Når ældre og syge har mistet noget af appetitten, ynder vi at finde alle de forbudte sager frem, som vi normalt skal holde på et minimum. Men svage kroppe har især brug for god næring, så husk at få nogle gode byggesten med.
Det ligger dybt i os: Når nogle af vores kære ikke vil spise, tilbyder vi ofte fødevarer, der ikke normalt bliver betragtet som sunde. Lige fra det lille barn til syge og svækkede voksne og ældre. Det står også i de officielle anbefalinger til småtspisende: “For dig er alt tilladt”. Men har en syg krop bedre af junkfood end en rask?
Hvis det blot handler om kalorier, er der ingen tvivl om, at alle kneb må tages i brug. Men vores kroppe kører ikke på kalorier alene, så mayonnaisesalater, wienerbrød og chips kan ikke gøre det ud for erstatninger for rigtig mad. Der, hvor man kan sige, at alt er tilladt, er måske nærmere de kneb, der skal til for at få næring i et svækket menneske med en lille appetit. For selvom maden skal være energitæt, skal den også indeholde andet end sukker og mættet fedt.
Der kan være mange årsager til, at man er småtspisende – lige fra ensomhed til sygdom, hvor kvalme og smerter gør indtaget af mad besværligt.
Uanset hvad årsagen er, kan det være en fordel at finde sund og nærende mad, som ikke er alt for besværligt at lave, så tilberedningen ikke står i vejen for, at du får noget ordentligt mad.
Sund og energitæt mad kan sagtens tage udgangspunkt i grød og rugbrødsmadder, når du bare tilbereder med gode råvarer. Grøntsager fra frost er en let måde at få det fiber-, vitamin- og mineralrige grønne på, som du i høj grad har brug for med en svækket krop.
Kvalme kan være en svær modstander, men her kan du prøve at finde de smuthuller, der måske gør det lettere at indtage mad. Nogle foretrækker kold mad ved kvalme f.eks. smoothies, juicer, sunde is (som også kan være en frossen banan blendet med avokado og citronsaft), syrlige ting, frugt og bær. Andre kan bedst lide mad, der er blød og let kan synkes. Her kan grød både serveres kold og varm.
Selvom appetitten ikke er stor, så bør vi alligevel lægge vægt på at blande farver, smage og konsistens. Vi spiser både med øjne og tunge, så selvfølgelig skal maden tage sig lækkert ud – og være det!
Matadormix og saftevand har ingenting i sig, som kroppen kan bruge. Men hvad skal man så prioritere?
Energitæt mad til lidt lækkersult kan f.eks. komme fra god mørk chokolade med mindst 70 pct. kakaoindhold, nødder og kerner, tørrede frugter.
Kvaliteten af fedtstofferne er meget vigtig. Derfor kan økologiske, koldpressede jomfruolier anbefales, fordi nænsom forarbejdning af olierne beskytter dem mod harskning og iltning, og vi ønsker ikke at udsætte en svækket krop for harske olier.
Oliven-, hørfrø-, kæmpenatlys og kokosolie er gode at tilføje i kosten. Ligeledes kan kværnede hørfrø, avokado, kokos, kokosmælk, frø, nødder og kerner med fordel benyttes flittigt, da du udover fedtstoffer også får fibre, vitaminer og mineraler.
Vi skal både have mættede-, umættede- og flerumættede fedtsyrer – ca. en tredjedel af hver type.
Udover fedt skal du selvfølgelig sørge for at få andre sunde byggesten i form af sunde kulhydrater, proteiner, vitaminer, mineraler og antioxidanter, for er kroppen først svækket, har den endnu mere brug for at få nogle robuste byggesten.
Denne artikel er blevet til i samarbejde med magasinet Naturli, der skriver om sundhed og velvære med fokus på naturlige og alternative metoder og midler.
Se mere på www.naturli.dk – hvor du også kan søge på artikler om småtspisende, superfoods, kosttilskud, næring og finde kilderne brugt til denne artikel.