Kvinders usynlige blodpropper

Af: Jannie Iwankow Søgaard

Foto: Shutterstock

Kvinder får generelt diagnosticeret blodpropper i hjertet senere end mænd. Det kan skyldes, at de er beskyttet naturligt af østrogen indtil overgangsalderen, men også at kvinders symptomer er anderledes end mænds, så lægerne ikke opdager dem.

De fleste ved efterhånden godt, at stærke brystsmerter, der giver fornemmelsen af at have et alt for stramt bælte spændt rundt om brystkassen, kan være tegn på en blodprop i hjertet. Mange har formentlig også hørt om, at smerterne ligeledes kan stråle ud i venstre arm, og at man, det øjeblik, man har disse symptomer, bør søge læge hurtigst muligt.

Men symptomerne på en blodprop i hjertet, som i værste fald kan føre til døden, kan også være anderledes. Særligt kvinder oplever symptomer, som adskiller sig fra de mest kendte.

Symptomer forvirrer læger

Mange kvinder har således rapporteret om eksempelvis smerter i nakke og kæbe, smerter mellem skulderbladene, koldsved, følelse af slaphed i armene og fordøjelsesproblemer i dagene op til, at de har fået en blodprop i hjertet. Og det uden at symptomerne er blevet opfattet som symptomer på hjerteproblemer af lægen.

– Det, der gør, at der kan være en forsinkelse i diagnosticeringen af kvinder med åreforkalkningssygdomme, er, at deres symptomer kan afvige fra de typiske, som er trykkende smerte bag brystbenet.

– Når kvinderne kommer med andre symptomer, kan disse risikere at blive mistolket af lægen, så man ikke opdager, at kvinden har en blodprop, eller at denne er på vej, siger Henrik Steen Hansen, der er kardiologisk overlæge på Odense Universitetshospital og formand for Dansk Cardiologisk Selskab.

Kvinder beskyttet frem til overgangsalderen

Der kan dog også være andre årsager til, at kvinder diagnosticeres med blodpropper i hjertet senere end mænd. En af dem er, at meget hjerteforskning – helt op til 70 procent – i mange år har været baseret på mænd, så man ikke har haft så stor en specialviden om kvinder og blodpropper.

Det har blandt andet Hjerteforeningen gennem kampagner og nye forsknings-tiltag forsøgt at gøre op med.

Desuden mener eksperterne, at der tillige kan være en biologisk årsag til, at kvinder senere rammes af blodpropper end mænd.

– Der er forsket meget i de her forskelle, og noget af det, man antager, er, at det kvindelige kønshormon østrogen kan beskytte mod blodpropper. På den måde er kvinder muligvis naturligt beskyttet, indtil de går i overgangsalderen.

– Her falder østrogenniveauet i kvindens krop, og så mister de beskyttelsen. Det er herefter, kvinderne også begynder at blive ramt af blodpropper i hjertet i samme grad som mænd, siger Henrik Steen Hansen.

Behov for ekstra opmærksomhed

Han peger på, at der over en bred kam er behov for ekstra opmærksomhed på, at kvinder også rammes af blodpropper i hjertet.

– Det, der er brug for, er mere information og oplysning til sundhedspersonale om skærpet opmærksomhed hos kvinder, hvor symptomerne kan være af en anden karakter end sædvanligt. Men også information til kvinder om, at de hurtigere skal kontakte 112 eller lægevagten, når der er mistanke om en blodprop i hjertet, siger Henrik Steen Hansen.

Chancen for at overleve en blodprop i hjertet er cirka 90 procent inden for det første år, og er den samme for kvinder og mænd, ligesom det gælder, at behandlingen er den samme.

–  Behandlingen er blandt andet blodfortyndende, sænkelse af kolesterol, ophør af rygning og naturligvis den akutte ballonudvidelse, hvor det gælder om at få åbnet en lukket kranspulsåre så hurtigt som muligt, siger Henrik Steen Hansen.

Han påpeger, at de overordnede risikofaktorer for blodpropper i hjertet er arveligt anlæg for blodprop, rygning, forhøjet blodtryk og forhøjet kolesterol.