Landets 9. klasser gik til eksamen – og så brød min hjemmeside sammen

Af: Anette Prehn

Foto: Shutterstock

Jeg havde en skæg oplevelse, da landets 9. klasser skulle til skriftlig afgangseksamen i dansk. Om eftermiddagen blev jeg ringet op af min 15-årige datter, som fortalte mig, at de havde kunnet vælge temaet “Unge og søvn”, hvilket hun havde gjort. Da hun googlede temaet kom min hjemmeside Hjernesmart.dk op som top-hit, lige under Sundhedsstyrelsens. Men da hun forsøgte at besøge min hjemmeside, var den crashet – på grund af den intense trafik.

Efterfølgende skrev min intetanende webdame til mig, at serveren ikke kunne holde til antallet af besøgende … ”var du live igennem på fjernsynet eller lignende?”

Jeg grinede, for det var tydeligvis måden at få landets ungdom i tale på: At være relevant ifm. en afgangseksamen. Og det må man sige, at den overvældede underside var.

Vidste du f.eks., at et amerikansk studie af 27.939 teenagere i USA viser, at kun 3 procent af teenagerne får den søvn, de behøver for at kunne fungere godt? Ifølge international forskning bør teenagere sove 9 timer og 15 minutter pr. nat. Gennemsnittet var dog kun 6½ time i undersøgelsen.

Nørre G-undersøgelsen, som jeg – i meget mindre skala – stod for på et københavnsk gymnasium i 2017, viste et lignende lavt søvngennemsnit. Rundspørgen blev besvaret af 513 elever. De havde i gennemsnit sovet 6 timer og 51 minutter – ca. 2,5 time for lidt i forhold til de internationale forskeres anbefaling. Næsten hver tiende havde sovet 4,5 time eller derunder. Deres samlede søvnunderskud var 1.215 timer – bare denne ene nat!

Mange unge går rundt med en permanent søvnforstyrrelse. Forskning viser, at for hver times mistet søvn, stiger de unges risiko for at føle tristhed og håbløshed med 38 procent.

Børn og unge, der sover for lidt, oplever færre glade følelser og har større risiko for at udvikle depression og angst senere i livet. De har svært ved at aflæse andres følelser og nonverbale sprog, og de er dårligere til at kontrollere deres impulser. Deres koncentrationsevne er mærkbart svækket. De indtager endda 30 40 procent flere kalorier.

Det kan aldrig siges nok: Søvn er ikke et eventuelt tilvalg i det velfungerende liv. Det er en forudsætning for det velfungerende liv – ligesom at trække vejret, spise og motionere er det. Søvnen bør for mig at se komme ”på plads”, før man overhovedet overvejer diagnoser til børn og unge. Tilstrækkelig og nærende søvn skal der til, for at hjernen og hjertet fungerer godt.

Anette Prehn er sociolog, iværksætter og forfatter til bestsellerbøger, bl.a. Hjernesmarte børn, Hjernesmart ledelse og Hjernevenner-serien. Hendes motto er ”forskning til folket”, og hun er drevet af at give mennesker værdifuld og brugbar viden om socialpsykologi og hjerneforskning; om livet vi lever med hinanden.

Læs mere: www.hjernesmart.dk