Jeg sidder i konsultationen med en af mine patienter. Hun har problemer med smerter i knæene og har været sendt til undersøgelser på sygehuset. Hendes mand er med og sidder i baggrunden, og det er derfor lidt overraskende, da han afbryder vores samtale: ”lægen på sygehuset sagde, at du skulle tabe dig, hvis du skal have færre smerter i knæet”.
Hun svarer prompte henvendt til mig: ”Jeg kan ikke tåle, at mit blodsukker falder – når vi er ude at handle, skal jeg have noget sødt, inden vi kører hjem, ellers hagler sveden af mig og jeg bliver svimmel!”.
Der går lige et par sekunder, før jeg bliver opmærksom på, hvad der sker. Det er som om, hun og hendes mand har overtaget både læge og patientrolle, og jeg er endt som statist i en konsultation, der er på vej i den gale retning. Først bliver jeg lidt irriteret over, at hun siger, at hun ikke kan tåle, at blodsukkeret falder og får sagt til hende, at der ikke er nogen lægelig dokumentation for, at hun ikke kan holde til at springe et mellemmåltid over, og at hun godt kan opleve ubehag ved at blodsukkeret falder, uden at det betyder, at hun bliver syg af det. Hun mærker vist min irritation og siger, ”det ender jo med, at jeg skal spise grøntsager til aftenkaffe!”. Der er stille lidt, før jeg kommer hende i møde. Store livsstilsændringer er svære at gennemføre, uanset om det handler om at stoppe med at ryge, dyrke mere motion eller tabe sig i vægt. Vi mennesker har en god grund til at gøre, som vi gør, og hvis det var nemt at foretage vigtige livsstilsændringer, ville vi gøre det af os selv. Jeg smiler til hende og siger: måske ender det med, at du spiser grøntsager til aftenkaffe, men det sker kun, hvis du selv oplever at have en god grund til at gøre det. Hun gengælder mit smil, og vi har for første gang i konsultationen en god kontakt.
Lavt blodsukker (hypoglykæmi) forekommer, når vævene får for lidt sukker og dermed for lidt energi. Kroppen regulerer automatisk blodsukkeret hos mennesker uden sukkersyge, også selv om det er længe siden, man har spist. Har man insulinbehandlet sukkersyge kan der forekomme farligt lavt blodsukker. For mennesker uden sukkersyge er tilstanden meget sjælden, men kan forekomme ved sygdomme som skrumpelever, manglende funktion af binyrebarken og ved insulinproducerende tumor i bugspytkirtlen.
Symptomerne på lavt blodsukker kan være rysten, bleghed, svedeture, sult, træthed, hjertebanken, koncentrationsbesvær og indre uro. Raske mennesker kan i mindre grad opleve nogle af de samme symptomer, når blodsukkeret falder, uden at det er farligt eller tegn på sygdom.
Jeg siger til hende, at jeg godt kan forstå, at hun har spist noget sødt, når hun har følt ubehag og været bange for at blive syg. Vi taler om fordelen ved at spise mindre sukker og i stedet spise hyppige mindre og grove måltider, der giver et mere stabilt blodsukker og dermed formentlig kan afhjælpe hendes oplevelse af ubehag samtidig med, at det bliver nemmere for hende at realisere et vægttab. Hun siger, at hun gerne vil prøve at ændre på kosten. Inden hun går, vender hun sig om og siger, at jeg altså ikke skal regne med, at det ender med grøntsager til aftenkaffen hos hende. Jeg smiler og siger, at vi så er to, der ikke vil have grøntsager til aftenkaffe, og hun siger farvel og går.