Sol: For lidt eller for meget – det er lige farligt

Af: Lise Grosmann/BeautyBlog.dk

Foto: Coloubox

Det er nu, det er alvor for beslutningen om, hvor meget man vil lukke sol ude eller ind. Eller måske genfinde den balance, der faldt naturligt engang. Megen ny forskning tyder på, at det er den gode beslutning.

 

For et par generationer siden var der ingen, der ikke var tvunget til det, der opholdt sig i solen midt på dagen. Man havde et instinkt for, at det var farligt. Alene den forbrænding, man får, siger jo noget om det. Og i øvrigt er vi skabt til at kunne tåle en vis mængde sol. Men menneskers liv og ikke mindst arbejdsliv ændrede sig. Det gjorde moden også. Det blev moderne at være brun, fordi det signalerede tid og råd til at rejse sydpå. I dag har vi råd til at rejse, men brun hud er blevet synonym med uforsigtighed.

Advarselskampagner har lært os aldrig at gå ud uden at have huden pakket ind i SPF. Lige skidt for helsen og huden faktisk. For meget sol kan give kræft i huden og giver helt sikkert læderagtig og tidligt ældet hud.

Vi mangler D-vitamin

For lidt sol og dermed risiko for for lidt D-vitamin svækker immunforsvaret og kan give andre typer kræft og øge risikoen for alt fra knogleskørhed og sukkersyge til sklerose og overvægt. Og farlige infektioner ikke at forglemme. Solcremer frasorterer de UVB-stråler, der danner forstadier til D-vitamin i huden. Mere end 40 pct. af befolkningen lider af D-vitaminmangel, og der ses igen engelsk syge blandt børn. Solen er det berømte tveæggede sværd.

Ifølge eksperter er den gode balance at undgå solen helt i timerne mellem kl. 11 og 15. Dæk huden på kroppen med let tøj resten af tiden og brug solcreme, hvor huden er bar og altid i ansigtet. Og få så et kvarters ufiltreret sol på en femtedel af kroppen tidligt på dagen mindst tre gange om ugen. Husk, at helt små børn slet ikke skal i solen. Og heller ikke have solcreme på.

Mod dem, der er, og dem, der kan komme

Meget sol skaber kaos i hudens pigment. Især i ansigtet og på hænderne, som får lys/sol hele året. Årsagen kan dog også være hormonel. Løsningen for at undgå flere pigmentpletter er høj SPF på soludsatte steder, og vil man af med dem, der er kommet, så kan Melascreen Depigmenting klare spotbehandling. De opklarende ingredienser er 12 pct. azelainsyre og 3 pct. glykolsyre. Få flere oplysninger på apoteket.

Ducray Melascreen Depigmenting samt Melascreen UV SPF 50+ Light og Rich Cream til priser fra 189 kr. til 249 kr. på apoteket.

 

De nye på hylden

Fugtende vandagtige solsprays med både SPF og antioxidanter er nye populære produkter, som bliver revet ned fra hylderne. For de er lige til at spraye på huden i løbet af dagen uden at blive fedtet ind og få ødelagt makeup’en.

Vichy Antioxidant Protective Water SPF 30 med hyaluronsyre og blåbærekstrakt eller med betacaroten, som giver huden let farve.

Vichy Idéal Soleil Solar Protective Water SPF 30, 200 kr. for 200 ml på apoteket.

 

Svier ikke i øjnene

Rigtig mange mennesker har problemer med solcremer, hvis filtre giver svie i øjnene. La Roche-Posay har lavet én, der kan bruges tæt på øjnene, den løber ikke og er også parfumefri. Og i øvrigt i det hele taget velegnet til sensitiv hud.

La Roche-Posay Anthelios Ultra Creme SPF 50+, 149 kr. for 50 ml. på apoteket.

 

En stærk hudbarriere

A-Derma har fra havrekim udviklet stoffet barriestolide, der forbedrer hudens lipide barriere og sammenhængskraft, så den bliver mere modstandsdygtig. Også over for dannelsen af frie radikaler. Ikke mindst tynd barnehud har brug for det. Children Lotion SPF 50+ er vandfast og parfumefri.

A-Derma Protect Children Lotion SPF 50+, 219,50 kr. for 250 ml. på apoteket.

 

OBS!

Antioxidanter er vigtige for at beskytte cellerne mod skader, men det er begrænset, hvor mange, der er plads til i en solcreme, hvor filtre optager plads. Brug derfor gerne et serum med mange antioxidanter under solcremen og/eller en spray over. Spis kulørt – altså masser af frugt og grønt. Og tag eventuelt et kosttilskud, der styrker hudens forsvar i solen med antioxidanter.