Lev sundt, og forebyg blodpropper i hjertet

Af: Danmarks Apotekerforening

Foto: Shutterstock

Blodpropper i hjertet opstår i langt de fleste tilfælde som følge af åreforkalkning i kranspulsårerne, der er de årer, der omringer hjertemusklen og forsyner det med blod. Stopper blodtilførslen til hjertemusklen på grund af en blodprop, kan man få hjertestop.

Normalt er indersiden af kroppens blodbaner helt glatte, så blodet frit kan strømme igennem. Men med tiden opstår forskellige indsnævringer og fortykkelser i årevæggene, fordi der aflejres fedt, kolesterol og kalk fra blodet. En blodprop kan opstå, hvis der går hul på en aflejring, fordi blodet så vil klumpe sig sammen for at lappe hullet.

Hold øje med alderen og arven

Man får naturligt åreindsnævring med alderen, i takt med det øvrige slid på kroppen, og derfor er ældre generelt mere disponeret for blodpropper. Man kan dog være genetisk disponeret for blodpropper – hvis et nært familiemedlem har haft en blodprop i hjertet, inden de fylder 50 år, er risikoen for selv at få én øget.

Man kan desværre ikke gøre noget ved alderen eller arven, og derfor er det vigtigt at holde øje med faresignaler, både de små, såsom forhøjet blodtryk, og de store, såsom hjertekramper. Kend dit blodtryk, så der kan tages hånd om det i tide, hvis det bliver for højt, og sørg ellers for at have en sund livsstil, så du mindsker risikoen for åreforkalkninger, der kan føre til en hjerte-kar-sygdom.

Læs også: Hjertekarsydom og parodontitis

Lev og spis hjertevenligt

Den bedste behandling mod blodpropper er forebyggelse – og her er der meget, man kan gøre for at mindske risikoen for åreforkalkning. Det handler nemlig om at leve hjertesundt.

Den allerstørste fare for hjertet er rygning – som ryger har man en fem gange så stor risiko for at udvikle blodpropper i hjertet, i forhold til ikke-rygere. Jo mere man ryger, jo farligere. Men selv let rygning øger risikoen betragteligt – så hvis du ryger, kan det derfor være en rigtig god idé at kvitte cigaretterne. Det gør godt for hele kroppen, inklusiv hjertet.

Dertil er regelmæssig motion noget af det bedste, man kan gøre for at sænke blodtrykket og forebygge blodpropper i hjertet. Den regelmæssige motion kan desuden føre til et sundere liv i øvrigt, med en højere grad af fysisk og mental velvære. Sundhedsmyndighedernes anbefaling er, at man dyrker mindst 30 minutters motion hver dag, hvor man er lettere forpustet, samt 20 minutter to gange om ugen, hvor man er stærkt forpustet. Den daglige motion behøver ikke at få dig i træningstøjet og ud på løbebanen – det kan være alt fra en rask gå- eller cykeltur, havearbejde, hjemmegymnastik eller boldspil. Husk på, at lidt motion er bedre end slet ingen motion.

Endeligt spiller kosten en stor rolle i forhold til åreforkalkning, især da aflejring af kolesterol i blodbanen er én af de største årsager til, at det opstår. Spis hjertevenligt ved at skære ned på det dårlige kolesterol – det vil sige mindre dyrisk fedt, og mere fisk, fiber og grønt. Skær desuden ned på salt, da et forhøjet saltindtag kan øge blodtrykket. Brug eventuelt andre krydderier i maden frem for salt, så den er velsmagende, uden at være usund for hjertet.

Du kan få flere tips til, hvordan du forebygge blodpropper i hjertet, på https://www.apoteket.dk/blodprop.

3 råd til at nedsætte risikoen for at få en blodprop i hjertet

  1. Hvis du er ryger, så overvej kraftigt at kvitte cigaretterne.
  2. Dyrk regelmæssig motion: 30 minutter hver dag med aktivitet, hvor du bliver lettere forpustet men stadig kan føre en samtale, og 20 minutter to gange om ugen med aktivitet, hvor du bliver så forpustet at du har svært ved at føre en samtale.
  3. Skær ned på salt, og spis hjertevenligt – skru ned for mættet dyrisk fedt, såsom i smør.