringsvejleder, så du er sikker på, at du får alle de næringsstoffer, som du har brug for.

Sundhedsstyrelsen anbefaler 75 gram fuldkorn dagligt, men jeg synes, det er svært at få fuldkorn nok, når jeg kun må indtage 1200 kalorier dagligt. Hvad skal jeg gøre?

Det er jo forskelligt hvor mange kalorier, programmet anbefaler afhængig af ens mål og ønsker, men det skrappeste program med kun 1200 daglige kalorier kan godt indeholder den anbefalede mængde fulkorn. Det er ikke så meget, der skal til. To skiver rugbrød og en lille skål havregryn er nok. Se de forslag, jeg er kommet med til et kostprogram. Alle tre dage lever op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger om 75 gram fuldkorn dagligt.

Må jeg spise mere, når jeg motioner? Hvis jeg spiser for lidt en dag, må jeg så spise mere en anden dag?
Ja, du må gerne indtage lidt mere energi, når du bruger mere energi, og du kan også gemme lidt kalorier fra den ene dag til den anden, men du kan ikke gemme det i en længere periode, så brug alle dine felter inden for den samme uge. I stedet for at gemme kalorier fra en dag til en anden, skal du hellere kompensere for et større indtag af kalorier med motion.

Hvor længe må man blive på kuren?
Brug programmet som en kur, indtil du har opnået det vægttab, du ønsker. Spiser du varieret og fornuftigt og sørger for at få optjent de anbefalede antal felter i de forskellige farver, får du alle de næringsstoffer, du har brug for, og kan i princippet blive på kuren så længe det skal være. Men du får selvfølgelig et underskud af kalorier, indtil du har opnået din ønskede vægt, så når du skal opretholde en vægt, skal du have lidt flere kalorier. Hvilke teorier / undersøgelser bygger programmet på?

Hvad, synes du, er den største fordel ved programmet?
Overordnet er det jo et system til at tælle kalorier. Der fokuseres på, at man skal indtage færre kalorier, end man bruger, når man skal tabe sig. Det betyder også, at der ikke er noget, man ikke må – der er ingen regler, der altid skal følges eller fødevarer, der altid skal undgås. I stedet bliver man meget bevidst om konsekvensen af de fødevarer, man indtager. Elsker du eksempelvis chokolade til kaffen, så kan du fortsætte med det, men det kan være, at det skal være et mindre stykke, og at du skal kompensere for det med motion. Men der er ikke noget, der er “ulovligt”. Når man bruger programmet, bliver man meget bevist om ens vaner og fødevarernes konsekvenser, og det gør det også nemmere at holde vægten på sigt. Det er ikke kun et program til at tabe sig. Det er også et program til at holde vægten efterfølgende.

Redaktørens erfaringer

Fem – seks kilo har sat sig fast på mine sideben, og eftersom jeg er godt træt af at kigge på dem i spejlet, besluttede jeg, at det skulle være det første som dette nye digitale vidunder skulle hjælpe mig med. Jeg har i skrivende stund fulgt programmet i to uger og tabt to kilo, så det går helt efter planen.

Jeg har været sulten, og jeg synes, det har været svært at få proteiner og fuldkorn nok, hvis jeg samtidig skal holde mig inden for det antal kalorier, som programmet anbefaler mig. Det vil jeg prøve at gøre bedre ved at bruge ernæringsvejlederens anbefalinger. Der har været en dag, hvor jeg har givet los, og spist hvad der blev serveret, men selv der kan jeg mærke, at bevidstheden om kosten hænger ved, så i stedet for to fødselsdagsboller har jeg kun spist en, og af de fem slags kage på bordet, valgte jeg at smage en enkelt. Og så valgte jeg at spise en stor portion råkost salat, inden jeg tog af sted til fødselsdag, så jeg ikke skulle spise mig mæt i de gode sager.