Tørre slimhinder er en kendt bivirkning, når kvinder med brystkræft kommer i antihormonel behandling. For Jeannette Krog kom det som en ubehagelig overraskelse, at symptomerne langsomt men sikkert blev mere og mere udtalte. Hormoner er for mange kvinder en mulighed for at afhjælpe problemet, men ikke for Jeannette Krog, der efter at have konsulteret sin læge valgte muligheden fra af frygt for en øget risiko for kræft-tilbagefald.
Efter ti år med betydelige slimhindeproblemer fandt hun for nylig en løsning, som siden har givet hende og hendes mand en vigtig del af livet tilbage. Løsningen var laserbehandling.
– Tilfældigt blev jeg gennem en veninde introduceret til en ny type ikke hormonel behandling af tørre slimhinder – og dén besluttede vi os for at investere i, fortæller Jeannette Krog.
Behandlingen, som består af en indvendig læserbehandling af slimhinden i skeden, var ukompliceret og smertefri. Efter tre behandlinger hos gynækologen, havde slimhinden fået samme egenskaber som før kræftbehandlingen. Fugtighed og smidighed var genskabt, fortæller Jeannette Krog, der tilføjer, at hun nu føler sig hel igen og ikke længere bliver mindet om, at hun har haft kræft på samme måde som tidligere.
Fakta om vaginal atrofi – tørre slimhinder i skedenRammer 40 til 50 pct. af alle kvinder, der er i eller har passeret overgangsalderen. Mange kvinder, der er i behandling eller har været behandlet for en kræftsygdom, oplever senfølger, som f.eks. tørre slimhinder i skeden. Antihormonel behandling mod brystkræft giver ofte udtalt skedetørhed, der kan medføre smerter ved samleje og på sigt også manglende lyst. Kemoterapi kan påvirke de hormonproducerende celler, sådan at de producerer mindre eller ingen kønshormoner. Det kan også give skedetørhed eller manglende lyst til sex.
Kilde: Kræftens Bekæmpelse og sundhed.dk
|
Laserbehandling af vaginal atrofiBehandling med laser af vaginal atrofi er ny i Danmark. Behandlingen er oprindelig introduceret på Hvidovre Hospital, hvor den er blevet brugt som forsøgsbehandling med gode resultater. Laserbehandlingen er endnu ikke tilskudsberettiget og udføres kun af speciallæger i gynækologi. På landsplan tilbyder indtil videre syv gynækologer behandlingen under fællesnavnet “Klinik MonaLisa.”
Læs mere på: klinikmonalisa.dk |