Lyst til sund junkfood

Pizza, burger og grillkylling kan vi alle få trang til, og selvom vi godt er klar over, at junkfood feder og er usundt, kan trangen være stærk. Så vi giver efter for trangen, men gør det sundt og nemt.

Det er fredag, der skal hygges foran fjernsynet, og så skal man da lige have en pizza eller burger nede fra grillbaren. Hvis du ikke kan nikke genkendende til nævnte scenarie, er der dog en  stor sandsynlighed for, at du kender kroppens uimodståelige trang til junkfood efter en hård tur i byen. Det skal være snasket, det skal være fedt og salt, og så skal det være nemt.

Vi er alle sammen klar over, at junkfood ikke just er det bedste, man kan hælde i kroppen, og man kan undres over, hvorfor lysten til den fede mad melder sig, og man simpelthen må give  efter for trangen. Det er dog ikke noget mysterium, for det ligger dybt lagret i vores instinkt at gå efter den knap så magre mad.

Marie Steenberger, der er coach og diætist og har skrevet flere bøger om emnet, beskriver, at trangen til fed mad sidder i vores reptilhjerne og stammer helt tilbage fra stenalderen.

– Dengang var resurserne knappe, og det gjaldt om hele tiden at finde føde, der kunne give mest muligt sul på kroppen, så man ikke døde af sult. Desværre sidder det instinkt stadig i os, selvom vores levevis i dag slet ikke er gearet til, at vi fylder os med fed mad.

Halvering af kalorierne

Mere end hver 10. dansker er i øjeblikket svært overvægtig, tallet er stigende, og fedmen skyldes i høj grad vores mad, der bliver federe og federe. Mange er ligefrem afhængige af junkfood, og det er en ond cirkel, som er vanskelig at komme ud af, siger Marie Steenberger.

– Når kroppen er i underskud, craver den ligefrem efter fedt, salt og sukker, og det finder man i store mængder i junkfood. Problemet er, at den type mad kun giver et meget kort kick, og  efterfølgende er man endnu mere i underskud. Man kender følelsen af være oppustet og dvask efter junkfood. Paradoksalt nok kan man få en ubeskrivelig trang til junkfood, men den opfylder  ingen af kroppens basale behov.

Udskift kalorier med sundhed

Hun fortæller, at det ikke er skadeligt at stoppe sig med junkfood engang om ugen, men det kræver, at man spiser sundt resten af ugens dage, og her falder de fleste i. Man behøver dog ikke  at gå helt i den anden grøft og afskrive den snaskede junkfood fuldstændigt, for ved at følge nogle enkelte tips kan man nemt og hurtigt lave den alternative snaskede mad derhjemme, som ikke feder og forhøjer kolesteroltallet – ja, man kan endda gøre junkfood sund, bedyrer Marie Steenberger.

– Når man spiser en pepperoni-pizza, indtager man 1.500 kalorier, og det er næsten, hvad en voksen mand skal have på en hel dag. Man kan halvere kalorierne bare ved at udskifte pølsen  med for eksempel peberfrugter, og sådan er der mange tricks til at gøre junkfooden sundere.

Der er altså ingen grund til komplet at fortvivle og gå i kulinarisk kloster, for junkfood kan sagtens være både nem og sund, og så er det meget billigere end at købe aftensmaden hos den  lokale friture-pusher.

Info: Sundere junkfood

Marie Steenbergers gode tips til, hvordan man kan gøre junkfood sundere:

Udskift alt hvidt brød med fuldkorn.

Pizzaen er den store synder, hvad angår kalorier, men der findes nogle tricks til, hvordan man kan minimere det fede.

  • Gør en dyd ud af at lave bunden så tynd som muligt.
  • I stedet for den meget fede mozzarellaost, der ikke smager af så meget, kan man bruge parmesan eller blue cheese. Det smager af mere, og man behøver derfor ikke så meget.
  • Brug serrano-skinke i stedet for bacon eller pepperoni. Det smager af mere og indeholder meget mindre fedt.
  • Peberfrugter giver rigtig god smag på pizzaen, så udskift så vidt muligt kød med dem.

Noget af det, der appellerer ved junkfood, er, at det skal være snasket.

  • Det kan derfor være en god ide at putte en spejlæg i burgeren. Det er langt bedre end majonæse, remoulade og bacon, og det bidrager med den rette konsistens.
  • En anden ingrediens, der er sund og kan give en snasket konsistens i burgenen, er avocado. Mos den til guacamole, og brug den både til burgeren og dip til pommes frittes. Den mætter også hurtigere, så man spiser mindre. Jo mere maden smager af, des mindre spiser man.
  • Det kan derfor være en god ide at bruge kraftige smagsgivere i maden som lidt ingefær, citrongræs og hvidløg. Det er supersunde råvarer, og giver en hurtig mæthedsfornemmelse.
  • Chili er godt for fordøjelsen, øger forbrændingen og giver en hurtigere mæthedsfornemmelse. Prøv derfor at snige chili i alle retter. Så spiser man mindre. Det lyder måske banalt, at  man skal bruge flere grøntsager i maden, men så kan junkfood hurtigt blive lidt kedelig.
  • Man kan i stedet snyde hjernen og bruge masser af syltede agurker. De giver en smag af junkfood, men er ikke usunde.
  • En anden måde at kamuflere grøntsager i junkfood kan være at rive dem og blande i kødet. Hvis man for eksempel river squash eller gulerødder i farsen til kødbollerne på pizzaen, virker det ikke så voldsomt. Samtidig bidrager det med ekstra smag til kødet.
  • Man kan også rive grønstager i kødsovsen og burgerbøffen. Bag så vidt muligt i stedet for at stege pølser til hot-dog, kødboller til pizza, pommes frittes, etc. Det minimerer kalorieindholdet, og smagen bliver ofte bedre. Den ristede hot-dog kan gøres sund ved at bruge fuldkornsbrød og bruge tid på at finde gode pølser – de har et langt lavere fedtindhold og smager af mere. Drop de ristede løg, der er noget af det fedeste, man kan spise, og udskift med rå.

Prøv også følgende opskrifterne som Marie Steenberger og kok, Martin Haugaard har lavet.

Spicy kyllingespyd med thaipesto

Sund wrap med laks, spinat og mandelpesto

Sunde fritter med sund chili mayo (perfekte til den sunde burger)

Den sunde burger

Kalkuncurry i pitabrød med spicy agurk