Diagnoser er der mange af, og heldigvis kan du også finde masser af læsestof, som gør dig klogere og giver dig redskaber, hvis du har en af dem…
Hvad gør man som kvinde, hvis den del af kroppen, der normalt skal give nydelse, faktisk bare er årsag til smerte? Man snakker i hvert fald ikke om det, hvis man har ondt i de ydre kønsorganer, og derfor er vulvodyni stadig ret ukendt, til trods for, at cirka 17 pct. af alle danske kvinder har den smertefulde lidelse.
Derfor oplever forfatter og sexolog Janaki Lund Jensen, som har skrevet den første danske bog om vulvodyni, ofte, at folk svarer med ‘Vulvo-hvad-for-noget?’ eller ‘er det ikke noget med at have ondt derned?’, når hun taler om vulvodyni. I bogen fortæller hun om sine egne erfaringer med sygdommen. Der er interviews med forskellige behandlere, bl.a. en vulvodynilæge, en psykolog og en tantralærer, og beretninger fra fem personer, der enten selv har lidelsen eller er kæreste med en, der har.
En god lille bog, der går i dybden med emnet. Og til slut den gode nyhed: forfatteren er i dag helbredt for vulvodyni.
‘Vulvodyni – den tabubelagte smerte’ af sexolog Janaki Lund Jensen,
Forlaget Frydenlund, 118 sider, vejl. pris kr. 199,-.
Uden mad og drikke duer den lille nye mave ikke. Men hvad må man egentlig spise efter en gastric bypass-operation? Det spørgsmål er der indtil videre cirka 15.000 danskere, der har forholdt sig til.
En af dem er Carsten Olsen. De fleste kender ham nok bedre som “Den skaldede kok”. Den lidt for hærdebrede tv-kok med et udseende, der sagtens kunne sikre ham medlemskab af et rocker-tæskehold. Men pludselig skrumpede “Den skaldede kok”.
I 2010 fik hans 156 kg ham nemlig til at få en gastric bypass-operation, og i den forbindelse mødte han diætisten Stine Junge Albrechtsen. Begge syntes, at materialet, som Carsten havde fået om kost efter operationen, var mangelfuldt. Derfor har de sammen skrevet ‘Gastric bypass – inspiration til livet og maden efter operationen. En bog fyldt med opskrifter og kostråd, der også forsøger at besvare de spørgsmål, der opstår, når man skal have en gastric bypass-operation.
‘Gastric bypass – inspiration til livet og maden efter operationen’ af Olsen “Den Skaldede Kok” & Stine Junge Albrechtsen, Muusmann’ forlag, 224 sider, vejl. pris kr. 249,95.
En ny bog af New York Times bestseller-forfatteren Jean Carper giver 100 gode råd til, hvordan man forebygger Alzheimers og demens. Selvom vores gener bestemmer, hvor udsatte vi er for sygdommene, kan vi selv gøre noget for at for at udsætte dem.
Journalisten Jean Carper har samlet 100 råd baseret på forskningsresultater, og skrevet dem i et let læseligt sprog. F.eks. ‘Forkæl dig selv med chokolade’ pga. dets indhold af antioxidanter og ‘Sørg for at have et interessant arbejde’, fordi udfordringer gør hjernen stærkere.
Og så er der måske en forklaring på, hvorfor julemanden kan huske alle de børn, der skal have gaver. Et af bogens råd er nemlig ‘Svælg i kanel’, og julemanden spiser jo risengrød med kanel.
‘100 simple ting du kan gøre for at forebygge Alzheimers og aldersrelateret demens’ af Jean Carper, Haase & Søns Forlag, 278 sider, vejl. pris kr. 199,50.
Colitis og Crohn er betændelsestilstande i tarmene. Lægerne kender ikke årsagen, og sygdommene er kroniske. Derfor kan det være svært at få diagnoserne og finde ud af, hvordan man får et godt liv. På trods.
I bogen ‘Sæt fokus på’ fortæller 12 mennesker om, hvordan det er at leve med sygdommene. Katrine om det pinlige, Morten om at fokusere på det positive, og Poul om at få en stomi, og sige ‘skidt med det’, fordi “livet er mere værd end en pose på maven”.
‘Sæt fokus på – 12 beretninger om at have en kronisk tarmsygdom inde på livet’ af Jeanette Walberg Hjort, udgivet af Colitis-Crohn Foreningen, 112 sider, kr. 65,- plus forsendelse fra Colitis-Crohn Foreningen, www.ccf.dk.