En gruppe mænd med kroniske smerter har i Helsingør vist vejen for andre mænd i samme situation. Et kursus kun for mænd har lært dem at leve med deres sygdom og smerter, og en ny værktøjskasse har blandt andet hjulpet dem til en ny og bedre hverdag.
Kulden bider i ansigtet. Vinteren er for en kort stund vendt tilbage og har skubbet alle drømme om et spirende forår til side. Smerterne er tydelige i Pouls ansigt, da han træder ind ad døren til det kommunale kursuslokale i havnekvarteret i Helsingør. Og det er ikke kun på grund af kulden. Poul misser med øjnene, han skal lige have lagt ansigtet i de rette folder, før han kan snakke.
Poul Rasmussen er 45 år. Han blev kørt ned på cykel i en rundkørsel, to nakkehvirvler blev forskubbet, og lægerne har opgivet at operere ham på grund af faren for at gøre mere skade end gavn. Poul lider i dag af voldsomme kroniske smerter i nakken og massiv hovedpine halvdelen af dagen. Med varmen og roen vender spillet i Pouls øjne tilbage, og det er tydeligt, at ulykken trods alt ikke har stjålet Pouls gode humør.
– Jeg er uddannet snedker, men jeg kan desværre ikke arbejde mere. Jeg kan ikke løfte noget, og jeg kan ikke hæve armene op over hovedet, fortæller Poul.
Poul Rasmussen har sammen med syv andre mænd gennemført et seks uger langt kursus om at leve med kroniske smerter. Kurset er arrangeret af Helsingør Kommune i samarbejde med Komiteen for Sundhedsoplysning. Det særlige ved dette kursus er, at der kun er mænd på holdet. De har mødt hinanden en gang om ugen i to en halv time over en periode på seks uger.
– Jeg er meget glad for indholdet på dette kursus, ja, jeg er så begejstret, at jeg nu overvejer at melde mig på det næste kursus, der handler om at leve med en kronisk sygdom.
Poul fortæller, at han har fået en masse nye værktøjer, som han kan bruge i sin hverdag.
– Det har været svært at styre smerterne, og det har været vanskeligt at kommunikere med andre, familie, venner og myndighederne. Jeg har to teenagepiger, og de har også brokket sig over, at jeg var svær at snakke med, når jeg var sur og vrissen.
– Kurset har givet mig kræfter og gode råd til at få min hverdag til at fungere, og jeg har fået nogle tips til let træning, der passer til mig. Det er jo et helt nyt liv, man skal i gang med, når man ikke har noget arbejde, og det bliver man jo nødt til at finde ud af, alternativet er jo ikke til at holde ud at tænke på.
Poul slår fast, at han helt klart vil anbefale kurset til andre.
Kunne du også finde på at melde dig som instruktør og på den måde hjælpe andre i samme situation?
– Jeg er ikke sikker på, at jeg er der endnu, men jeg holder alle muligheder åbne.
Nicolaj Holm Faber og Erik Lynæs er de to ildsjæle bag den lokale succes med et rent mandekursus. De har arbejdet med kurser for folk med kroniske smerter siden 2006 og 2008, og de fik ideen til det rene mandekursus.
Nicolai Faber Holm fortæller til Helse, at der kun har været fravær på grund af sygdom, og som han siger:
– Det kan vi ikke gøre noget ved, det er jo desværre noget, vi må regne med, når vores kursus handler om at leve med kroniske smerter.
Deltagerne er alle mænd, der kæmper med kroniske smerter. Tonen er fri og direkte, og selv om det er et kommunalt kursus under Helsingør Kommune, så er der også plads til debat og kritik af den kommunale service. Eller mangel på samme.
Mange mænd har givet udtryk for, at de ikke ønsker at deltage i den slags kurser og slet ikke sammen med kvinder. De fortæller, at de ikke bryder sig om al den snak om følelser, men dette pionerkursus kun med mænd har netop vist, at også mænd har behov for at tale om følelser, og deltagerne i Helsingør har været gode til at åbne sig, fortæller de to kursusledere. Måske handler det om, at der kun har været mænd på holdet?
– Vi har gennemført afspændingsøvelser i mørke til stearinlys og afslappende musik. Vi har haft visualiseringsøvelser, vi har snakket om ærlighed og åbenhed, og mændene har alle deltaget med stort engagement, fortæller Nicolaj Faber Holm.
