LUS: Tættekam er stadig vigtig

Her sidst på vinteren er det (også) højsæson for lus. Og der er desværre ingen nemme genveje til bekæmpelse af de små bæster.

Der er stort set garanti for, at lusene vender tilbage efter en ellers vellykket kæmning, hvis ikke vennerne, skolekammeraterne eller de andre fra grøn stue er blevet kæmmet og behandlet for lus. Risikoen for gensmitte er altså temmelig stor. Et væsentligt budskab i kampen mod lus er derfor ikke mindst at gøre forældre opmærksomme på tættekammen.

Ifølge farmaceut Helle Jacobsgaard fra Danmarks Apotekerforening er kammen stadig det naturlige førstevalg til at komme lusene til livs. Den er effektiv og kan bruges både til at konstatere, om man er angrebet af lus, og til at få dem væk igen. Lusemidler kan også være effektive, hvis brugsanvisningen følges nøje, og lusene ikke er resistente over for det pågældende produkt.

– Tættekammen kan stå alene, hvis forældrene er indstillet på en grundig kæmning. Hvis forældrene vælger at bruge et lusemiddel, skal de dog bruge tættekammen dagen efter behandlingen for at tjekke, om det har virket, siger Helle Jacobsgaard.

Forældres indsats er vigtig

Der florerer mange myter om, hvordan lus formerer sig og spreder sig fra barn til barn. Nogle tror, at lus kan flyve, hoppe eller løbe. Det kan de ikke. De bevæger sig rundt i håret, og det største problem ved lus er forældre, der ikke bekæmper lus hos deres børn. Dermed kan det være nærmest umuligt at slippe helt af med luseplagen i børnenes hårbund, da børn jo leger tæt.

– Forældrenes indsats i kampen mod lusene er nøglen til at undgå smitte og bekæmpe lus, og hvis man følger nogle få og simple spilleregler, så slipper man af med den lille fyr. Et godt samarbejde mellem forældre, skole og daginstitution er meget vigtigt for et godt resultat i kampen mod lus, siger Helle Jacobsgaard.

Hun anbefaler, at forældre bør undersøge deres børn en gang om ugen, da det er den bedste forebyggelse. Og hvis man her opdager lus, så råder hun til, at håret kæmmes hver anden dag i to uger – og i samme periode er det vigtigt, at man får fortalt børnehaven, skolen, fritidsklubben og så videre, at man er i gang med en kæmmekur. Også resten af familien skal kæmmes, hvis der findes lus, ligesom det er vigtigt at undersøge barnet inden institutions- og skolestart efter en ferie.

Gode råd til behandling af lus

  • Inden kæmning gøres håret vådt, og der kommes lidt balsam i – så sidder lusene stille.
  • Hav system i kæmningen – kæm fra hovedbund til hårspids.
  • Tør tættekammen af i et fugtigt stykke køkkenrulle efter hver kæmning. Så kan du holde øje med, hvor mange lus du finder.
  • Vask eller frys kamme, børster, huer eller anden hovedbeklædning og sengetøj.
  • Behandl kun med lusemidler hos de familiemedlemmer, der har levende lus. Men brug tættekammen hos alle i familien.
  • Hvis behandlingen skal foretages i vådt hår, så undgå at håret bliver for vådt, da det kan medføre en fortynding af lægemidlet.

Fakta om lus

  • Lus kan hverken hoppe eller flyve
  • Lus lever ikke længe, hvis de kommer væk fra hovedbunden
  • Lus lever udelukkende af blod, og derfor har det ingen betydning, om håret er rent eller snavset
  • Lus overfører ikke sygdomme

Landets apoteker, Sundhedsstyrelsen, Skadedyrs-laboratoriet og Fagligt Selskab for Sundhedsplejersker har sammen skabt hjemmesiden www.farvel-lus.dk. Her er der viden om at bekæmpe lus, og man kan se film om, hvordan man kæmmer korrekt og effektivt.