Livsstilsændringer i børnehøjde

Af: Susanne Diekema

Foto: Privat

Store ambitioner om det perfekte liv. Vi voksne kender det allesammen, vi vil så gerne leve op til vore egne forventninger. Nu vil vores børn være med – og efterspørger kurser om livsstilsændringer.

Voksne slås med tårnhøje krav til sig selv og deres omgivelser, og børn og unge følger trop. Tendensen med at skulle leve op til kravene om det perfekte liv rykker hurtigt nedad, så teenagere og børn i en tidlig alder føler sig forkerte, mislykkede og udenfor, fordi de hverken ser ud, som de selv ønsker det eller har den selvtillid og det selvværd, der gør, at de grundliggende er tilfredse med sig selv og deres livsstil.

Selv om børn og teenagere endnu kun har levet et barndomsliv, ønsker de i stigende grad at ændre på det liv, de har. Og de er villige til at gøre meget for at opnå deres mål. Både at arbejde målrettet med sig selv og at flytte væk fra forældrene for at opnå det, de drømmer om.

Som Tobias Petersen, der er 14 år og bor sammen med sin far og lillebror i Rødekro i Sønderjylland.

– Jeg spiser for meget og vil gerne tabe mig, så jeg kan blive mere aktiv. Jeg er alt for doven og sløv derhjemme og vil gerne kvikkes op. Det vil være godt for mig at få en struktureret hverdag med fokus på sunde vaner, mener han.

Kickstart på sundt liv

I efterårsferien sidste år brugte Tobias sammen med 11 andre børn i alderen 11-15 år en del af deres ferie på en ‘Camp Fit and fun’ på Livsstilsefterskolen Hjarnø, der starter næste skoleår. En chance for på forhånd at finde ud af, om et år på en efterskole med fokus på sundhed, livsstil og ændringer af dårlige vaner kan blive vendepunktet for de teenagere, der gerne vil lave om på deres liv.

De har alle noget, de gerne vil ændre. Vægt, kontakt til andre mennesker, være bedre til at være en del af et fællesskab og ikke føle sig udenfor og finde ud af, hvordan de får nye venner.

– Jeg glæder mig helt vildt til, vi starter og tror 100 procent på, at vi kan hjælpe børnene. Vi ved, der er et stort behov, og at der mangler et tilbud i aldersklassen fra 15-17,5 år. Det her er kun en lille forsmag på, hvad vi kommer til at arbejde med og kan måske være en kickstart til en livsstilsændring. Vi satser både på det fysiske med daglig motion og sund mad, som børnene selv er med til at lave, men vi arbejder også med den mentale sundhed, selvværd og selvtillid, fortæller lederen af den nye efterskole Line Hansen, der personligt, siden hun var 10 år, har været igennem mange af de problemer, børnene har med overvægt og lavt selvværd.

Flere børn får problemer

Hun deltog for en del år siden i TV2 serien ‘Livet er fedt’ og har siden uddannet sig til diætist, taget en lederuddannelse og arbejdet med børn og voksne i næsten 20 år. Hun har i år arbejdet på at få den nye efterskole op at stå og været rundt hos de forskellige aktører, der specifikt arbejder med børn og unges problemer som f.eks. kommunernes overvægtsklinikker og julemærkehjem.

– Vi ved, at cirka 50 procent af alle danskere er overvægtige, og flere mistrives og føler ikke, de er gode nok. Antallet af børn med overvægt og psykiske problemer stiger også, flere sidder derhjemme og har svært ved at leve op til den præstationskultur, vi har. Vi bliver en lille efterskole med plads til 60 elever, hvor vi kan tage mere hensyn til den enkelte og have et individuelt fokus.

Blandt andet med løbende ‘sundhedssamtaler’ om børnenes fysiske og mentale trivsel med spørgsmål til, hvordan de har det, konditionstests og vejning, hvis de ønsker det. Svarene bliver brugt til at tilpasse skoleforløbet.

Der er allerede en del elever skrevet op til efterskolen, der er ejet af BGI Akademiet i Hornsyld. Der er brugt 6 millioner kroner på at totalrenovere den, så der er nyt fitness- og motionsrum, klasselokaler, nye to- og tre- sengs værelser, masser af udenomsplads og spa- og wellnessområde. Børnene skal selv være med til at lave mad og lære nye vaner.

Holdt udenfor

Noget som Sarah Nancke på 14 fra Odder glæder sig til. Hun har tidligere været på julemærkehjem, men tror, det vil være nemmere at ændre kostvaner her.

