Kvinder kan spise sig ud af barnløshed

Stadig oftere får kvinder i den fødedygtige alder konstateret PCOS, som blandt andet kan umuliggøre befrugtning. Problemet kan imidlertid afhjælpes med kostændringer.

Polycystisk ovariesyndrom eller PCOS, som det ofte kaldes, opleves ved udeblivende eller uregelmæssige menstruationer, ufrivillig barnløshed, uønsket hårvækst, uren hud, store humørudsving og øget trang til søde sager.

– Der er en klar sammenhæng mellem overvægt og hormonel ubalance, så antallet af PCOS-ramte stiger i takt med antallet af overvægtige. 5-10 procent i den fødedygtige alder menes at lide af PCOS, og mange opdager det først i forbindelse med ufrivillig barnløshed. Heldigvis kan man ofte afhjælpe det med en kostomlægning, fortæller klinisk diætist Cæcilie Gamsgaard Seidel fra privathospitalet Aleris-Hamlet i Søborg.

Kan bedres gennem kosten

Ved PCOS øges kroppens produktion af flere hormoner – herunder af insulin, som også kan påvirkes gennem kostindtaget.

– Kulhydrat påvirker blodsukkeret og dermed insulinniveauet. Som PCOS-ramt bør man som udgangspunkt indtage færre kulhydrater end gennemsnittet, mens man med fordel kan indtage mere protein, råder diætisten, der samtidig understreger væsentligheden af at indtage de rette former for kulhydrater.

– De typer kulhydrater, som optages langsomt, påvirker ikke insulinniveauet så meget. Vælg derfor kulhydrater fra fiberrige kilder som groft knækbrød, brune ris, fuldkornspasta og rugbrød – og undgå tørret frugt, frisk frugt i store mængder, lyst brød samt slik og kager.

Vælg de rigtige fedtstoffer

Cæcilie Gamsgaard Seidel understreger også vigtigheden af at vælge fedtstoffer med omhu.

– Ved PCOS er der større risiko for at udvikle type 2-diabetes og hjertekarsygdomme. Derfor er det vigtigt, at indtage flerumættede fedtstoffer som omega 3, der forebygger netop disse sygdomme ved blandt andet at sænke kolesterolniveauet i blodet. Derudover er det sandsynligt, at omega 3 har en positiv indvirkning på at sænke niveauet af mandlige kønshormoner (androgener) og dermed forbedrer hormonbalancen, mener diætisten, der opsøges af flere og flere kvinder med PCOS-symptomer.

– Har man mistanke om PCOS, er det en god idé at søge rådgivning hos en diætist, slutter hun.

Læs også: 

Flere og flere får hjælp: Gravid med lægens hjælp

Gravid? Skab den bedste start