Kræftpatienter: Broccoli eller flødeskum?

Af: Lene Jæger Thomsen

Foto: Colourbox

Mange af os, der har lidt for meget på sidebenene, kan kigge med undren på de syge mennesker, der vælger flødeskum frem for broccoli, men der er mening med galskaben.

De fleste af os ved det godt – vi skal spise mange grøntsager, holde igen med rødt kød og fede sager, hvis vi vil forebygge kræft. Derfor er der også mange, der undrer sig, når de ser en kræftpatient vælge sovs og kartofler frem for blåbær og fuldkorn. Men hvis man alligevel får kræft, så kan kostrådene ændre sig drastisk.

Tina Munk er ledende klinisk diætist og klinisk ernæringsforsker på Herlev Hospital, hvor hun også arbejder på sin phd-afhandling om ernæring til småtspisende patienter. Omtrent halvdelen af patienterne i hendes undersøgelse har været småtspisende kræftpatienter. Ifølge hende er der ikke noget at sige til, at så mange mennesker fokuserer på kosten i forbindelse med kræft.

– Indirekte kan det betyde noget for overlevelsen. Er ernæringstilstanden ikke god nok,  kan det betyde, at man bliver nødt til at stoppe behandling eller behandle mindre. Vi ved, at de patienter, som ikke taber sig, har en bedre overlevelse, men det betyder også meget for livskvaliteten, at ens ernæringsbehov er opfyldt.

Heldigvis er det ikke alle kræftpatienter, der taber sig.

Uforklarligt vægttab er et faresignal

Hvis man begynder at tabe sig uden grund, er det altid et faresignal. ”Utilsigtet vægttab”, som videnskaben kalder det, kan være et af de første signaler på, at der er noget galt – og det gælder også, når det kommer til kræftpatienter. Men da kræftpatienter også skal kunne tåle de behandlinger, der bekæmper kræften, er der god grund til at være ekstra opmærksom. Hvis ikke kræften eller behandlingerne giver vægttab, skal man som kræftpatient bare spise almindelig sund kost. Men har man problemer med at spise nok, bør man fokusere på de fødevarer, der indeholder mest næring til kroppen.

– Det er specielt vigtigt at fokusere på protein. Der er ikke mange småtspisende patienter, der typisk har lyst til store bøffer og meget proteinholdige fødevarer, og derfor er det vigtigt at være opmærksom på, at proteinindtaget er stort nok, forklarer Tina Munk, som nævner mælkeprodukter som en alternativ kilde til protein, hvis man har det svært med kødet. I det hele taget handler det om, at finde en balance mellem det, man evner og det, man har brug for.

Marcipanbrød frem for broccoli

Populært bliver det sagt, at man ”hellere skal spise en flødeskumskage end en salat”, men hvis man er i stand til at holde sin vægt på sunde fødevarer, er det naturligvis det allerbedste.

– Hvis man har en meget lille appetit, så skal man have noget, der er fyldt med kalorier og protein, for jo mindre skal man spise for at få dækket sit behov. I den akutte situation, handler det om overlevelse – og ikke hjertekarsygdomme og andre følger af usund mad, siger Tina Munk og tilføjer, at de anbefaler patienterne at tage en multivitaminpille, når de ikke kan spise så alsidigt som raske, men det er mere ud fra en teoretisk overvejelse, end videnskabelige beviser.

Når Tina Munk og hendes kolleger arbejder med patienterne, bruger de vægten som en indikator for, om patienterne får næring nok. Kniber det med at holde vægten kan forskellige næringsdrikke hjælpe, og der er også mulighed for at patienterne kan få næring gennem en sonde i en periode.  Nogle af drikkene indeholder vitaminer og mineraler, så de kan udgøre et helt måltid for patienterne, mens andre alene er et bidrag til ernæringen.

Alternativt kan man berige sin mad med energi og protein, hvilket de blandt andet gør på Herlev Hospital, hvor man under navnet ”Herlevs Herligheder” har udviklet velsmagende mad, der er fyldt med energi og protein som et supplement til diverse industrielt fremstillede ernæringsdrikke. De patienter, der har brug for at få denne lille lækre tillavede menu, får også vejledning fra en diætist i, hvordan man kan sammensætte sin mad, så vægten bedst mulig holdes – også derhjemme.

Gode hjemmesider

www.kostogcancer.dk giver gode råd, viden og erfaringer om ernæring i relation til kræft. Rådene kommer fra andre patienter og behandlere. Portalen er udviklet i samarbejde mellem Fagligt Selskab for Kræftsygeplejersker, Kost og Ernæringsforbundet, Foreningen af Kliniske Diætister.

www.cancer.dk er Kræftens Bekæmpelses hjemmeside, der indeholder information om mange forskellige kræftsygdomme – og herunder også kost før, under og efter behandling.

www.sundhed.dk under ”Patienthåndbogen” findes der også kort og letforståelig information om emnet.