Kunstig intelligens kaster lys over hudsygdomme

Af: Helse Foto: Adobe Stock

Et revolutionerende dansk studie har anvendt kunstig intelligens (AI) til at belyse den faktiske forekomst af atopisk eksem blandt voksne i Danmark. Forskningsprojekt markerer et vigtigt skridt  i forståelsen af hudsygdommes udbredelse udenfor hospitalsrammerne, hvor data tidligere har været begrænsede til de patienter, der modtager behandling på dermatologiske afdelinger.

Forskningen, som er baseret på data indsamlet fra fire nationale registre mellem 1995 og 2021, har gjort brug af avanceret machine learning til at analysere oplysninger om voksne, der er blevet ordineret dermatologisk medicin.

Læs også: Atopisk eksem rammer psyken hårdt

Disse individer blev grupperet efter deres diagnosestatus: dem med en bekræftet diagnose af atopisk eksem, dem diagnosticeret med en anden hudsygdom, samt en usikker kategori. Gennem denne metode har forskerteamet estimeret, at omtrent 230.000 af de 385.000 personer i den sidstnævnte gruppe faktisk lider af atopisk eksem. Det skriver Medicinsk Tidsskrift.

Resultaterne afslører en overraskende høj incidens af atopisk eksem blandt voksne i Danmark, med en estimeret rate på 158 pr. 10.000 personer om året, der ligger uden for hospitalets pleje. Disse opdagelser understreger det presserende behov for mere omfattende ressourcer og opmærksomhed mod denne tilstand i både sundhedssystemet og samfundet som helhed.

Ifølge postdoc Mie Sylow Liljendahl, som stod i spidsen for undersøgelsen, åbner resultaterne nu op for nye muligheder for at undersøge, hvordan ressourcer anvendes i behandlingen af atopisk eksem, samt for at identificere eventuelle geografiske forskelle i forekomsten af sygdommen.

Læs også: Rygning og svær eksem går hånd i hånd

Videre antyder studiets succes potentialet i at anvende machine learning til at afdække udbredelsen af andre sygdomme, der primært diagnosticeres i primærsektoren.