Deltagerne har givet hinanden et netværk. På kurset har de haft en ringemakker, som de skulle kontakte mellem kursusdagene for at følge op på planer og mål, men hovedårsagen til succesen er, at de selv har ønsket at komme på kursus. Deltagerne bestemmer selv, hvad de vil lave, de får hjælp og rådgivning, men de definerer selv, hvornår kurset er en succes.
Deltagerne har fået hjælp til at formulere realistiske mål, typisk almindelige gøremål fra hverdagen. Kurset lærer deltagerne at forholde sig til deres smerter og symptomer. De lærer at dele den generelt meget brede smerteoplevelse op i en række mere forståelige elementer, og de lærer, hvordan de forskellige elementer påvirker hinanden. Kursisterne får desuden en værktøjskasse, der giver dem mulighed for at udføre selvhjælp.
Mogens Nielsen, 69 år, har været faglærer på en erhvervsskole, og tidligere var han skibsbygger og arbejdede i mange år på værftet i Helsingør. Han så en artikel i Helsingør Dagblad om kurset.
– Jeg lider konstant med mine kroniske smerter, alligevel havde jeg ikke den store lyst til et kursus sammen med kvinder, men da jeg så dette tilbud, slog jeg til.
– Mine smerter stammer fra en række problemer; jeg har en diskusprolaps, den giver mig smerter i ryggen. Jeg har problemer med min højre skulder, og jeg er blevet opereret to gange for brok i lysken, og mit venstre knæ er ligeledes blevet opereret to gange.
Mogens fortæller levende og begejstret, at kurset har lært ham at tackle sine kroniske smerter.
– Det har været et godt kursus for mig. Jeg har fået øjnene op for nye muligheder, og min kone siger, at jeg er blevet mere åben. Ja, hun syntes nok, at jeg til tider var noget vrissen; det var jeg nok også. Jeg synes også selv, jeg er blevet mere åben, bare det, at vi to kan sidde her og snakke om mig og mine smerter, det er helt usædvanligt. Jo, jeg har været meget lukket om mine egne problemer, måske helt som mange andre mænd. Vi tror jo på, at vi selv kan klare alle problemer, ik?
– Jeg vil helt klart anbefale dette kursus til andre i samme situation som mig.
Steen Andersen er pensioneret forsikringsmægler, han er 71 år, og han lider af kroniske smerter som følge af et ulykkestilfælde, en efterfølgende diskusprolaps med rygsmerter og voldsomme jag ned i venstre ben.
Steen roser sin praktiserende læge; han er glad for at være godt og grundigt smertedækket med medicin, som han dog skal trappes ud af i løbet af foråret, og senere skal det besluttes, om han skal opereres.
– Det har været et rigtigt godt kursus, hvor jeg har lært at identificere mine smerter og forholde mig konstruktivt til dem. Jeg savner at spille tennis, for det har jeg gjort i mere end 60 år, og jeg kan heller ikke spille bridge mere på grund af generne som følge af mine smerter. Men jeg har haft succes med de mål, jeg har fået hjælp til på dette kursus; jeg har blandt andet haft et projekt med et nyt kontor derhjemme, og det er lykkedes i fint samarbejde med min kone, som ved samme lejlighed har fået meget mere plads til sine hobbies.
Palle Pedersen, 69 år, er helt enig med de øvrige deltagere. Palle lider af kroniske smerter som følge af gigt i skulderen.
– Det har været et godt kursus, som har lært mig at tænke anderledes. Jeg har fået hjælp til at indrette den rigtige hverdag, og kurset har været et incitament for mig til at få gjort nogle ting, som jeg er sikker på, jeg ikke havde fået gennemført uden dette forløb.
Palle fortæller, at han hidtil har haft det meget svært med at snakke om sin egen sygdom.
– Jeg har aldrig haft behov for at fortælle min historie, jeg vil helst ikke jagte medlidenhed, men kurset har lært mig at være åben, så hvis folk i dag spørger, så kan jeg snakke om det. Vi mænd må nok erkende, at vi er meget lukkede, når det gælder sygdom, og det har kurset ændret for mig. Det er jeg er glad for.
Der er varm kaffe og te på kanderne i det kommunale kursuslokale. “Og i dag har jeg husket at købe mælk til kaffen”, lyder det stolt fra Erik, den frivillige instruktør. Han har også sørget for bananer og appelsiner.
Poul har fået varmen. Det er tydeligt, at han nyder timerne sammen med de andre mænd. Denne mandag skal de se fremad og tale om mere langsigtede mål. Poul vil prøve sig frem med lidt smykkearbejde i nogle timer om ugen, han har tidligere lavet smykker i sin fritid, og han er meget glad for sin gamle hobby.