– Jeg føler mig tit alene i min klasse, men holder det for mig selv og viser det ikke. Jeg tror, der måske er et bedre fællesskab på en efterskole, så jeg vil få mere selvtillid og tabe mig og måske få venner, der gider mig. I min klasse har jeg oplevet at blive holdt ude. Når der sker noget, er alle de andre piger inviteret – undtagen mig. Her føler jeg mig mere accepteret og bedre tilpas, hvor vi er sammen hele tiden og lærer hinanden bedre at kende.

Malthe Bjørner Pedersen på 12 år, der også kommer fra Odder, vil gerne opleve fællesskabet og blive bedre til at komme i kontakt med andre og finde venner.

– Jeg vil gerne lære nye mennesker at kende og være bedre til at komme tættere på i stedet for bare at dyrke de venner, jeg føler mig tryg sammen med. Jeg kender f.eks. Andreas fra skolen i Odder, og syntes han var irriterende, indtil han en dag tilfældigt kom med mig hjem, og jeg så helt andre sider af ham og opdagede, at han er sød og imødekommende. Det vil jeg gerne blive bedre til – at lære at se andre sider af de mennesker, jeg møder.

Mobbet og ked af det

Andreas Bonde Mikkelsen på 11 år fra Ørting er nu venner med Malthe og er også med på campen på efterskolen. Han har haft det svært i skolen, er blevet mobbet, kaldt ‘tykke’ og har nu fået lyst til at gå på efterskole, når han bliver gammel nok.

– Jeg er for kraftig og bliver ked af det, når jeg bliver drillet og er sommetider træt af at komme i skole. Jeg har tabt mig lidt ved at gå i fitnesscenter med mine forældre, men vil gerne tabe mig mere. Vi har det sjovt her, rører os, og det er dejligt, der er så mange aktiviteter.

Børnene har både været kreative, bygget drager, lavet mad, dyrket motion og været på rundtur på den lille ø Hjarnø, der er et par kilometer lang og huser 117 beboere. Et stort plus for Tobias Petersen, der glæder sig til at starte på efterskolen næste sommer.

Mindre sløv

– Her får vi motion hver dag og skal selv lave maden og lære sunde opskrifter. Jeg synes, det er godt, det er mobilfrit område, og så er der ingen fristelser på Hjarnø. Ingen butikker, kiosker, burgerbarer eller andet, der lokker, griner han.

Tobias’ forældre er skilt, og både hans far og lillebror kæmper med vægten og de problemer, det giver. Han har sammen med sin far og lillebror forsøgt at leve sundt og tabe sig.  Hans far, der som lastbilchauffør mest har haft stillesiddende arbejde, har formået at tabe sig 90 kilo og har hjulpet sine drenge med at spise rigtigt, men det har ikke fungeret for Tobias, der godt nok spiser sundt, men alligevel alt for meget.

– Når jeg er alene hjemme, er jeg dårlig til at stoppe med at spille computer og bevæge mig. Jeg har svært ved at tage mig sammen og lade være med at være så sløv. Det har især i de mindre klasser givet mig problemer, fordi jeg har et for højt BMI og er lav og tyk og er langsom og ikke lige så hurtig som de andre. Jeg er ked af at være større og vil gerne tyndere, men jeg skammer mig ikke mere over det. Nu vil jeg arbejde på det.

Tobias har nemt ved at være sammen med kammerater og har vænnet sig til at tale åbent om sine problemer, som han gerne vil have nye redskaber til at koncentrere sig om. Han synes, det har været en god oplevelse at være på campen og glæder sig til at starte på skolen i august 2020, så han fuldt ud kan gå efter sine personlige mål, overvinde sig selv og blive stærkere og få mere selvværd.

– Jeg glæder mig, smiler han.


Fakta om livsstilsefterskolen Hjarnø

Åbner august 2020

Får plads til 60 elever

5-10 lærere

Totalrenoveret for 6 mio

Fitness- og motionsrum

To- og tre-sengsværelser

Spa- og wellnessområde

Fodboldbaner mv.

Daglig motion og madlavning

Arbejde med selvtillid og selvværd

Et ophold koster 2500/uge før tilskud

Støtteforeningen for Livsstilsefterskolen Hjarnø yder op til 20.000 kr i særligt tilskud for at undgå social slagside.

Læs mere på: www.livssstilsefterskolenhjarnø.dk