Kræftbehandling kan svække nerverne

Af: Tina Rønhøj/kommunikationsmedarbejder i Danske Fodterapeuter

Foto: Shutterstock

Følesansen i hænder og fødder kan blive svækket af kræftbehandling.

Taber du nemt ting, som du troede, du havde godt fat i med hænderne? Eller mærker du stik eller andre smerter i fødderne? Så kan det være, at dine nerver er svækkede af kemo, stråler eller medicin mod kræft. Behandlingen kan nemlig angribe dine nerver og give dig neuropati, så du blandt andet kan miste følesansen.

Tag dine forholdsregler

Følesansen omsætter f.eks. berøring, kulde og varme til elektriske impulser i nervetrådene. Og den evne kan man miste. Det sker dog som regel ikke fra den ene dag til den anden, men kommer snigende, så du ikke nødvendigvis opdager det. Det fortæller Pia Bondorph, der er fodterapeut, og regelmæssigt ser mennesker i sin klinik, der har fået neuropati i fødderne på grund af kræftbehandling. Hun opfordrer til at være opmærksom på symptomer og sige det til behandlerne, hvis de opstår.

-Når man har neuropati i fødderne, er det vigtigt at tage sine forholdsregler. Det indebærer blandt andet at undlade at gå på bare fødder, hvis temperatursansen også er påvirket. For så kan man for eksempel risikere at få forbrændinger i huden, hvis man er på stranden og ikke kan mærke, at sandet brænder. Det samme gælder om vinteren, hvor fødderne kan blive alt for kolde, hvis man ikke mærker noget. Og det kan give forfrysninger, hvis man er uheldig, siger Pia Bondorph.

Læs også: Kræftbehandlinger har indflydelse på tænder og mund

Gode sko og strømper

Hvis du har neuropati, er det også afgørende, at dine strømper ikke strammer, men blot sidder godt. Hvis du har væske i benene, kan støttestrømper fjerne væsken og i nogle tilfælde gøre dine nerver mindre sensible. Gode sko, der følger din fod og er gode at gå i, er også vigtige, når man har neuropati. Derfor skal du f.eks. undgå klipklappere.

-Du skal kunne mærke de sko, du har på. Her kan hjernen godt snyde dig, hvis din følesans er nedsat og derfor ikke fortæller dig, hvornår og hvor skoen eventuelt trykker. Så det handler om at etablere nogle nye vaner med at få sko, der passer. Det kan du f.eks. sikre dig ved at bruge en skabelon, siger hun.

Find pasform med en skabelon

Du kan selv lave en skabelon af dine fødder ved at stille dig på et stykke papir og tegne rundt om dine fødder. Hold blyanten i en 90 graders vinkel, når du tegner rundt om din hæl og dine tæer, og sæt blyanten lidt på skrå, når du tegner i hver side af dine fødder. Klip skabelonerne ud og læg dem ned i de sko, du er interesseret i. Kravler papirskabelonerne opad, er skoene for smalle eller små på de steder, hvor det sker.

Vælg desuden sko i et materiale, der fastholder foden, men ikke trykker den. Sørg for, at skoene har en god lukkeanordning, f.eks. velcro eller snørebånd, remme eller lynlåse.

Læs også: Vær god ved dine fødder

 

Tips til at lindre ubehag

 

  • Undgå varmt vand
  • Tag kølige brusebade/bade
  • Tør huden forsigtigt ved at duppe med håndklædet, undgå at gnubbe
  • Afkøl fødderne under rindende, køligt vand eller med et vådt eller et køligt håndklæde
  • Undgå varme, direkte fra solen og saunaer.
  • Undlad at udføre aktiviteter, hvor skoene gnubber mod huden
  • Smør forsigtigt med fugtighedscreme, der passer til din hud. Undlad at gnubbe
  • Gå i komfortable, rummelige og åndbare sko (find flere skoråd på altomfoden.dk)
  • Gå ikke barfodet om sommeren og brug tykke sokker eller sutsko om vinteren