Let presset på dine fødder

Af: Tina Rønhøj/kommunikationsmedarbejder i Danske Fodterapeuter

Foto: Scanpix/Iris

Indlæg, creme, sko og neglebøjler kan lindre fodproblemer på grund af overvægt.

Dine fødder bygger på en stærk konstruktion, der består af 26 knogler, 33 led og 100 muskler. Alligevel får vi mennesker med alderen tit bragt denne konstruktion ud af balance ved f.eks. at gå i dårlige sko eller have lidt for meget sul på kroppen.

Overvægt belaster fødderne, fordi de skal bære meget mere, end de kan magte. Og så sker det, at man kan få ondt i fødderne af bare at gå ned at handle eller ud at gå en tur. Har du ondt i fødderne på grund af overvægt, kan du selv tage hånd om nogle af problemerne, så du får mindre ondt.

Fødder og ben hæver

Hæver dine fødder eller ben, kan du bære kompressionsstrømper eller have en taburet til at lægge benene op på, hvis de bliver trætte i løbet af dagen.

Fodindlæg kan også forbedre dine musklers funktion og opmuntre dig til at gå noget mere, da hævelsen ofte falder, når du bevæger dig. Indlæg forbedrer samtidig venepumpens funktion, så den bliver bedre til at pumpe blodet tilbage til hjertet.

En anden vej til at få gang i venepumpen er fodøvelser, hvor du for eksempel står på tæerne med en lille bold mellem fødderne og træder op og ned på hælen.

Tør og hård hud

Hård hud på fødderne kan være en konsekvens af overvægt, fordi huden bliver overbelastet. Du kan mindske hård hud ved hver dag at smøre dine fødder ind i en fodcreme, der passer til din hud. Hvis ikke du kan nå dine fødder, kan du få en til at hjælpe dig med det eller lægge en klat creme på det modsatte skinneben eller fodryggen og derefter gnide fødderne hen over det.

Fodsmerter

Overvægt kan også resultere i sprængt hælpude, platfodethed, senebetændelse eller stivhed, som kan nedsætte din evne til at bevæge dig.

Sko, der støtter dine fødder, kan blandt andet lindre dine smerter, hvis de passer dig optimalt i bredden og i længden, har en stabil hælkappe og er til at justere. Gå efter skindsko med en god ydersål, der sidder godt fast på foden.

Hvis du har problemer med at tage snøresko på, kan elastiksnørebånd være en løsning. Når du skal have skoene af, kan du bruge et langt skohorn eller en lille trappe til at sætte dig på, så du kun skal nå halvvejs.

Nedgroede negle

Dine negle kan begynde at gøre ondt eller ændre form ved at bøje nedad i siderne, hvis dine fødder belastes for meget. Og så giver det god mening at opsøge en fodterapeut hurtigst muligt, da behandlingen har størst effekt, jo hurtigere dine negle kommer i behandling.

Fodterapeuter behandler nedgroede negle med såkaldte neglebøjler, som sættes på de negle, der gror nedad og lindrer smerten, mens neglene langsomt bliver rettet ud.

Grunden til, at det er vigtigt med hurtig behandling, er, at nedgroede negle kan ende med en operation, hvis problemet når at blive så alvorligt, at bøjler ikke længere kan gøre arbejdet.

Ingen råd passer dog til alle, og fodproblemer kan komme til udtryk på mange forskellige måder. Derfor får du selvfølgelig optimal rådgivning hos fodterapeuter, der tager udgangspunkt i dine oplevelser, undersøger dine fødder, behandler og rådgiver dig i henhold til det.