Kom på god fod med dine fødder

Af: Mette Buch Jensen

Foto: Scanpix/iris

Dine fødder kan sladre om andre sygdomme i kroppen og give dig et fingerpeg om din generelle sundhedstilstand. Én af dem, som har stort fokus på sine fødder, er 30-årige Mette Tibergaard fra Aarhus. Hun har diabetes 1 og regner sine fødder blandt kroppens vigtigste lemmer.

Fødderne gør afsindigt ondt og er helt blodsprængte. Mette Tibergaard er på ferie i USA og har gået rigtig meget. Men nu smerter fødderne, og de er fulde af blodsprængninger. Mette Tibergaard kontakter straks sin fodterapeut hjemme i Danmark, de taler sammen over telefonen, og hun sender fodterapeuten fotos af sine fødder.

– Jeg skulle først og fremmest have afklaret, om det her så normalt ud, eller om der var noget helt galt med mine fødder. Min fodterapeut svarede meget hurtigt og kunne berolige mig med, at det ikke så kritisk ud. Hun gav mig konkrete, lavpraktiske anvisninger, så jeg ikke var i tvivl om, hvad jeg skulle gøre. Jeg holdt ekstra pauser, kontrollerede jævnligt, om der var sår på fødderne og smurte fødderne godt ind. Det hjalp alt sammen, og jeg fik styr på blodsprængningerne, fortæller Mette Tibergaard.

Som sukkersygepatient er det vigtigt at være ekstra opmærksom på sine fødder. En af komplikationerne ved diabetes kan være nedsat følesans i fødderne. Det betyder, at man ikke kan mærke, hvis skoene strammer eller trykker, så der opstår et sår. Hos mange diabetikere har sår svært ved at hele, og der kan gå infektion i såret.

Det kan i værste fald betyde amputation af tæer eller dele af foden. Derfor er det afgørende at undgå at få sår på fødderne, og hvis uheldet er ude, så sørge for at give sårene optimale betingelser for at hele.

Diabetikere er ikke de eneste, som skal have særligt fokus på fødderne, også mange andre patientgrupper kan med fordel kigge nedad.

Fødderne sladrer

Kræft, gigt og åreforkalkning. Måske ikke sygdomme, der umiddelbart får netop fødderne til at stå forrest i bevidstheden. Men patienter med de lidelser kan have god gavn af en skærpet opmærksom på deres fødder. Det fortæller Pia Bondorph, som er fodterapeut og fagkonsulent hos Danske Fodterapeuter.

– Som fodterapeuter kan vi gøre en stor forskel for patienter med diabetes, men også for patienter med åreforkalkning, for cancerpatienter og for patienter med forskellige former for gigt. Både slidgigt, leddegigt og psoriasisgigt. For patienter med åreforkalkning kan problematikken være sår, der ikke heler. For alle patientgrupper gælder det, at fødderne skal fungere, og vi kan hjælpe med at højne funktionaliteten i fødderne og afhjælpe smerter. Vi oplever også, at fødderne kan ”sladre” om sygdomme, som man måske ellers ikke var opmærksom på. Det kan for eksempel være skjult leddegigt, en deformitet i fødderne, som kan indikere, at man er hypermobil eller har manglende puls i foden, som kan tyde på, at man har åreforkalkning.

Pia Bondorph understreger, at fodterapeuter ikke selv diagnosticerer patienter, men henviser dem til andre faggrupper, hvis problemer med fødderne indikerer, at der er god grund til at blive undersøgt nærmere.

Som at gå på vat

Mette Tibergaard fik konstateret diabetes 1, da hun var 13 år. Siden teenageårene har hendes største frygt været at blive ramt af neuropati; en betændelsestilstand i nervebanerne, som giver føleforstyrrelser i fødderne og blandt andet kan gøre dem følelsesløse. Neuropati er en velkendt følgesygdom for diabetikere. 

