Cancerpatienter bør spise mange proteiner

Når man får konstateret cancer, kan man godt regne med, at ens stofskifte har ændret sig. Kroppen får andre behov for ernæring end en rask krop. Rigtig ernæring er med til at forbedre prognosen – og her er det vigtigste at sørge for rigeligt med proteiner.

Almindeligvis er sund kost lig med mange grøntsager og kun begrænsede mængder af sukker, stivelse og kød. Men når man er syg af eksempelvis cancer, så ændrer ens behov for ernæring sig. Det kan være et problem for de patienter, der har svært ved at spise nok, men rigtig ernæring kan med fordel ses som en del af behandlingen. Mangelfuld ernæring kan betyde, at andre dele af behandlingen som eksempelvis kemoterapi må aflyses eller udskydes på grund af en dårligere almentilstand.

Cancer er en af de mange sygdomme, der ændrer patienters stofskifte. Den basale del af stofskiftet, vi bruger til at holde kroppen i gang med, øges med 10-20 procent og bliver meget mere fokuseret på sukker og protein. Fedtomsætningen betyder meget mindre end hos raske, fordi nedbrydningen af fedt er meget omkostningstung, og det er der ikke ”råd” til på grund af sygdommen.

Derimod bliver protein særligt vigtigt. Protein bruges direkte til at producere modstoffer mod canceren. Cancerceller er ikke så gode til at spise andet end sukker, så cancercellerne ændrer stofskiftet mod sukker. Man kan spise sukker (kulhydrater) eller spise protein, som så omdannes til sukker i kroppen. Denne proteinomdannelse sker altid, så sukker alene er ikke nok.

Skal man så ikke sulte canceren ved at holde op med at spise sukker? Nej, bestemt ikke. Hvis cancercellerne ikke får, hvad de har brug for, så tager de det fra kroppen. I praksis vil det sige, at canceren omdanner protein i vævet til sukker. Man mister muskler og organer. Protein i muskler og organer er meget højt specialiseret og har en kompliceret opbygning. Det tager lang tid at opbygge det igen (hovedsageligt enzymer), så det er langt mere hensigtsmæssigt at spise proteinet i stedet.

Denne omdannelse fra protein til sukker kan man ikke forhindre ved at spise mindre, så eneste mulighed er at spise proteinet, så det ikke bliver taget fra kroppen selv. Derved beskytter man sin krop.

Hvor meget protein skal man spise

Regn med at spise 1,3-1,5 g/kg legemsvægt. Skært kød indeholder cirka 20 procent protein, så en mand på 75 kg skal altså have mindst 100 gram protein, hvilket svarer til 500 gram skært kød om dagen. Mælk indeholder 35 gram protein/liter, så det betyder i dette eksempel 3 liter mælk dagligt. Dette er ikke altid realistisk. Mange cancerpatienter mangler appetit og orker det ikke. Kan man ikke spise sig til den mængde protein, kroppen har brug for, er proteinholdige tilskudsdrikke værd at bringe på tale. Dels indeholder de mange proteiner, og dels er flydende kost lettere at indtage end fast føde. Proteiner til sportsfolk er udmærkede, men i modsætning til tilskudsdrikke indeholder de ikke vitaminer og mineraler.

Behovet for vand stiger med indtaget af proteiner

Vand er meget vigtigt, når man indtager meget protein. Når kroppen omsætter protein, udskilles der et affaldsstof, som skal udskilles gennem urinen. Jo mere protein man spiser, jo mere vand skal man altså drikke. Som cancerpatient skal man regne med 3 liter væske dagligt.

Hvor er så proteinerne i maden?

Skært kød og mager fisk indeholder som sagt cirka 20 procent protein (20 g/100 g). Fedtdelen varierer meget, og resten er vand. Det er rationelt at vælge de fedtfattige typer under svær sygdom, da fedtforbrændingen er mindsket. Det er derfor nemmere for kroppen at omsætte det magre kød frem for det fede kød. Mælk af alle slags indeholder 35 g/l. Fedtprocenten varierer, og resten er vand. Vælg igen de fedtfattige arter under svær sygdom. Ost og surmælksprodukter svarer til mælk, hvor vandet er fjernet. Det vil sige at protein-procenten er stigende, jo mindre vand, der er i. Æg er rigtig godt – cirka 12 g/100g er protein. Planteproteiner er ikke lige så gode som animalske, især hvis man ikke er vant til at spise dem (vegetar). Det er altså en rigtig dårlig ide, at blive vegetar, når man er blevet alvorligt syg. Det kan man vælge, mens man er rask.

Når der indtages protein nok, behøver man ikke at bekymre sig om energiindtagelsen. Den bliver altid høj nok.