Kosttilskud kan forebygge hjerte-dødsfald

Et helt unikt forskningsprojekt har vist utroligt overbevisende resultater, når det kommer til at forebygge dødsfald som følge af hjertesygdom. Danskproduceret selen og Q10 blev brugt i den svenske undersøgelse.

I en lille svensk by – Kisa lige syd for Linköbing – sidder fem forskere på scenen i det lokale forsamlingshus. I de røde biografsæder venter et udvalg af byens pensionister og repræsentanter fra den europæiske presse på at høre om resultaterne af et rimeligt unikt forskningsprojekt: Kisel 10.

Det er langt fra en dilettant-forestilling – forskerne fra Linköping Universitet og Karolinska-instituttet i Stockholm har fået offentliggjort undersøgelsen i International Journal of Cardiology, og dermed er der sat en fed streg under, at mineralet selen og det vitamin-beslægtede stof coenzym Q10 kan gøre en forskel for vores hjertesundhed. Det unikke ved forskningen er, at der er tale om kosttilskud – ikke medicin – og at forskerne derfor selv har været drivkraften i undersøgelsen. Der er lagt mange frivillige timer i projektet, hvilket også bliver understreget på scenen, hvor antallet af interviews, blodprøver og uddeling af tilskud gennemgås minutiøst.

Dansk deltagelse med kosttilskud

Der forskes generelt meget lidt i virkningen af kosttilskud, bl.a. fordi det er utroligt svært at tage patent på kosttilskud. Selve produktionsmetoden og sammensætningen kan patenteres, men de naturlige stoffer, som vi alle i princippet kan dyrke og indtage gennem kosten, kan selvfølgelig ikke patenteres. Derfor er det bekosteligt for virksomheder at forske i noget, alle kan sælge – i modsætning til medicin, som virksomheder kan tage patent på.

De svenske forskere var ikke i tvivl om, at hvis de skulle forske i virkningen af selen og Q10 i forbindelse med hjertesygdom og ældre, så skulle der kosttilskud til af en ordentlig kvalitet. Flere studier, hvor kvalitet og virkning af kosttilskud var målt op mod hinanden, pegede i én retning: Danmark. Her har den danske virksomhed Pharma Nord nemlig i mange år fremstillet en patenteret selengær og et Q10-produkt i høj kvalitet.

Halvdelen af de 443 svenske mænd og kvinder mellem 70 til 88 år, som var udvalgt til forsøget, fik altså i fem år et danskproduceret kosttilskud bestående af selen og Q10.

Q10 og selen er overbevisende

På trods af den fremskredne alder hos forsøgspersonerne var resultatet meget overbevisende: De ældre, der fik 200 mg Q10 og 200 mikrogram selen, havde en 50 pct. lavere dødelighed end den gruppe, der fik identiske snydepiller – altså placebo.

Ud over at sænke risikoen for dødsfald forårsaget af hjertekarsygdom, viste kombinationen af selen og coenzym Q10 også at have en hjertestyrkende virkning. Hos de personer, der fik behandlingen, fandt forskere lavere niveauer af stoffet NT-proBNP. Et forhøjet indhold af dette stof i blodet er tegn på, at hjertet arbejder under øget pres – jo yngre vi er, jo lavere værdier af NT-proBNP har vi typisk. Desuden observerede man ved hjælp af ekkokardiografiske målinger, hvordan hjertemuskulaturen arbejdede betydeligt bedre hos dem, der fik selen og coenzym Q10, i forhold til dem, der fik snydebehandlingen.

Under præsentationen i forsamlingshuset lyste entusiasmen da også ud af de svenske forskere, selvom de – som kutymen er blandt forskere – forsøgte at lægge en forbeholden dæmper på nogle af udsagnene med henvisning til, at der bør forskes endnu mere i kosttilskuddene. Blandt andet kunne det være interessant at kende virkningen på yngre deltagere. Da en af tilhørerne spurgte, om forskerne selv tog kosttilskud i form af selen og Q10, måtte fire ud af fem dog krybe til korset og indrømme, at ja, resultaterne var så fine, at de selv var overbevist om den positive effekt.

Kilder:

Alehagen U, et al. Cardiovascular mortality and N-terminal-proBNP reduced after combined selenium and coenzyme Q10 supplementation. Int J Cardiol. 2012. E-pub ahead of print.

Hvad er selen?

Selen er et såkaldt sporstof, som findes i kosten. Kroppen behøver selen, fordi det understøtter en række vigtige funktioner såsom fertilitet, immunforsvar, celle-forsvar samt kroppens evne til at bekæmpe inflammation. Adskillige undersøgelser har vist en sammenhæng imellem lavt selen-indhold og forhøjet risiko for hjertekarsygdom.

Europæere får mindre selen fra kosten end mennesker i andre dele af verden som for eksempel USA, fordi den europæiske landbrugsjord generelt er selen-fattig.

Hvad er coenzym Q10?

Coenzym Q10 er et vitamin-beslægtet stof, som findes naturligt i kosten, men som kroppen også selv kan producere. Alle celler behøver stoffet for at kunne danne energi. Cellernes stofskifte foregår ved en proces, hvor fedt, kulhydrat og protein omdannes til ATP (adenosintrifosfat), som er energi lagret i kemisk form. 95 pct. af kroppens energi produceres på denne måde.

Efterhånden som vi ældes, daler kroppens Q10-niveau. Man har i øvrigt observeret, hvordan indholdet af coenzym Q10 i hjertevævet hos patienter med kronisk hjertesvigt er lavere end hos raske mennesker. Undersøgelser viser, at tilskud af coenzym Q10 kan forbedre tilstanden hos disse patienter ved at forbedre hjertets pumpekraft.