Rød, hævet, væskende og ekstrem tør hud på hænder, ansigt og hals er ikke et sjældent syn. Mindst ti procent af den danske befolkning har kontaktallergi over for et eller flere stoffer.
Der findes mange forskellige stoffer, der kan fremprovokere en allergisk reaktion i huden. Det kan være metaller, konserveringsmidler, parfume, farver og andre stoffer, som forekommer i forbrugerprodukter som kosmetik, smykker og rengøringsmidler. Men kontaktallergi kan også fremkaldes af “naturlige” stoffer som for eksempel æteriske olier og planter.
Op imod 200.000 danskere er allergiske overfor parfume. Parfume findes ikke kun i eau de toilette, men også i mange andre produkter som kosmetik, sæbe, rengøringsmidler, legetøj og medicin. Langt flere kvinder end mænd døjer med irriteret og kløende hud, fordi de bruger flere parfumerede produkter som eksempelvis bodylotions, shampoo og deodoranter. Men det er ved at gå op for os, at parfume ikke er det bedste, og derfor vælger vi med god samvittighed, at smide de produkter ned i kurven, hvorpå der står, ”indeholder kun naturlige stoffer”. Men lad dig ikke snyde, det er en nemlig en myte, at man ikke kan få kontaktallergi af planter og naturprodukter, forklarer professor og speciallæge Jeanne Duus Johansen, der også er daglig leder af Videncenter for Allergi.
– Naturlige ekstrakter er lige netop en af de hyppigste årsager til parfumeallergi – som også er en kontaktallergi, tilføjer rådgivningschef hos Astma-Allergi Danmark, Betina Hjorth
Nikkel er på lige fod med parfume en af de største syndere til kontaktallergi. Nikkel findes både i smykker, mobiltelefoner og værktøj. En befolkningsundersøgelse foretaget blandt voksne danskere har vist, at cirka 10 procent af kvinder og 1 procent af mænd er allergiske over for nikkel.
– Det er langt flere kvinder, der får nikkelallergi frem for mænd, da vi kvinder jo oftere bruger smykker og også uægte smykker, siger Jeanne Duus og oplyser, at der er muligt, at købe et testsæt på apoteket, hvis man er i tvivl, om ens smykker indeholder nikkel.
Om man udvikler kontaktallergi afhænger blandt andet af hvor ofte, hvor meget og hvor længe, man er i kontakt med de forskellige stoffer, der kan være allergifremkaldende.
– De første advarsler om, at der er noget, man ikke kan tåle, er, når huden bliver rød, hæver og klør, og der kan komme små væskefyldte blærer på de steder, hvor man har været i kontakt med stoffet, siger Nina Glasser Heede, der er ph.d. studerende og tilknyttet Videncenter for Allergi. Hun forklarer, at blærerne kan udvikle sig til sår. Hvis eksemet bliver i længere tid, kan huden blive fortykket, skælle og der kan opstå revner.
Når et allergifremkaldende stof trænger gennem huden vil det blive opfanget af specialiserede immunceller, og immunsystemet aktiveres, så det efterfølgende kan genkende allergenet. Næste gang man bliver udsat for stoffet vil immuncellerne reagere og danne en række signalstoffer, som tiltrækker andre celler fra immunsystemet. Når der frigives signalstoffer øges blodgennemstrømningen i huden, der trænger væske ud, og huden bliver rød og hævet – hvilket er nogle af symptomerne på en kontaktallergi og begyndelsen på allergisk kontakteksem.
Tror du, at du har kontaktallergi, er det vigtigt at kontakte egen læge, som vil vurdere, om du skal henvises til en hudlæge, siger Nina Glasser Heede.
Det er nemlig hudlægen, der ved hjælp af en såkaldt lappeprøve, også kaldet en lappetest, plasterprøve eller epikutantest, kan afgøre om eksemet er forårsaget af allergi eller ej. Ved en lappeprøve bliver man udsat for små mængder af de allergifremkaldende stoffer, som man mistænker kan være årsag til reaktionen. Stofferne sidder i et lille aluminiumskammer som lægges på ryggen og sættes fast med et plaster. Efter 48 timer fjernes plastret, hvorefter man kan se, om de pågældende stoffer har fremkaldt en eksemreaktion hos personen, beskriver Nina Glasser Heede, der til dagligt arbejder med at undersøge hyppigheden af eksem blandt voksne danskere, samt de personlige konsekvenser eksem kan have.
Når først man har fået konstateret, at eksemet er opstået på grund af en allergisk reaktion, er hurtig og effektiv behandling vigtig. Behandlingen kan enten bestå af cremer og/eller salver, men også tabletter og lysbehandling er en mulighed. Samtidig er omhyggelig hudpleje helt essentielt som for eksempel at anvende en fugtighedscreme med højt fedtindhold uden parfume.
– Kløe, svie, sår og tør hud på grund af kontaktallergien kan for nogle fylde så meget i hverdagen, at det påvirker livskvaliteten negativt. Og det er enormt trist, da kontaktallergi faktisk er den eneste allergi, som er mulig at forebygge, fordi den handler om, hvad du er i kontakt med – også deraf navnet, understreger rådgivningschef Betina Hjorth:
– Og når man først har udviklet kontaktallergi forsvinder den ikke. Det er derfor vigtigt at undgå det, man er allergisk overfor, så eksemen ikke opstår.
Generelt er et godt råd, at være bevist om at vælge produkter med en lav risikoprofil. Det vil eksempelvis sige at undgå uægte smykker, parfumerede deodoranter, bodylotion og spar på duftevandet, da det er produkter, der ofte sidder længe på huden og derfor rigtig har mulighed for at trænge ind.
– Køb i stedet håndsæbe og deodoranter uden parfume og farvestoffer, anbefaler Betina Hjorth fra Astma-Allergi Danmark.
Kort og godt kig efter den Den Blå Krans, det er nemlig en blåstempling af, at der er mindst mulig risiko for allergi ved at bruge netop det produkt.