Det er tirsdag aften, vinter, koldt og temmelig mørkt. Men på de lange landeveje lyser de mange løberes refleksveste op. Går vi indendørs, dyrker børn og voksne motion på samme tid. Vi er nord for Randers i området omkring den lille landsby Mellerup. Her har projektet Tab To Tons bogstaveligt talt skabt en ny bevægelse.
En af initiativtagerne bag Tab To Tons, som startede allerede i januar 2010, er Lars Jørgensen. Som aktiv instruktør og foreningsmand har han gennem mange år fået både børn og voksne til at opleve glæden ved at bevæge sig. Om Tab To Tons siger han:
– Når vi havde børnene til gymnastik, sad nogle forældre og kiggede på, men der var også flere, der begyndte at løbe. Bare for sig selv, mens børnene gjorde gymnastik. Samtidig var vi to idrætsforeninger, der var fusioneret, og vi havde brug for at få rystet folk sammen. Oven i det så har alt for mange danskere jo bare problemer med overvægt.
Projektet ramte dermed ind i flere behov: Der var mange, der ønskede at løbe og også tabe sig. Flere af dem var forældre med små børn, som havde svært ved at få tid til at dyrke motion.
Et af målene med projekt Tab To Tons var at give mulighed for vægttab. Det skulle blot ikke ske gennem en hurtig slankekur suppleret med lidt løb.
– Vi ville give folk gode vaner. Det krævede, at vi både så på kost og motion, men også på, hvordan man får gode vaner. Derfor inddrog vi Morten René Pederzen, der havde mere end 25 års erfaring som personlig træner.
Fokus på vanerne er efter Lars’ opfattelse det, der gjorde forskellen i forhold til vedholdenhed og vægttab.
– Ved at inddrage Morten fik deltagerne mulighed for at opleve, hvordan de kunne ændre vaner ved at tage små skridt. Man siger, at det tager et halvt år at ændre folks vaner. Holder man fast længere tid, er det, man virkelig bliver bevidst.
Lars fortæller om, hvordan den enkelte havde mulighed for at få sat en målsætning, at de fik en præmie, som fx god mørk chokolade eller grøn te og blev fejret foran de andre, når de havde nået deres mål. Mange havde ikke prøvet at blive hyldet på den måde før. Det betød meget for dem, og det blev derfor en succesoplevelse at blive en del af en forening.
Spørger man Lars, hvad han er mest glad for ved projektet, svarer han:
– Jeg er allermest glad for, at vi har fået så mange til at bevæge sig både i og uden for foreningen.
Tab To Tons er afsluttet som forløb, men det har givet mange sidegevinster. En nyetableret løbeklub i foreningen er et konkret tiltag. Noget helt andet er, at familier i lokalområdet er kommet i kontakt med hinanden på kryds og tværs i de to tidligere foreninger. Noget, der er vigtigt også i forhold til nye tilflyttere. Derudover er nogle kommet til at løbe på skovstier, de ikke vidste eksisterede, og nye kræfter er kommet ind i foreningen.
En af dem, der faktisk modvilligt blev en del af Tab To Tons, var Martin på 56 år, og han var på ingen måde begejstret for det med målsætninger. Grinende siger han:
– Jeg satte min målsætning til, at jeg skulle tabe mig 300 g.
Før Tab To Tons vejede Martin 20,5 kg mere, end han gør i dag. Samtidigt havde han røget 15-20 cigaretter om dagen i 30 år. Jeg møder ham i løbetøjet en tirsdag aften. Han har lige afleveret Amalie på 7 år på Krudtugleholdet i Bevægelseshuset på Mellerup Fri- og efterskole. Oppe ad trappen i en anden gymnastiksal er mor Pia som altid med på tirsdagens Zumbahold.
Martin var en af gutterne, der sad og ventede, mens datteren gjorde gymnastik. Han var så småt begyndt at løbe sammen med nogle af de andre.
– Jamen, vi havde jo den her Men’s Club, hvor vi kiggede på og snakkede. Flere af os havde dyrket motion før. Det talte vi om og begyndte at løbe sammen.
At det førte til, at Martin ændrede sine vaner, skyldes både Tab To Tons, men også, at han havde et helt personligt ønske.
– Da vi startede på Tab To Tons, var jeg 55 år. Jeg røg, vejede for meget og bevægede mig for lidt. Jeg fik min yngste datter Amalie sammen med Pia, da jeg var 49 år og hun 33 år. Jeg havde og har stadig et brændende ønske om en dag at kunne føre Amalie op ad kirkegulvet. Med min alder kræver det, at jeg gør en indsats.
At Martin havde sit eget personlige, meningsfulde mål, som han selv havde valgt, gjorde en forskel.
Egentlig havde Martin ikke lyst til at “gå på slank,” som han kalder det, fordi han forbandt det med at være sur hele tiden. For ham er det vigtigt, at en slankekur kan hænge sammen med hans øvrige liv, og at han ikke skal gå og være sulten. Sådan blev det. Noget andet var tiden til motion. Pia havde efter flere år som aktiv hjælpetræner på gymnastikholdene startet succesfulde badmintonhold op. Samtidigt gik Amalie og Pias søn Mikkel til sport. Mange hverdagsaftener var allerede besat. Derfor passede det perfekt, at det var tænkt ind i hele projektet, at forældre kunne dyrke motion samtidigt med, at børnene gjorde gymnastik. En tanke man har holdt fast i idrætsforeningen efter, at Tab To Tons er afsluttet. På den lange oversigt over aktiviteter er der nu tilbud om spinning, pilates, zumba og løb på tidspunkter, hvor der er gymnastiktræning for børnene.
Sådan lyder titlen på en bog af Allen Carr, som Martin en dag blev præsenteret for af Tim – en af gutterne fra Men’s Club, som også kom med i Tab To Tons. Han havde læst bogen og stoppede med det samme med at ryge. Martin var skeptisk, men lånte alligevel bogen, læste den og stoppede øjeblikkeligt med at ryge.
– At jeg fik bogen af Tim, viser den holdning, der var i hele Tab To Tons. Det var ikke en konkurrence. Vi støttede hinanden, og det gør vi stadig i løbeklubben. Derfor blev det ikke surt at gå på slank. Det hele er blevet pakket ind i hygge, fest og ballade.
Umiddelbart virker det som om Martin i sin begejstring kan blive ved at fortælle. Ikke bare om sit eget vægttab og sine gode oplevelser, men om alt det gode ved et aktivt foreningsliv i lokalområdet.
– Vi flyttede hertil i 2002. Jeg har boet i København i over 20 år og aldrig oplevet noget lignende. Vi er jo løbet ind i så mange søde mennesker, og på den måde får idrætsforeningerne virkelig Udkantsdanmark til at hænge sammen.
Krudtuglerne er ved at slutte. Der er varmet op, slået kolbøtter og råbt klar, parat, start. Og børnene har været klar, og de har været sammen på kryds og tværs af børnehaver og skoler. Der er smil over hele linjen, fordi de oplever glæden ved at bevæge sig – og formentlig får de skabt nogle rigtig gode vaner, som de tager med sig videre ud i livet.
Den fusionerede forening, SMIFF, fik med Tab To Tons ca. 200 nye medlemmer. Ud over løbetræning var der
svømning til nedsat pris i Randers, spinning i lokalområdet, foredrag, BMI-test og vægtkontrol hver 14. dag. I løbet af de første 13 uger tabte deltagerne tilsammen 1100 kg fedt. Mange af dem holder stadig vægten.