– Jeg har læst, at det er ligesom at gå på vat. Det skulle være meget, meget ubehageligt, og jeg vil gøre alt, hvad jeg kan for at beskytte mine fødder. Jeg har prøvet at have en stikkende, prikkende fornemmelse i fødderne, hvilket kan være tegn på neuropati.

– Min fodterapeut gav mig hurtigt en tid, så jeg fik det tjekket, Og heldigvis var det ikke det. Jeg har en rigtig god fodterapeut, og det giver mig en stor tryghed at vide, at jeg kan få fat på hende med kort varsel og få gode råd til, hvordan jeg skal forholde mig. Jeg har stort fokus på det forebyggende og gør mit for at være på forkant, siger Mette Tibergaard.

Hun kommer hos sin fodterapeut hver tredje måned, hvor hun blandt andet får kigget grundigt på sine fødder og får dem tjekket for sår og rifter. Fodterapeuten giver gode råd omkring fodtøj, beskærer den hårde hud på fødderne og fugter dem med specialcreme. En gang om året får Mette Tibergaard lavet en fodstatus. Her undersøges både led og puls, ligesom også følesansen i fødderne testes, blandt andet føddernes reaktion på varme og kulde.

– Jeg tager det dybt alvorligt. Fødderne skal bære mig livet igennem, dem kan jeg ikke undvære, siger Mette Tibergaard.

Mere fokus på fødderne

 Måske er fødderne ved at ændre status. Hos Danske Fodterapeuter oplever Pia Bondorph en positiv udvikling med meget mere fokus på fødderne. 

– Vi skal kunne bevæge os rundt gennem livet. Hele livet. Det kræver sunde fødder uden smerter. Jeg oplever, at børn, deres forældre og også ældre mennesker er blevet langt mere opmærksomme på deres fødders tilstand. Hvis børn går skævt, så er forældrene blevet langt bedre til at søge hjælp. Mange er gode til at reagere på smerter og sørger for at få lavet indlæg og i det hele taget opsøge professionel hjælp, siger Pia Bondorph.

Også Mette Tibergaard vil fastholde sit fokus på fødderne.

– Jeg bliver ved med at komme fast hos min fodterapeut. Det er der slet ingen tvivl om. Det gælder min egen sikkerhed og hele min fremtid. Fødderne og jeg: Vi skal følges ad resten af livet, og vi skal have det godt sammen. Fødderne er ekstremt vigtige for mig. De er helt på linje med et hjerte, der slår. Jeg skal passe så godt på dem, som jeg overhovedet kan, siger Mette Tibergaard.

 


 

Gratis tjek

En gang om året på ”Fodens Dag” tilbyder de statsautoriserede fodterapeuter i Danmark et gratis tjek af dine fødder. I år var ”Fodens Dag” den 20. september, hvor der blev sat fokus på den danske fodsundhed ved en lang række arrangementer overalt i landet. Det er blandt andet vigtigt at tjekke, om der er puls, om neglene er sunde, og om fødderne er varme, fordi det vidner om en god blodgennemstrømning.

Kilde: Danske Fodterapeuter

 


 

En tredjedel oplever smerter

Din fod består af 26 knogler, 32 led, omkring 20 muskler og mere end 100 ledbånd. I løbet af en måned oplever næsten en tredjedel af danskerne smerter og andre problemer med deres fødder.

Kilde: Danske Fodterapeuter

 


 

5 gode råd

  1. Sørg for at gå i fodtøj, der passer til din fod.
  2. Brug en god creme til fødderne – og find den rigtige til netop dig.
  3. Pas godt på neglene og klip dem ikke ned i siderne.
  4. Brug strømper lavet af et materiale, som fødderne kan ånde i. Især uldstrømper er gode.
  5. Lav øvelser med fødderne, så du styrker fodens forskellige muskelgrupper.

Kilde: Pia Bondorph, Danske Fodterapeuter