”Jeg har en kronisk sygdom.” Det er, hvad Hanne plejer at svare, hvis nogle skulle spørge. Hanne har kræft, og der er ikke noget, der tyder på, at hun kan blive helbredt for kræften. Derfor modtager hun nu lindrende og livsforlængende behandling. Det gode er, at lægerne vurderer, Hanne kan leve mange år endnu.
– Måske overlever du endda mig. Jeg kan blive kørt ned i morgen, som hendes onkolog engang sagde, da hun luftede sin angst for ham. Det dårlige er, at ”de mange år” kan blive opfyldt af negative tanker, nedtrykthed og frygt for fremtiden. Det er faktisk allerede i nogen grad tilfældet. Derfor er Hanne indstillet på at finde en metode, der kan hjælpe hende til at leve bedre med ”det, der er”.
Tanker om sygdommen, fremtiden og døden ligger altid og lurer et eller andet sted i Hannes bevidsthed. Nogle gange som tynde slørskyer og en vag fornemmelse af ”noget, der ikke er, som det skal være”. Andre gange som truende sorte skyer, negative tanker og angstfyldte forestillinger. Mennesker, der lever med kræft kan opleve, at følelserne skifter mellem håb og modløshed, frygt og optimisme, glæde og tristhed, ro og uro. Hanne har for eksempel også oplevet, at kræftsygdommen ind imellem har givet hende en oplevelse af endelig at vide, hvad der betyder noget i hendes liv – og ind imellem har de erkendelser og indsigter gjort hende nærmest ”høj”. De store følelsesmæssige udsving kan i sig selv være både anstrengende og gøre den enkelte angst, fordi man kan have svært ved at ”genkende sig selv”. Det kan selvfølgelig også påvirke forholdet til de nærmeste.
Hanne husker især en dag, hvor hendes tanker blæste hende helt omkuld: Hun havde lagt sig ind for at hvile sig lidt på sengen, da hun for sit indre blik så en serie livagtige billeder af de grådige kræftceller, der nu (i tankerne/fantasien) havde kastet sig over kroppens sidste sunde væv. Tankerne virkede særdeles virkelige på Hanne, og påvirkede hendes følelser på en måde, så hun følte sig ked af det, bange og i dårligt humør.
Hjernen producerer en lind strøm af tanker, ligesom bugspytkirtlen producerer insulin. ”Hold da op med at tænke på dét!” har nogen sikkert sagt til os, eller også har vi sagt det til os selv. Men vi har sjældent lært, hvordan man gør det. Trods det kan vi opøve evnen til at se tanker og følelser på en grundlæggende anden måde: Nemlig som noget, vi kan vælge at lade passere forbi, hvis det er det, vi ønsker. Her i Vesten er metoden bedst kendt som ”mindfulness”, og det er en metode, der hjælper os til for det første at mærke indre ro, og for det andet at lade de tanker passere forbi, som vi ikke har brug for at ”gå nærmere ind i” for nuværende. Da Hanne tog et kursus i mindfulness, lærte hun at mærke roen bag uroen; slippe de tanker, hun ikke havde brug for lige nu; og desuden se hjernens ”frembringelser” som hypoteser og løse idéer, snarere end som en afspejling af den skinbarlige virkelighed. Mindfulness har desuden vist sig effektiv i forhold til smerter og bivirkninger af forskellige former for kræftbehandling.
Det er især det mindfulness program, som Dr. Jon Kabat-Zinn udviklede sidst i 70’erne, der er blevet kendt i Danmark: Et 8-ugers kursusprogram, der hedder ”MBSR” (Mindfulness Based Stress Reduction), og som retter sig mod stressreduktion over en bred kam, herunder også den stress, der er forbundet med smerter og det at leve med en fysisk sygdom. Et andet lovende program er MBAT (Mindfulness Based Art Therapy), der er udviklet specielt til kræftpatienter, og som kombinerer mindfulness med kunst-terapeutiske teknikker. Programmet er testet på kvinder, og har vist en markant og positiv effekt på følelsesmæssig smerte samt en positiv indflydelse på kerneaspekter af såkaldt helbredsrelateret livskvalitet. Det er også et 8-ugers kursus, men en specifik videreudvikling af førstnævnte.
