Lene Hansson: Stress – roden til meget ondt

Stress påvirker dig både fysisk og mentalt, og er du stresset gennem længere tid, kan det påvirke dit hormonsystem på en negativ måde, da cellerne tror, at din stress handler om at være kampberedt hele tiden!

Frygter du at blive, eller er du stresset, så er her en lille førstehjælps-guide til at stresse af:

SPIS SUNDT: Hvis du spiser sundt, sørger du for, at kroppen får masser af gode næringsstoffer. Usund mad og mad med meget syre er en belastning for kroppen, og selvom det er fristende med fastfood og sukker til at kvikke op, når man er presset, så kan det stresse kroppen yderligere.

SØRG FOR AT FÅ MOTION: Det er godt at bevæge sig, når man er stresset. Det kan sammenlignes med, at vi “kommer af med stressen” ligesom et dyr, der er blevet jaget. Slipper dyret fra sin forfølger og dermed for at blive fanget og ædt, vil det efter en kraftig rystetur kunne fortsætte sin dag uændret, trods den stressede oplevelse. Dyr bruger deres fysik til at komme ud af en stressoplevelse, hvor vi mennesker desværre har tendens til at lade stressen overtage vores hverdag, og så dulmer vi den med kaffe, cigaretter, ja, måske alkohol eller medicin.

Det behøver ikke altid være en løbetur eller træningsøvelser, det kan også bare være en rask gåtur, der skal til. Du kender det måske, hvis du har et problem, som du ikke kan få løst, og hvis du så laver noget helt andet, så falder det hele pludselig på plads.

FÅ MASSAGE: Massage løsner spændinger, frigiver affaldsstoffer og giver en bedre blodgennemstrømning i kroppen.

TAL MED NOGEN: Det hjælper også at tale med nogen og få sat ord på problemerne. Og når vi først har sat ord på, hvad det er, der stresser os, kan vi også bedre gøre noget ved det.

SLAP AF: Lyder måske lettere sagt end gjort, hvis du har lynende travlt eller har mange bekymringer. Men du kan lave nogle enkle meditationsøvelser, hvor du giver slip på tankerne, og det hjælper dig til at slappe af.

TRÆK VEJRET RIGTIGT: Det skal helt ned i maven! Læg dig på ryggen på gulvet og placer en bog på din mave. Når du trækker vejret, skal bogen være det, der først kommer op, ikke din brystkasse! Øv dig og få bugt med en af bivirkningerne ved stress, nemlig en dårlig vejrtrækning, og dermed en dårlig iltning af dit blod.

Er du stresset?

Vi kan sagtens være under pres i en periode, uden at det nødvendigvis går ud over vores sundhed. Her er en række spørgsmål, som kan hjælpe dig med at teste, om der er for meget pres på.

Svar ja eller nej til følgende:

Har du inden for de seneste 30 dage…

Haft hovedpine?

Været svimmel?

Været vågen om natten?

Haft svært ved at falde i søvn?

Haft muskeltrækninger, f.eks. ved øjet?

Været irritabel?

Mistet overblikket?

Husket dårligt eller glemt aftaler?

Haft lyst til at blive liggende i sengen?

Haft problemer med fordøjelsen?


Resultat:

Har du 0 eller kun 1 ja, er du ikke stresset
.

Har du 2 eller 3 ja’er, er du sandsynligvis ved at blive stresset.

Har du 4 eller flere ja’er, er du stresset.