Allergi: Hvis alternativerne virkede, ville jeg bruge dem

Professor og ledende overlæge Carsten Bindslev-Jensen er Danmarks førende inden for allergibehandling i den offentlige sektor. Han vil bruge hvilken som helst behandling til at hjælpe sine patienter, hvis bare den virker og er ufarlig.

Når der er mange mennesker, som ikke synes, de bliver hjulpet af den medicin, lægen anbefaler, skyldes det i langt de fleste tilfælde, at medicinen ikke bliver taget eller bliver taget forkert, lyder budskabet fra Carsten Bindslev-Jensen, da han tager imod Helse på sit kontor på Odense Universitets Hospital.

– Den medicin man i dag kan få til behandling af høfeber er meget effektiv og har nærmest ingen bivirkninger, hvis den tages rigtigt. Det er der desværre bare ikke ret mange, der gør, konstaterer Carsten Bindslev-Jensen. Typisk tager patienter med høfeber kun mellem 30 og 50 procent af den medicin, de har brug for. Og det på trods af at livskvalitet og funktionsevne er påvirket.  

Carsten Bindslev-Jensen peger blandt andet på, at der er rigtig mange, som tager deres næsespray forkert. Vinklen skal være 45 grader ud fra næsen i stedet for lodret, som mange gør.

– Man kan smage den i munden, når man har vinklen rigtig, for så kommer den ind i hele svælget, siger Carsten som en tommelfingerregel.

Han er ikke af princip imod alternativ behandling, men peger på, at behandlingerne generelt ikke kan bevise deres effekt, og at de heller ikke er interesserede i det.

– Hvis Torben Andersen (fra artiklen “En overreaktion på en dårlig oplevelse”, red.) og andre behandlere kunne bevise, at deres behandlinger ikke var det rene plat, så brugte jeg dem gerne, men jeg har flove patienter til at sidde over for mig og fortælle om de mange tusinde kroner, de har brugt uden held, siger han.

Hans oplevelse er, at mange patienter bliver mødt af omverdenen med ”gode råd” om alt fra kost til søvnrytmer, og at de derfor oplever skyld over ikke at være i stand til at gennemføre store livsstilsomlægninger, som ifølge den alternative behandler potentielt skulle bremse allergien. Carsten har bare ikke set noget som helst dokumentation for, at det skulle have nogen effekt. Derimod er det dokumenteret, at der er store udsving i de symptomer, som allergi fremkalder, men hvis man bare tager sin medicin som foreskrevet, kan man leve et stort set upåvirket liv, slår Carsten Bindslev-Jensen fast.   

Medicin mod høfeber

Der findes forskellige typer af medicin, som kan fås i håndkøb eller på recept hos din læge. Hvilken behandling, du skal vælge, afhænger af, hvor mange symptomer du har, og hvordan du foretrækker at tage din medicin. 

Næsespray og øjendråber virker lokalt og kan indeholde både antihistamin og binyrebarkhormon (steroid). Antihistamin virker hurtigt og lindrer symptomerne i løbet af et par timer, mens binyrebarkhormon virker langsomt og holder allergien nede. Den bedste effekt ved medicin med binyrebarkhormon opnås derfor ved at tage regelmæssigt, selv om man ikke har symptomer.    

Piller virker generelt langsommere end næsespray og øjendråber og systemisk. Derfor er det vigtigt at tage pillerne regelmæssigt, når man udsættes for de allergifremkaldende stoffer. Vær opmærksom på at nogle typer af piller mod allergi kan virke sløvende, så det kan være en god idé at tage dem inden sengetid. Man kan også få piller med binyrebarkhormon i en kort kur. De fås kun på recept. 

Injektioner med binyrebarkhormon skal bruges varsomt, da der kan være bivirkninger på lang sigt. En injektion virker i cirka fire uger. Behandlingen er ikke mere effektiv end piller, næsespray og øjendråber, men den kræver ikke, at man dagligt husker at tage sin medicin. 

Vacciner er en tidskrævende tre- til femårig behandling med indsprøjtninger eller tabletter. En del bliver helbredt for deres høfeber, nogle oplever ingen effekt, mens andre får færre symptomer efter allergivaccinationsbehandling. En vaccination mod birkepollenallergi vil ikke fjerne eventuelle krydsreaktioner med fødevarer. Det betyder, at hvis du har en krydsreaktion med frugt, grøntsager eller nødder, skal du stadig holde dig fra de fødevarer, du reagerer på.

Kilde: Astma-Allergi Danmark