Det kan du selv gøre: Tre øvelser på maksimalt tre minutterDer findes også øvelser, som mennesker, der lever med kræft, kan udføre på egen hånd – og integrere i hverdagen. Her finder du tre øvelser på hver maksimalt tre minutter. Siddende mindfulness meditation: Tre minutter Den siddende mindfulness meditation hjælper dig til at holde fokus på nuet – åndedrættet er altid i nuet – ligesom den hjælper dig til at slippe tanker om fortid og fremtid. Udfør den gerne et par gange dagligt. Sæt dig i en stilling, hvor ryggen er rank, men ikke stiv. Med en fornemmelse af værdighed. Lad igen ryggen være fri fra ryglænet. 1) Når du ånder ind, siger du højt til dig selv indeni: ”Ånde ind” eller blot: ”Ind, ind, ind.” 2) Når du ånder ud, så siger du højt til dig selv indeni: ”Ånde ud” eller blot: ”Ud, ud, ud.” 3) Ind imellem vil din opmærksomhed vandre bort fra åndedrættet og ud i tanker. Det kan være tanker om fortiden, fremtiden eller fantasier og forestillinger. Din opgave er blot at slippe disse tanker, så hurtigt som det nu engang kan lade sig gøre, og vende tilbage til åndedrættet. |
Mindfulness Smertehjælp: Tre minutterØvelsen er ikke beregnet på at ”stoppe” smerte, men derimod på at ændre dit ”forhold til smerten”. Du kan lave den i de situationer, hvor du aktuelt har smerter. Den virker bedst, hvis du udfører den på et tidspunkt, hvor smerten befinder sig i det, man kunne kalde ”opløbsfasen”. Du kan udføre øvelsen så tit, du har brug for det. 1) Sæt eller læg dig ned i en stilling, der er så behagelig, som den nu engang kan blive. 2) Start med at fokusere på fornemmelsen af at sidde eller ligge: Hvordan mærkes kontakten med underlaget? 3) Når du er klar, så tillad dig selv at rette opmærksomheden i retning af det sted, hvor du oplever den form for intensitet, vi med et ord kalder ”smerte.” 4) Og nu, så … Tillad dig selv at ”trække vejret” direkte ind i smerten … Eller, hvis det er for voldsomt, så kan du blot gå til ”kanten” af smerten, og trække vejret ind her. Det handler altså om at forestille sig, at man trækker vejret ind i smerten. 5) På hver udånding, siger du højt indeni: ”Åbne, løsne, slippe, blødgøre …” samtidig med, at du forestiller dig, hvordan området omkring smerten løsnes, og blødgøres på en måde, hvor smerten kan flyde ud, hvis den vil, og hvis du vil lade den gøre det. |
Øvelse til afhjælpning af akut angst: Én til to minutterDenne øvelse er effektiv ved angst (f.eks. i forbindelse med prøveresultater, undersøgelser) og skal anvendes i selve situationen, hvilket vil sige ”her og nu”: 1) Hold dig for dit højre næsebor 2) Træk vejret langsomt ind i venstre næsebor, mens du tæller til ti. 3) Hold vejret, mens du tæller til ti 4) Ånd langsomt ud, mens du tæller til ti. 5) Hold udåndingen, mens du tæller til ti. |
Forslag til læsning:Mindfulness – vejen til et godt liv med smerte, sygdom og stress- Bog+cd af Vidyamala Burch. ”Uanset hvor du går hen, er du der” af Jon Kabat-Zinn. ”Lev med livets katastrofer” af Jon Kabat-Zinn. ”Bevidst Nærvær” af Mark Williams. MBAT: Se bl.a.: Psychooncology. 2006 May;15(5):363-73. A randomized, controlled trial of mindfulness-based art therapy (MBAT) for women with cancer. Monti DA1, Peterson C, Kunkel EJ, Hauck WW, Pequignot E, Rhodes L, Brainard GC. |