Low FODMAP-lasagne

Af: Julianne Lyngstad

Har du som mange andre danskere  jævnligt problemer med maven? Eller har du fået diagnosen irritabel tarm, så kan du med fordel berolige din mave med opskrifter fra bogen, “Glad mave med LOW FODMAP – en håndbog for dig med sart mave”.  Bogen er en komplet håndbog til dig med sart mave. Den er desuden fyldt med lette og lækre opskrifter, og. de overskuelige ugeplaner gør det nemt at komme i gang. Forfatteren er norske Julianne Lyngstad, der er uddannet ernæringsfysiolog og driver egen klinik i Oslo. Hun har selv døjet med irritabel tarm i flere år.

Low FODMAP-lasagne

Gluten- og laktosefri.
Til 3 personer.
Tilberedningstid: 45 minutter.

 

Det skal du bruge:

Kødsauce:

olie + 1 fed hvidløg

400 g hakket oksekød

1 tsk. tørret oregano

1 tsk. tørret timian

1 dåse flåede, hakkede tomater 1 spsk. tomatpuré

1 dl vand

1 stor gulerod, revet

salt og peber

lidt cayennepeber (valgfrit)

1 tsk. sukker

 

Bechamelsauce:

11⁄2 spsk. maizena

4 dl laktosefri mælk

1⁄2 tsk. revet muskatnød salt

6-8 glutenfri lasagneplader revet ost til gratinering

Lasagne er en ret, der normalt tilberedes med løg, hvidløg, pasta og ikke mindst en laktoseholdig bechamelsauce. Denne opskrift indeholder ingen af disse ingredienser, men jeg går ikke på kompromis med den gode smag.

 

Sådan gør du:

Forvarm ovnen til 200 grader, og gå i gang med kødsaucen. Hæld olie på stege- panden, og skær hvidløgsfeddet i mindre stykker. Steg hvidløgsstykkerne ved svag varme, indtil de har fået lidt farve. Tag dem op. Nu har olien fået et strejf af hvidløg, og du kan stege hakkekødet.

Kom hakkekødet på panden, svits det, og tilsæt oregano, timian, hakkede tomater, tomatpuré og vand. Smag til med salt og peber og eventuelt et drys cayennepeber, hvis det skal være hot. Skru ned for varmen, og lad saucen simre under låg, mens du tilbereder bechamelsaucen.

Rør maizenaen ud i lidt af den kolde mælk, så den ikke klumper, og hæld den sammen med resten af mælken, og drys revet muskatnød i.

Varm mælken op til kogepunktet under konstant omrøring. Bliver saucen for tyk, kan du spæde op med mælk, indtil den har den ønskede konsistens. Den laktosefri mælk er en anelse sød, og der skal måske tilsættes lidt mere salt, end du er vant til.

Læg et lag kødsauce i bunden af et ildfast fad, derefter et lag lasagneplader, efterfulgt af et lag bechamelsauce og et nyt lag lasagneplader, et lag kødsauce osv. Slut af med et lag bechamelsauce. Drys revet ost og lidt tørret oregano på, og sæt lasagnen i ovnen. Den skal bage i 20-25 minutter, indtil osten er gyldenbrun.

Server lasagnen med en enkel salat, gerne med lidt fetaost og oliven.

 

___________

 

Tip: Rispapir som lasagneplader

Glutenfri lasagneplader er velegnede til denne ret, men du kan også bruge rispapir. Tre ark ris- papir har ca. samme tykkelse som en lasagneplade. Hvis du bruger rispapir, bliver lasagnen hurtigere færdig, fordi de glutenfri lasagneplader er tykkere og derfor kræver længere tid i ovnen.