Lyserødt tandkød og stærkt hjerte – (Vejen til et stærkt hjerte)

Af: Carsten Gottlieb

Foto: Shutterstock

Selvom du børster tænder to gange dagligt, er der risiko for at udvikle paradentose/parodontitis. Men du kan modvirke løse tænder – samt forhøjet risiko for hjertekarsygdom – ved at tage tilskud af coenzymet Q10 og evt. også bruge tandpasta med indhold af Q10.

Lykken er lyserødt tandkød. En sund mund med stærke tænder er en daglig glæde, som ikke alene giver dig mulighed for at møde verden med et smil. Den velfungerende mundhule sparer dig også for mange smerter og bekostelige besøg i tandlægestolen.

Desuden forbedres din prognose på hjertesygdom. I de senere år er der dukket stadig mere dokumentation op for, at betændelse i tandsættet bliver ført med blodbanerne til hjerteregionen, hvor mund-bakterierne skubber til udviklingen af hjerteproblemer.

Noget andet, som forskningen dokumenterer, er at mennesker med paradentose har lavere indhold af coenzymet Q10 i blodet.

Q10 har en afgørende rolle i cellernes energiproduktion, og især spiller det en vigtig rolle for hjertesundheden. Q10 ser samtidig ud til at styrke balancen mellem gode og dårlige bakterier i munden.

En klar sammenhæng

Kroppens evne til at danne Q10 falder med alderen, og det kan være svært at opnå tilstrækkelige mængder gennem kosten. Kosttilskud med den rette, optagelige form for Q10 kan hæve niveauet i kroppen. Du kan også optage Q10 gennem slimhinderne, og derfor er tandpasta med Q10 en effektiv måde at sikre indholdet af i tandkødslommerne.

Zymbion indeholder Pharma Nords patenterede Q10-formel, og ved daglig brug øger denne tandpasta mængden af Q10 i tandkødslommerne til det niveau, man kan forvente i en rask mund.

Zymbion er også med pebermynte og fluor, som man finder i meget andet tandpasta, men det er uden skummestoffet natriumlaurylsulfat, som frarådes af Sundhedsstyrelsen, hvis man har blister eller sår i munden, så Zymbion benytter det mere skånsomme og mindre skummende Natriumlaurylsarcosinat.

tænder

Mindre plak og dårlig ånde

Ud over at give mindre blødende tandkød og lavere grad af paradentose kan tandpasta med Q10 også forbedre mundhygiejnen generelt. I et forsøg viste japanske forskere for år tilbage, at dette tilskud reducerede mængden af plak på tænderne.

Plak er de rester efter måltider, som samler sig på tænderne og skaber grobund for bakterier.

I det samme forsøg fik deltagerne efter tilskud af Q10 mindre dårlig ånde. Målinger tyder på, at Zymbion simpelthen er en vigtig booster til den naturlige balance mellem tilstedeværelsen af nyttig og unyttigmikroflora. Når balancen mellem skadelige og nyttige bakterier i munden normaliseres, mindskes risikoen for blødende tandkød.

Effekten af Zymbion tandpasta kan forstærkes og forlænges ved brug af Bio-Quinone Active Q10-kapsler, som har den belejlige ”bivirkning”, at de samtidig har styrkende effekt på hjertekarsystemet.